ispovesti

zabava

zabava recepti vicevi ispovesti

Dobro Došli

.....

"

petak, 9. listopada 2015.




Jednostavne , ukusne i aromaticne truffles , a mogu se preliti cokoladom ili jos jednostavnije samo uvaljati u kokosovo brasno . Jednako su dobre , a jako efektne na blagdanskom stolu . Mogu se napraviti i par tjedana unaprijed .

SASTOJCI
300 g bijele cokolade
60 ml slatkog vrhnja
2 zlice likera od narance
60 g sjeckanih brusnica
60 g sjeckane kandirane narancine korice
100 g kokosovog brasna


 

Dorada
tamna cokolada
mlijecna cokolada
bijela cokolada
kokos


 

PRIPREMA
1. U zdjelu za mijesanje uspi slatko vrhnje i dodaj cokoladu . U malo vecu posudu uskuhaj vodu i na nju stavi zdjelu sa cokoladom . Pusti neka tako stane 5-6 min da se vrhnje zagrije i cokolada omeksa . Promijesaj i ako ima jos neotopljenih komadica cokolade ostavi jos par minuta na vatri . Smjesa treba biti fina i glatka .

2. U medjuvremenu nasjeckaj brusnice i kandirane narance . Skini posudu sa cokoladom sa vatre i dodaj joj nasjeckano voce i liker , pa dobro promijesaj . Smjesa ce izgledati jos dosta rijetka .

3. Polako smjesi dodaji kokosovo brasno uz mijesanje , mozda ti bude trebalo vise ili malo manje od 100 g kokosovog brasna , sve ovisi o suhoci kokosovog brasna . Uzmi malo smjese i pokusaj uvaljati izmedju dlanova i ako zadrzava oblik kugle onda je dovoljno kokosa . Sve ostavi sa strane da se potpuno ohladi .

4. Hladnu smjesu grabi malom zlicicom i pravi kuglice zeljene velicine rolajuci ih izmedju dlanova . Slazi kuglice na pladanj i gotove stavi u hladnjak da se dobro raslade 3-4 sata , tako ce bolje primati cokoladu .

5. U medjuvremenu otopi cokoldu u posebne zdjelice . Rashladjene kuglice utapaj u otopljenu cokoladu ili uvaljaj u kokos . Slazi na pladanj oblozen papirom za pecenje . Gotove truffles spremi u hladnjak da se cokolada lijepo stisne .

6. Rashladjene truffles spremi u kutiju i cuvaj u hladnjaku , mogu tako stajati i nekoliko tjedana .

Izvor: coolinarika.com




SASTOJCI
Kora
200 g mljevene plazme
125 g maslaca
2 kašike meda
3 kašike nutelle



Fil
500 mil slatkog vrhnja meggle
200 g mliječne čokolade
200g bijele čokolade
2 šlag kreme od vanilije
150 – 200 mil mlijeka za šlag kreme



PRIPREMA
Mljevenu plazmu, maslac i med staviti u posudu i izmiksati. Smjesu staviti na dno kalupa i ravnomjerno rasporediti rukama. Koru premazati nutellom i staviti u frižider dok ne budu gotovi filovi.

U 250 mil izmiksanog slatkog vrnja staviti istopljenu mliječnu čokoladu ( istopiti na pari), a u preostalih 250 mil staviti bijelu čokoladu.

Koru premazati bijelim filom potom crnim i na kraju premazati šlag kremom od vanilije. Tortu ostaviti u kalupu preko noći.

Izvor:http://www.jednostavni-kolaci.info/



SASTOJCI
10 komada kiselih jabuka
50 dkg petit keksa



10 žlica šećera
6 dcl mlijeka
2 pudinga od vanilije
2 vrećice šlag pjene
malo cimeta



PRIPREMA
jabuke ogulite i naribajte na krupnu stranu ribeža, dodajte 4 žlice šećera i dinstajte dok ne omekane

u 6 dcl mlijeka ukuhajte puding od vanilije i 6 žlica šećera, pustite da se o ohladi

kad se puding ohladi, prebacite ga u plastičnu posudu za miksanje i malo ga izmiksajte, izradite šlag pjenu i lagano umiješajte u puding uzmite tepsiju srednje veličine i u nju poslažite petit keks namočen u toplo mlijeko, na petit keks rasporedite dinstane jabuke i pospite s malo cimeta, pa preko toga poslažite kekse, na keks sada raspodijelite kremu od pudinga i šlaga, pa opet gore složite keks

izradite drugu vrečicu šlag pjene i taj šlag premažite preko petit keksa

prije služenja neka odleži nekoliko sati u hladnjaku

Izvor: :http://www.coolinarika.com



SASTOJCI
3 kuvana zumanca



1/3 margarin
200gr kokos
200gr prah secer



PRIPREMA
Umese se sastojci pa se prave loptice od koje se oblikuju kruskice.

Treba malo strpljenja ali na kraju se isplati.

Na svaku kruskicu se stave dva listica simsira.

Izvor: http://www.jednostavni-kolaci.info/

četvrtak, 8. listopada 2015.





SASTOJCI
15 kg paprika babura
3-4 l vode
1,50-2 l octa bijelog
4 žl. šecera
3 žlice soli
1 šaka papra u zrnu


 

5 kom listova vinove loze
5 kom grancica celerovog lista
4 kom grancica kopra
1 strucak peršina
ulja da pokrije površinu posude


 

PRIPREMA
1. 13 kom.staklenki od 0,75 l pasterizirati i ohladiti.

2. paprike babure oprati,prepoloviti,te ocistiti od sjemenki

3. vodu,ocat i sve ostale sastojke,staviti u širju i dublju posudu i cekati da zakipi

4. u meduvremenu pripremiti duboku zdjelu s poklopcem ili alu folijom za kuhane paprike.

5. STROGO SE PRIDRŽAVATI SLIJEDECEG:
kad tekucina zakipi paprike staviti u posudu koliko stane,ne pretrpavati
cim pocne ponovo kipiti s paprikama odmah van u zdjelu i pokriti ih, a novu turu paprika natrag u posudu kuhati. i tako ponavljati dok se sve paprike ne potroše.

1. u meduvremenu dodavati ulje jer se ono najbrže potroši.
2. kuhane paprike ostaviti da se ohlade,kao i tekucinu sa svim sastojcima
3. ohladenu papriku slagati u staklenke zaliti s procijedenom tekucinom u koju ste dodali prstohvat vinobrana,i ostaviti otvoreno 24 sata ,nadoliti s octom i uljem,te zatvoriti.


Posluživanje
paprika nije gnjecava, tvrda je i aromaticna,i nadasve ukusna.ja sam je radila i meni je ispalo 12 staklenki od 0,75 l i 3 male staklenke.prednost ovako kuhane paprike je,što puno stane u staklenke i nema opasnosti od pokvarene paprike,što se kod paradajzerice cesto dogada i pokvari cijelu zimnicu.napomenula bih da se paprike u zdjeli dokuhavaju jedna od druge i zato nisu gnjecave,odnosno mekane

Izvor: coolinarika.com




SASTOJCI
4 kom. jaja
120gr secera
100gr brasna
20gr. kakaa


 

Punjenje
5-6 kasika nutelle
200gr Tamne ili mlijecne cokolade


 

PRIPREMA
1. Odvojite bjelanjke od zumanjaka pa ih umutite sa malo secera od navedene kolicine.Zumanke isto umutite sa ostatkom secera.
Zagrite pecnicu na 200°C.
Veliki pleh od pecnice oblozite pek papirom.
Prosijano brasno dodajte u tri navrata u umucene zumanjke i sjedinite sastojke.
Postepeno dodajte i snjeg od bjelanjaka i lagano ismjesajte velikom zicom da bjelanjci ostanu umuceni.

Pola smjese istresite u kalup,zagladite po povrsini i stavite peci 4-5 min.a u ostatak prosite kakao pa ponovo lagano izmjesajte.
Kad je svijetla kora na pola pecena,izvadite iz pecnice pa preko svijetle smjese istresite tamnu pa je ponovo zagladite.
Pecite jos par min. dok i tamna kora se ne ispece.
Pecenu koru prebacite na cistu krpu i odma cvrsto zarolajte.Ostavite da se kratko prohladi.

2. Odmotajte koru dobro je pospricajte sa malo mlijeka pa je premazite nutellom ili lino ladom.
Nemojte pretjerivati sa premazivanjem!
Ponovo cvrsto zalolajte i ostavite da se skroz ohladi.
Cokoladu istopite,rolat isjecite na sire komade pa svaki komad(vodoravno) do pola umocite u cokoladu.
Ostavite na zici ili tanjuru da se cokolada osjedi i stvrdne.

Posluživanje
Obavezno;) solja toplog ili hladnog mlijeka!

Izvor: coolinarika.com



SASTOJCI
6 i 1/4 solja brasna (solja 250 ml)
3 solje tople vode
1/4 solje secera
4 male kasike suhog kvasca
2 male kasike soli
2/3 solje ulja
2 umucena jajeta


 

Za premaz
oko 50 g otopljenog maslaca
2 male kasike meda(opcionalno)


 

PRIPREMA
1. U zdjelu staviti vodu,secer,ulje i kvasac ,pomijesati i ostaviti da odstoji 15 minuta dok ne nadodje kvasac.

2. Zatim dodati umuceno jaje i sol i pomijesati.

3. Polako dodavati brasno dok ne dobijete tijesto koje ja malo ljepljivo.Ako je potrebno dodajte malo vise ili manje brasna ovisno od vrste brasna koje koristite.

4. Pokrijte zdjelu platicnom folijom i krpom i ostavite da nadolazi 10 minuta.

5. Nakon 10 minuta u jednu zdjelicu stavite malo ulja i sa pomascenim rukama direktno iz zdjele dadite male komadice tijesta i formirajte male loptice.Ja od ove kolicine dobijem 30 komada.

6. Redajte ih u tepsiju oblozenu papirom za pecenje ,ostavljajuci prostor izmedju da mogu da nadodju i ostavite ih da nadolaze 20 minuta.

7. Pecite ih u zagrijanoj pecnici na 190 stepeni 20 minuta ili dok lijepo ne porumene(originalno u receptu pise da se peku 10 minuta ali meni nikada nisu lijepo porumenile za 10 minuta ,tako da ih ja pecem 20 ).

8. Pecena peciva cim ih izvadite premazite otopljenim maslacem.

Posluživanje
*** Originalno u receptu se peciva premazu sa otopljenim maslacem pomijesanim sa medom.
Ja obocno premazem samo sa maslacem jer ova peciva djeca obicno koriste za sendvice.

Izvor: coolinarika.com




SASTOJCI
200g maslaca ili margarina
100g šečera
dobar prstohvat soli
330- 350g brašna, pola oštro pola bijelo


 

150g karamel bombona
70 ml vrhnja za kuhanje
50g čokolade
1 žlica ulja


 

PRIPREMA
1. Miksajte omekšani maslac i šečer dok se fino ne spoje, posolite te polako dodajte brašno. Miksajte ili mješajte dok ne dobijete finu masu koja se ne lijepi po rukama.
Ja sam ih radila dva puta sa pola pola brašnom ali nije mi bilo od istog proizvođaca, prvi puta super a drugi puta sam morala dodati i jednu žlicu vrhnja za kuhanje. Uglavnom tijesto vam ne smije biti tvrdo.
Stavite u frižider na 15 minuta.

2. U mikrovalnoj ili na pari otopite karamel bombone sa vrhnjem i miješajte dok ne dobijete glatku tekuću smjesu.
Za ovaj dio može vam poslužiti i dulche de leche, ima puno recepata.

3. Radite kuglice veličine malo većeg oraha i u sredini napravite rupu.
Stavite peći na 165C sa ventilatorom ili 180 normalno oko 15 minuta, ovisno o vašoj pečnici. Keksići moraju biti bijeli a tvrdi. Usred pečenja slobodno popravite udubljenja.

4. Kad se ohlade punite ih karamelom i u frižider na stiskanje.
Za to vrijeme otopite čokoladu i ulje te prelijte preko keksića.
Eto vam gotovih twix keksića.
Ja sam dobila oko 40 keksića a karamela mi je malo ostalo.

5. Recept odavde, ja sam ga malo promijenila i prilagodila sebi.

6. Evo je i u obliku pite, ima više karamela nego u keksićima, pa tko voli neka izvoli.
Karamel mi je bio još topli kad sam stavljala čokoladu zato se sve spojilo

Posluživanje
Poslužite prijateljima ili ih potamanite sami.

Izvor: coolinarika.com




Svako jutro milioni ljudi započinju dan sa šoljom toplog čaja. Neki sa šećerom, neki bez, neki zeleni, neki crni..Oni znaju da je čaj koristan, ali ne znaju svi o kvalitetima zelenog čaja. Štavise, nisu mnogi čuli za čajnu dijetu, dijetu sa zelenim čajem i mlekom.

Dijeta sa mlekom i zelenim čajem (mlekočajem) najviše popularna medju onima koji žele da smršaju i posle održavaju svoju težinu u normali. Mlekočaj nije samo ukusan napitak koji ne stvara osećaj gladi, nego je odličan za čiscenje i detoksikaciju celog organizma od toksina.

Jednodnevna dijeta sa zelenim čajem i mlekom.

Za jedan dan dijete sa mlekom i zelenim čajem možete izgubiti od 0,5 do 2 kilograma težine (višak tečnosti u organizmu).

Dijetu sa mlekočajem preporučuje se držati jedan dan, ne češće od dva puta mesečno.

Kontraindikacije: netolerancija na mleko, bolesti bubrega i zučne kese i nizak pritisak. Ako imate neku hroničnu bolest, konsultujte svog lekara.

Recept dijete sa mlijekom i zelenim čajem




Biće potrebno:

-1,5 litar nemasnog mleka,
-2 kašike pravog zelenog čaja.

Moja preporuka da pravi zeleni čaj nabavite u radnji sa zdravom hranom, nemojte koristiti čaj u filter vrečicama, nećete osetiti nikakav efekat.

U prokuvano i ohlađeno mleko do 70 stepeni (ovo je važno – mleko ne sme da bude toplo, nego vruće) dodajte 2 kašike zelenog čaja. Poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Posle procedite i pijte.

Mlekočaj pijte u toku dana po jednu šolju na svaka 2 sata.

Čaj sa mlekom apsorbuje se bolje, jer caj olakšava varenje mleka a mleko ublažava efekte kofeina.

U međuvremenu pijte negaziranu vodu.

Vode treba popiti najmanje 2 l na dan, obavezno, jer mleko i zeleni čaj je jak diuretik, a voda kontroliše ravnotežu u organizmu.

Glad osetiti nećete, jer mlekočaj oslobađa organizam osećaja gladi.



Maska protiv ožiljaka i podočnjaka

Za ovu masku potrebni su vam slijedeći sastojci:

– pola kašičice kurkume
– jedna kašičica jogurta (što veći sadržaj mliječne masti, to bolje)
– četiri do pet kapi svježeg soka od limuna

 
Priprema maske:

Sastojke pomiješajte, te dobijenu smjesu nanesite na ožiljak. Nakon 15 minuta isperite je hladnom vodom. Nanosite je svakodnevno, dok ne vidite poboljšanje (obično je potrebno dvije nedelje).

 Gel protiv strija, ožiljaka i podočnjaka

Gel od aloja vere najbolji je za eliminisanje pomenutih problema, a možete ga naći u skoro svim apotekama (idealno bi bilo da koristite svježi gel, iz biljke). U zavisnosti od veličine ožiljka zavisi i količina koju ćete nanijeti. Datu količinu trljajte kružnim pokretima dok je koža skroz ne upije.

Maska protiv ožiljaka i strija

Za ovu masku vam je potrebno:

– jedna kašika djevičanskog maslinovog ulja
– pola kašičice kurkume

 
Priprema maske:

Pomiješajte navedene sastojke i dobijenu smjesu nanesite na ožiljak. Ostavite da djeluje što duže. Isperite mlakom vodom. Takođe, na strije možete nanijeti samo maslinovo ulje i ostaviti da prenoći. Ujutro kožu isperite mlakom vodom.

Tonik protiv ožiljaka

Samo jedna kriška limuna! Trljajte je preko ožiljka kružnim pokretima. Ne ispirajte odmah – ostavite da djeluje preko noći i isperite ujutro.

Maska protiv podočnjaka, ožiljaka i strija

Puter od kakaoa možete pronaći u svim bolje snabdjevenim apotekama i radnjama koje se bave prodajom kozmetike. Kada je riječ o tamnim kolutovima ispod očiju, nanesite ga na kožu ispod očiju. Kada je riječ o strijama i ožiljcima, utrljajte ga kružnim pokretima na problematično područje. Obično je potrebno oko dvije nedelje da se postignu željeni rezultati.



SASTOJCI
Biskvit
5 jaja
5 žlice šećera
1dcl ulja
1dcl vode
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo



Krema od višanja
1 staklenka višanja
2dcl soka od kompota
2 žlice gustina
3 vanilin šećera
malo višnjevca



Čokoladna krema
1 puding od čokolade
2 žlice šećera
4dcl mlijeka
1 žlica gustina
100gr margarina

PRIPREMA
Jaja i šećer dobro smiksati,dodati ulje i vodu,na kraju lagano umiješati brašno s kakaom i praškom pecivom.Ispeći biskvit.Biskvit je gotov kada se počne odvajati od stijenka tepsije.

Skuhati višnje u soku,pomješati gustin i kuhati par minuta.Istresti vruće na biskvit.

Skuhati čokoladnu kremu kao i obični puding,u vruće umiješati margarin.Vruće istresti na višnje.

Prije posluživanja možete ukrasiti i slatkim vrhnjem,čokoladnim mrvicama....i uživajte uz omiljeni napitak.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
120g maslaca
200g šečera ili 225g smeđeg šečera


 
1 veće jaje
250g mekog brašna
50g kakaa
1 jušna žlica sode bikarbone
1/2 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
240 ml mlijeka ili pola mlijeko pola vrhnje, a može i mileram


 
PRIPREMA
Svi sastojci moraju biti sobne temperature.
Sve suhe sastojke stavite u jednu zdjelu i obavezno ih prosijte, čak i dva puta.

Maslac i šečer miksajte oko 3-4 minute i u to dodajte jaje i opet miksajte oko 2 minute.
Sada smanjite vaš mikser i polako dodajte dvije žlice suhih sastojaka i malo tekućih i tako miješajte dok vam se ne stvori lijepo tijesto kao krema, ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.
Na kraju vam mora doć relativno gusta smjesa koja se ne prelijeva.
Staviti u hladnjak na 20 minuta.

Uzmite dresir vrećicu sa debelim okruglim nastavkom, ili običnu pa odrežite vrh na 1 cm i stavite smjesu u nju.
Na protvan stavite papir (mada se meni bolji pokazao silikon) i istiskujte kruhove promjera oko  2 cm. Radite razmak između krugova-hrpica jer vam biskvitići dosta narastu.

Ja sam drugu turu radila manje hrpice, otprilike oko 1 cm i te su meni osobno  ispale ljepše i draže . Al su cure ( veteran i Ketip) kod degustacije rekle da su im draži ovi veći(ima ga više u jednom komadu, ovako ti treba tri za jednog....:-)

Stavite peći na 180 C oko 10 minuta, ovisi o pečnici.
Ohlađene keksiće spajajte obilato s kremom.

PUNJENJE
Napravi lemon curd po ovom receptu, kad se ohladi dodaj 200g krem sira i nafilaj sa dresir vrečicom.

BIJELI GANASH
200 ml saltkog vrhnja
350 g bijele čokolade
50 g maslaca

TAMNI GANASH
200 ml slatkog vrhnja
300 g tamne čokolade
50 g maslaca
1 žlica ruma

Ili napravite neko svoje punjenje.
U originalu je butter krema koju ja nipošto ne volim i nisam je željela ni praviti.

Kolačiće poslužite uz osmjeh!

Izvor:http://www.coolinarika.com/



Ovo uglavnom klasično punjeno pile kako ga je punila moja mama, ali što s
viškom file, pa na kraju možda odlučite da vam pile uopće ne treba...

Sastojci:
Fila - Punjenje
Korica 1/2 jučerašnjeg kruha
1 jaje
1 glavica luka
3-4 šnitice suhe slanine (po ukusu)
1 pileća jetrica (adekvatna količina
nekih drugih)
1-2 žlice kosanog peršina
1,5 - 2 dl mlijeka

 
krušne mrvice po potrebi
vegeta
sol, papar
začini po ukusu timijan, origano
po želji šampinjoni, sjeckana paprika
Punjeno pile
1 pile
sol, papar
Višak file
pureća šunka po potrebi
Sir po potrebi
maslac

Priprema:
1. Pile nasolite izvana i iznutra, po želji iznutra namažite senfom
2. Za punjenje stavite na malo masnoće najprije slaninu, zatim luk i malo posolite i
popaprite

 
3. kad malo omekša dodajte kosana jetrica (ili 2 velike žlice kvalitetne jetrene paštete)
4. pustite da se malo rashladi...
5. u isto vrijeme na velikoj tavi ili u pećnici malo popržite (posušite) kockice kruha
6. U zdjelu dodajte mlijeko, jaje 2 žličice vegete, papar, peršin (ostale začine po ukusu) i
razmutite

7. dodajte luk, slaninu i jetrica i razmutite
8. dodajte kruh i umješajte smjesu srednje tvrdu, po potrebi dodajte mlijeka ili krušne
mrvice
9. Napunite pile i pecite ga cca 1, 5 h na 200 C
10.Od viška ako ga imate složite u kalup šunku pa sir, gore filu, na vrh malo maslaca
11.Stavite peći na 1/2 h
12.Nakon 20 min stavite odozgo pureće šunke , pa sira i zapecite
13.Ovako izgleda izvađeno iz kalupa.




SASTOJCI:
15 kasika secera
100 g przenih mlevenih lesnika
4 kasike gustina

 
1 kasika soka od limuna

PRIPREMA:
Ispecite linzer podlogu, pripremite vanila puter kremu, ganache kremu i ispecite kore od lesnika.
Za kore od lesnika, umutite cvrst sneg od belanaca, secera i soka od limuna, umesajte gustin i przene lesnike. Rasporedite u dva kruga na pek papiru i ispecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko sat vremena.

 
Na tanjir za posluzenje stavite obruc za torte namazan puterom. Na dno stavite linzer podlogu, namazite marmeladom i rasporedite kolutove banane nakapane sokom od limuna, premazite vanila kremom, zatim ponovite postupak sa dve kore od lesnika (kora+marmelada+banane+krema). Ostavite celu tortu da se dobro ohladi pa na kraju premazite sve sa ganache kremom i ukrasite po zelji (na slici su ruze i cvece od marcipana i cokolade za modelovanje, przeni istucani lesnici sa strane).

http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
oko 1kg krompira
4 kasike ulja
1-2 cena belog luka
1-2 kasicice origana
po zelji so i biber

PRIPREMA

 
1.
Krompir dobro oprati pa ga obariti u ljusci da omeksa. Obaren krompir oljustiti i iseci na cetvrtine.

2.
Luk izgnjeciti. Isecen krompir preliti sa uljem, posuti sa belim lukom, origanom, vegetom i biberom. Izmesati pa sipati u pleh.

 
3.
Peci u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 25 minuta.

Posluživanje
Umesto cenova belog luka moze se dodati jedna kasicica belog luka u prahu. Po zelji se moze dodati aleva paprika, slatka ili ljuta, tucana paprika, ruzmarin,...




SASTOJCI
400 ml milerama
1 kesica Rum šećer Dolcela
4 kašike žutog šećera
1 kg šljiva
3 kašike žutog šećera
1 jabuka
1 nektarina

 
1 kašičica čokolada-cimet šećera
28 kom keksa
2 kesice šlag pene
200 ml mleka za šlag
i još:
4 staklene činijice

PRIPREMA
1.
Operite šljive, presecite ih na pola i izvadite im koštice. Poređajte šljive na pleh u jednom sloju. Jabuku i nektarinu oljuštite i isecite na kriške, pa stavite u pleh. Pospite sa obe vrste šećera i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40-45 minuta.
2.

 
Kada su šljive pečene, izvadite ih iz rerne i potpuno ohladite.
3.
Posebno kašikom umutite mileram, dodajte žuti šećer i kesicu rum šećera, pa sve spojite.
4.
Na dno posebnih staklenih činijica stavite 3 komada izlomljenog keksa.
5.
Preko sipajte fil od milerama. Zatim dodajte četvrtinu pečenih šljiva, pa opet mileram i na kraju završite sa 4 komada izlomljenog keksa na vrhu.
6.
Tako uradite sa svim sastojcima.
7.
Umutite šlag prema uputsvu sa kesice, pa dodajte sok, koji vam je preostao od pečenih šljiva. Promešajte. Šlag stavite preko lomljenog keksa i pre posluživanja dobro ohladite.

http://www.coolinarika.com/



Sastojci:
1 manja glavica kupusa
1 žlica masti
2 kom oguljene i narezane mrkve
1/2 kg na kockice izrezane teletine
1 veća glavica luka
1 velika žlica koncentrata rajčice
papra

 
soli
2 režnja sjeckanog češnjaka
1 zelena grančica celera
2 kom izrezanog na kockice krumpira


Priprema:
U posudu za kuhanje stavite mast i na njoj fino zažutite luk, dodajte mrkvu, kupus i meso, te pirjajte uz stalno podlijevanje vodom. Začinite po ukusu.
Kad se sve fino upržilo, dodajte krumpir i nalijte vodom , te kuhajte dok krumpir ne omekša.
Kad se krumpir skuhao, dodajte koncentrat rajčice i grančicu celera, pa prokuhajte još pet minuta.
Na samom kraju dodajte sjeckani češnjak i poklopite te odmah izgasite vatru.
Posluživanje

 
Koncentrat rajčice se u ovakva variva stavlja kad se sve namirnice skuhaju, jer kiselina iz rajčica “zaustavi kuhanje” i može se dogoditi da krumpir nije do kraja skuhan.
Uz varivo od povrća se u principu ne služi salata. Sirov kupus se priprema na salatu i jako je koristan, kao i sok od sirovog kupusa.
Kupus (brassica oleracea) spada u najljekovitije povrtnice, nadmašuje ljekovitošću i veliki broj ljekovitih biljaka, u istoj je porodici kao i kelj, koraba, cvjetača i repa.
Zbog mliječne kiseline kupus je ljekovit kod bronhitisa, ekcema na koži, lijenih crijeva, išijasa, upale vena , pa čak i kod reume. Održava crijevnu floru i normalizira je, tjera gliste, spriječava truljenje i vrenje. Regulira krvni tlak, sprečava zakrčenje žila i usporava starenje. Najviše ima starih i vitalnih ljudi tamo gdje se jede mnogo kupusa. Kupus ima vrlo malo bjelančevina i pogodan je za ishranu dijabetičara, a zbog više različitih soli, osobito je djelotvoran kod gihta. Trebalo bi jesti što više sirovog kupusa, a posebno se preporuča bolesnicima koji se oporavljaju i djeci.
Poznati su i obolzi od kupusa, njima liječimo rane koje teško zacjeljuju ili bolove u zglobovima.
Listove kupusa za obloge treba samo pritisnuti peglom ili kuhinjskim valjkom za tijesto, ranu isprati kamilicom, na nju položimo list kupusa i zamotamo vunenim rupcem ili gazom, obloge mijenjamo dva puta na dan.
Isto tako možemo oblog staviti na bolna koljena ili zglobove reumatičara, najbolje preko noći. Ti oblozi su djelotvorni i kod herpesa i opeklina, znatno umanjuju bol.

http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
Sastojci za 16 kom potkovica
50 dag lisnatog tijesta
4 - 5 žlica marmelade – okus po želji

 
10 dag mljevenih oraha
1 žumanjak
šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA
1.
Lisnato tijesto razvaljati na veličinu cca 25×45 cm.
2.
Dijagonalno na suprotne krajeve staviti marmeladu te preko nje posuti orahe.
3.

 
Zarolati prema sredini tijesta (krajeve možete malo premazati žutanjkom da se bolje sljepe) te prerezati da nastanu dvije “kobasice”.
4.
Oba komada odrezati na 4 dijela, saviti tako da završetak rolanja bude sa vanjske strane. Pregib malo potisnuti prstom i premazati ih žumanjkom.
5.
Peći na 200 st.C dok ne porumene. Pečene posuti šećerom u prahu.
6.
I to je to :) la la la la :) mah mah !!




Sastojci
    BISKVIT
    3 veća jaja
    1 i po čaša (od jogurta) šećera
    1 vanil šećer
    1/2 čaše ulja

 
    2 čaše brašna
    1/2 praška za pecivo
    1 jogurt (od 2 dl)

    ZA NAMAKANJE
    20 dkg čokolade za kuhanje
    1 i po dcl mlijeka
    1 vanil šećer
    2-3 žlice šećera u prahu
    5 dkg masla
    1 kesica kokosa

Priprema
    1.
    Jaja, vanil šećer i šećer dobro pjenasto izraditi mikserom.
    2.

 
    Dodati ulje. Malo opet izraditi mikserom, pa dodati prosijano brašno sa pola praš. za pecivo. Miksati na najmanjoj brzini miksera ili ručnom batilicom, pa na kraju dodati jogurt i opet lagano sjediniti.  
    3.
    Smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći dok biskvit ne porumeni na 18o °C.
    4.

    Čokoladu otopiti na pari, dodati vanil šećer, šećer u prahu, maslo i mlijeko. To sve dobro mješati na pari dok se ne pretvori u  jednoličnu masu.

    Gotovi, ohlađeni biskvit izrezati na kocke. Svaku umočiti u smjesu od čokolade, pa u kokos, ostaviti da se dobro ohladi.  
Posluživanje
Meni su čupavci najbolji sutradan, kad se biskvit namoči od čokolade. Tada su mi najsočniji. Stavim ih u plastičnu zdjelu (veću) s poklopcem.
U slast!

http://www.coolinarika.com




Sastojci
Pakovanje Oreo keksa
6 kašika putera, istopljenog
230 ml krem sira
30 g šećera

 
2 kašike hladnog mleka
350 ml šlaga
2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
300 ml hladnog mleka
100 g čokoladnih mrvica

Priprema
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu. Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.

 
Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.
Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno!

srijeda, 7. listopada 2015.




Ime je samo trenutak pomanjkanja inspiracije…:) Ovi keksići su tako prhki i ukusni, a najbolji dio je onaj unutra, kad ih zagrizete…..
Sastojci

Tijesto za cca 25 keksića
170 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
pola žličice eesencije vanilije
1 jaje

225 g brašna
…i još….
cca 25 malih čokoladnih jaja
šećera u prahu za posipanje

Priprema



Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom.
Miserom dobro izradite maslac.
Dodajte mu šećer i sol i dobro izmiksajte.
Zatim dodajte jaje i esenciju vanilije, miksajte i malo po malo dodavajte brašno.

Kad dobijete kompaktnu smjesu, tijesto je spremno.

Od smjese pravite kuglice malo veće od oraha, dlanovima ih oblikujte, u sredinu svake stavite čokoladno jaje, malo ga pritisnite unutra i dlanovima oblikujte kuglicu.
Stavljajte na pleh, razmaknute jedna od druge, jer će splasnuti i proširiti se. # Pecite ih cca 15 minuta, ne smiju potamniti, pa zavisi i od pećnice koliko će se peći.
Ohladite ih na pek papiru i posipajte šećerom u
Izvor:  www.coolinarika.com


Sastojci
5-6kg (3-4 glavice) kupusa
šaka žutog fino mlevenog kukuruznog brašna
1 kriška hleba
so (objašnjeno u receptu)
Ostalo



1 malo bure/kanta
plastični pritiskač
manja plastična posuda/kutija od litar/dva



Priprema
1.
Za brzo kišeljenje kupusa je važno da se kupus drži u kuhinji ili trpezariji (na toplom) i zbog toga je bitno da imate nekakvu kantu/malo bure koje ima dobar poklopac. Na ovakav nacin, kupus se kiseli brzo, ali samim tim, posle svega par dana počinje da se oseća, i zato je bitno da kanta/bure imaju poklopac koji nece dozvoljavati da puno ovih mirisa izlazi.
2.
Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite delove koji imaju neke flekice, malo izdubite koren
3.
Nagurajte u kantu koliko moze da stane celih glavica, a ostalo isecite na polutke ili četvrtine i ugurajte izmedju glavica (ovo ce biti za salatu ili podvarak).
4.
Posuti sa 1 sakom žutog, fino mlevenog kukuruznog brašna i dodati 1 krišku hleba.
5.

So nikad ne merim prema količini kupusa već prema slanoći rasola. Kupus mora biti slan, jer ga to održava da se ne pokvari.
6.
Na litar vode stavljam izmedju 25 i 30 g morske sitne soli (zamocite prst i probajte slanocu). Ne treba da bude blago, ali ne ni slano kao otrov. To ce otprilike biti i slanoća vaseg kupusa, pa sami ocenite kako volite. Ja ne volim preslano.
7.
U bokalu odmerim oko 27g soli, sipam 1 litar vode, dobro promešam i time prelivam kupus. Tako sve do vrha kante.
8.
Povremeno pustim malo topliju (česmensku vodu) ali nikako ne vruću.
9.
Kada je burence/kanta napunjena, stavljam plasticni pritiskač, a preko njega plasticnu kutiju, time sve zajedno pritisnem da bi se i kutija napunila vodom i svojom tezinom pritiskala kupus koji treba da bude sav potopljen, a ne da isplivava. Poklopcem jos dodatno pritisnem.
10.
Sutradan, izvadim ono parče hleba i dodam jos slane vode po potrebi (da kupus bude prekriven).
11.
Ne otvaram ga bas svaki dan, ali vrlo često. Posto nije hladan, sa svake strane gde moze ruka da mi prodje, gurnem i malo promesam (uzvrtim rasol).
12.
Na ovakav nacin, kupus pocinje da kisi vec posle par dana. Za 10 dana je spreman za salatu, a posto volimo sarmu od baš kiselog kupusa, za to sačekamo 2 nedelje.
13.
Parče hleba koje smo stavili nije pozeljno ubacivati u veliko bure sa puno kupusa, jer posle mesec dva, rasol počinje da tamni i da dobija malo neobican miris. Ali za ovako malu količinu, koja ce se potrošiti u roku od 3 nedelje je sasvim u redu.
14.
Oko sorte kupusa ne mogu puno da vam pomognem, morate koristiti sortu koja moze da se kiseli (ne moze svaka).
15.
Ako je sorta dobra, nikada mi se kupus ne kvari (čak ni na sobnoj temperaturi u kuhinji), a ako nije dobra, pokvario mi se čak i u sred zime na terasi. Koliko sam do sada shvatila, drugih trikova nema. Za kupus nije potrebno da sve bude sterilno, sipa se obicna česmenska voda, tako da verujem da nigde ne možemo da pogrešimo osim u biranju sorte kupusa.
Posluživanje
Ove godine jesen je prilično topla, i verujem da se svima, koji su na vreme stavili kupus, do sada već i ukiselio, ali ovo je jako dobar način da i kada je napolju jako hladno, dobijete brzo, a prirodno kišeljen kupus i uzivate u sarmi pre nego što se veliko bure ukiseli.
http://www.coolinarika.com



Sastojci:

-120 ml mlijeka
-60 g maslaca
-165 g brašna
-6 g praška za pecivo
-165 g šećera
-3 jaja (sobne temperature)
-1 žličica ekstrakta vanilije
-1 neprskani limun ili naranča (naribana korica)
-prstohvat soli

Priprema:

Stavite mlijeko i maslac u lončić pa zagrijavajte dok se maslac ne otopi.

Maknite s vatre.



Brašno pomiješajte i prosijte s praškom za pecivo i malo soli.

Koricu limuna ili naranče sitno naribajte i pomiješajte sa šećerom.



Po originalnom receptu ide bijeli šećer, ja sam koristila integralni smeđi šećer, zato je kolač smeđe boje, inače bi bio bijel.

Stavite jaja u zdjelu za mućenje i mutite mikserom oko 1 minutu.

Dodajte zatim postepeno šećer s koricom limuna/naranče.

Nastavite mutiti još 10-ak minuta, dok se smjesa otprilike ne utrostruči, svijetla je i pjenasta.

Dodajte prosijano brašno u tri navrata miješajući ručnom pjenjačom ili spatulom pokretima od gore prema dolje.

Zagrijte ponovno mlijeko s maslacem skoro do točke vrenja.

Dodajte ga iz dva puta u tijesto miješajući ponovno pjenjačom ili spatulom.

Uspite tijesto u namašten i pobrašnjen kalup promjera 20-22 cm (ili duguljasti kalup kao ja),

pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 175°C, 25-30 minuta.

Za čokoladnu varijantu kolača koji sam pekla u obliku torte:

*zajedno s mlijekom i maslacem otopila sam i 100 g tamne čokolade (60% kakaa)
*u tijestu sam od 165 g brašna oduzela 20 g i zamijenila grizom
*pečenu tortu sam prerezala na pola i filovala kremom pripremljenom tako što sam oko 3 žlice nutelle pomiješala s 2-3 žlice mlijeka (miješati dok ne postane glatko i ujednačeno, ako je pregusto dodavati po malo mlijeka).
*tortu sam rezala na kriške i svaku prelila temperiranom tamnom čokoladom (jednu od tri torte koje sam pravila u ovoj čokoladnoj varijanti sam samo premazala čokoladnim ganachom jer sam je prekrivala fondantom)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com




Sastojci:



-8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
-200 g šećera
-80 g oraha
-1 bjelance
-1 limun
-1 Šlag hit
-1 l vode
-2 Vanilin šećera

Priprema:



Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.

Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka.

Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.

Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com




Ovo je jedna od onih…preukusnih, divnih i „moram prileći“ torti. Da se brzo sprema – ne znam baš…relativno, verovatno zavisi od spretnosti domaćice (što će biti da je u mom primerku zakazalo…). U principu – najbolje je napraviti je dan ranije zbog više krema koje treba da se stvrdnjavaju u frižideru. Ako se odlučite da je pravite – nećete zažaliti jer je zaista ukusna i nema baš šta tu da ne uspe.

Potreban vam je kalup kojem se mogu skidati stranice, količina sastojaka koje sam ja koristila je za dimenziju prečnika 27 – 28 cm. Kalup trebate obložiti papirom za pečenje, opseći malo veći krug nego što je dno, pa ga sa stranicom koja se skida – pričvrstiti.



Za podlogu od keksa, trebalo je:
450 gr mlevenog kakao plazma keksa (može i običan)
150 gr čokolade za kuvanje
2 ½ dcl mleka
Kikiriki krema:
400 gr neslanog kikirikija (pečenog…ja koristila neki diet iz kesice)
150 gr šećera u prahu
200 gr margarina
75 ml mleka

Karamel krema:
3 karamel pudinga
9 dcl mleka
7 kašika šećera
1 margarin od 250 gr
150 gr šećera u prahu
Čokoladna glazura:
2 kašike šećera u prahu
3 kašike kakao
2 ½ dcl tečne slatke pavlake
2 kašike meda (2 mala trouglasta pakovanja od 20gr)
75 gr čokolade za kuvanje

Prvo kuvamo karamel kremu: prašak za puding pomešamo sa 1 – 2 dcl hladnog od pripremljenih 9 dcl mleka. Ostatak mleka stavimo sa šećerom da se prokuva. Kada je mleko počelo da vri, polagacko i stalno mešajući žicom, ulijemo razmućeni puding u njega i kuvamo još par minuta, dok se ne zgusne. Sve vreme intenzivno mešamo da se ne zgrudva. Tako pripremljeni puding pokrijemo streč folijom da se ne stvara korica i ostavimo da se hladi.

Možemo odmah pripremiti i margarin za istu kremu, tako što ga malo ostavimo na toplom da stoji (ne koristiti onaj iz kutije za kreme) i malo omekšalog umesimo sa prah šećerom u kompaktnu masu. Ostavimo dok se puding ne prohladi. Kada se puding prohladio, dodajemo postepeno margarin i mikserom jako dobro umutimo.
Dok se puding hladi, pripremimo podlogu od keksa (već smo spremili kalup i papir na njega). Pripremljenu količinu keksa pomešamo sa čokoladom koju smo prethodno otopili na pari. Mleko dodajemo na masu i mesimo kao testo. Masa treba da bude srednje meka, dakle, ne mrvičasta ali ne ni jako lepljiva. U suštini, sa ovim količinama bude to ok.

Možda je moja podloga bila za nijansu tvrdja nego što je trebala, pa to znači – može malkice više mleka dodati, no…postepeno. Kada je masa pripremljena, utisnemo je u kalup i poravnamo, prvo malo stiskamo rukama, pa onda nekom čašom kao oklagijom predjemo preko nje. Prekrijemo je folijom, kao i puding, stavimo u frižider.
Zatim prelazimo na krem od kikirikija: kikiriki sameljemo, dodamo mu šećer u prahu i otopljeni margarin. Dobro izradimo masu, ja sam onako…malo viljuškom stiskala, malo rukom…sve u cilju lepe, jednolične mase icon smile Snickers torta – nepečena . Dodamo još pripremljenu količinu mleka za ovu kremu. Tako gotova, spremna je da je namažemo na keks podlogu i vratimo u frižider.
Snickers 2 570×427 Snickers torta – nepečena
Vratimo se na puding kremu. Kako sam gore navela, kada se ohladio i dodali smo mu umućeni margarin sa šećerom, možemo ga premazati preko kikiriki kreme. Ovako pripremljeno, dobro je da odstoji nekoliko sati u frižideru, da se masa stegne pre nego što nanesemo čokoladnu glazuru. To kod mene beše – noć.



Nakon prospavane noći u frižideru ili nekih 3 – 4 sata…tortica je spremna za glazuru koju pripremamo na sledeći način:
– čokoladu stavimo da se topi na pari…pa čak i kada se skroz rastopi, smanjimo vatru i ostavimo je tamo, da se ne bi počela ponovo stvrdnjavati. U medjuvremenu, tečnu slatku pavlaku pomešamo sa šećerom u prahu i kakaom, tako što prvo u malo pavlake sipamo kakao i šećer, dobro izmutimo žicom i postepeno dodajemo ostatak pavlake. Stavimo je da se kuva. Kada je provrlo, kuvamo još par (2 – 3 ) minuta…i…skinemo sa vatre. Dodamo skuvanoj pavlaci med i čokoladu koju smo pripremili na pari.

Nanesemo glazuru na tortu i ponovo je vratimo u frižider da stoji nekih satićak, kako bi se glazura stvrdnula (ne bude jako tvrda, nego baš taman). Moja čitava dekoracija na glazuri je bila nežno šaranje polegnutom viljuškom po njoj, kako bih dobila neke šare slične pravoj Snickers čokoladici.
Snickers 4 570×427 Snickers torta – nepečena
Pre serviranja, oko kalupa opsečemo tortu nožem i pažljivo rastvorimo stranicu istog, skinemo je i spremna je za goste (ili pak domaćine…).

Šta da vam kažem…mnogo je ukusna, ko proba…neće se pokajati icon smile Snickers torta – nepečena

www.coolinarika.com



Sastojci
-testo
-brasna po potrebi
-250ml mleka
-250ml vode
-2dl ulja
-40g svezeg kvasca
-2 kasikice secera
-2 kasikice soli
-sastojci za punjenje
-1 veci plavi patlidzan
-vrsli po potrebi
-saka lisce od persuna
-moze i mirodjija
-premazivanje
-2 zumanca
-krupna morska so



Priprema
Patlidzan oprati sa korom i osusiti ga. Seci na kriske nekih 4-5mm.Posoliti i ostaviti na pola sata.Svaku krisku obrisati salvetom i staviti u tiganj da se preprzi sa malo ulja.Ostaviti da se ohladi.



Umesiti testo i ostaviti da se odmori nekih 15 minuta.Podeliti testo na tri dela, da se lakse razvije.Uzeti jednu jufku i razviti u kocku ili pravougaonik, seci trake toliko koliko je duzine patlidzan i virsla.Celom duzinom poredjati kriske patlidzana, a na pocetku staviti virslu i posuti persunom ili mirodjijom. Ja sam jedan deo testo sa persunom, a drugi deo mirodjijom.Urolati, tako uraditi i  sa ostalim testom.

Jedan deo rolnica sam stavljala u kalup za mafine, tako sto sam sekla koliko je dubina modlice, a drugi deo sam sekla nekih 4cm i redjala u pleh.

Premazati sa zumancem i posuti morskom solju.Peci na 200 stepeni.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com



Sastojci
6 pudinga od vanilije
2l mlijeka
2dl secera
+
250g maslaca sobne temperature
Dodatni sastojci:
300g istopljene cokolade(tamne ili mlijecne)
300g mljevenog kekisa ili(przenih ljesnjaka)
300g kokosa



ukrasavanje:
2 vrecice slag pjene ili
2-3dl slatkog tucenog vrhnja
Priprema
1.
Puding skuhati po uputstvima.Skuhan puding sasuti u pripremljene posude i pokriti prozirnom folijom, ostaviti da se puding u potpunosti ohladi(najbolje je puding skuhati noc prije)
2.
Maslac predhodno dobro umutiti i dodavati mu ohladjen puding kasku po kasiku.Umiksati dobro puding u maslac pa smjesu podjeliti u na tri jednaka dijela.
3.
U 1 dio dodati 300g istopljene cokolade (dobro izmjesati)
4.
U 2 dio dodati mljevene kekse i
5.

U 3 dio dodati kokosovo brasno
6.
Zeljeni kalup obloziti papirom za pecenje(lakse se reze i vadi kolac iz kalupa) pa u kalup sasuti Masu sa kokosovim brasnom (opet lakse je izvaditi kolac jer je masa dosta cvrsca nego masa sa cokoladom ili keksom) poravnati masu i sasuti preostale dvije mase.
7.
Kolac ostaviti u frizider na hladenje barem 3-4h ili u zamrzivac na 2h.. Ohladjen kolac premazati slag pjenom ili slatkim tucenim vrhnjem..Ukrasiti po zelji…
Posluživanje

Vazno je da su svi sastojci za ovu tortu sobne temperature ako se puding hladio u frizideru i tako hladan dodan maslacu stvorit ce se bijele grudvice prilikom miksanja..Zato je najbolje puding skuhati noc prije i ostaviti da se hladi na sobnoj temp. preko noci…



www.coolinarika.com




Sastojci


 
POTREBNO JE:
60 komada crvenih paprika
beli luk
peršun
malo soli

MASA ZA PUNJENJE
350 gr šećera
125 gr soli
2,5 dcl ulja
1 kesica bibera u zrnu
1 mala šoljica eksencije
750 gr šargarepe
1 kesica konzervansa


Priprema

Masa za punjenje:šargarepu izrendati izmešati je sa ostalim sastojcima i puniti paprike koje su prethodno oprane i očišćene od semena i peteljki.Ređati ih u posudui pritisnuti teškim predmetom.Ostaviti da odstoje 24 satada bi ispustile”sok”.Nakon tog vremena ređati u sterilisane tegle:red paprika, posoliti, red sečenog belog luka na listiće, red peršuna, posoliti, red paprike, pospliti,….,završiti sa paprikom.Naliti “sokom”.Pritisnuti drvenim štapćima i zatvoriti tegle.



 


Posluživanje
Mi volimo šargarepu,tako da je dodajem prilikom ređanja belog luka,isečenu na kolutiće.
http://www.coolinarika.com


“Nemoj da tijesto bude debelo i suvo, ja volim da ima toča, ti znaš!” – reče dragi moj muž. I tako ja, džarah po net-u, sakupljah recepte i od svih izabrah ono što je najbolje (po mom mišljenju).


SASTOJCI
Tijesto:
450 gr brašna tip 400
1 vrećica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika meda
3 kašike maslinovog ulja
300 ml mlake vode
——-
roštiljske kobasice
šunka
paradajz pelat
kečap
origano
bosiljak
trapist sir
kisjela pavlaka
jaje

PRIPREMA
1.
Umijesiti tijesto od gore navedenih sastojaka i pustiti da nadodje 15 minuta.
2.
Za vrijeme dok nadolazi tijesto, pripremiti kobasicu – narezati je na kolutove, sunku na kockice. U posebnoj posudi sjediniti origano, bosiljak, kečap i paradajz pelat. Takođe, posebno umutiti jaje i pavlaku. Sir izrendati.
3.
Kada tijesto nadodje, razviti ga i pomoću oklagije prebaciti na podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Izbockati ga viljuskom. Premazati prelivom sa paradajz pelatom. Poređati kobasice, šunku.
Staviti da se peče na 250C oko 10 minuta. Izvaditi iz pećnice, preliti sa filom od pavlake i jaja. Vratiti da se peče na smanjenoj temperaturi. Peći još 10 minuta, izvaditi i posuti sirom. Vratiti u pećnicu samo da se sir otopi.
Posluživanje
Ovako je izgledala moja fantastična pizza , u samo jednoj u nizu izvedbi… U suštini, uvijek nešto novo ima na njoj…
Svi je obožavaju zbog izuzetne mekoće tijesta i često je naručuju da je pravim…





http://www.coolinarika.com/



Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdelotvornijih načina borbe sa kašljem je list kupusa sa medom. To je zaista „zlatno“ sredstvo protiv kašlja.
Za ovo lečenje ne postoji uzrasna ograničenja, podjednako je efikasan, kako za malu decu, tako i za odrasle ljude.

Da biste započeli lečenje, biće vam potrebna 1 glavica kupusa i med. Evo šta treba da uradite:

Polako odvojte jedan list od glavice. List kupusa treba spustiti na nekoliko minuta u vrelu vodu. Postaće topao i mekan. Potom jednu stranu namazati medom. Tu stranu, gde je med, staviti na grudi bolesnika. Odgore se stavlja najlonska kesa i umotava se šalom ili peškirom. Procedura se sprovodi pred spavanje.
Ako je kašalj jak, biće potrebna dva lista kupusa – jedan se stavlja na grudi, a drugi na leđa. Oblog skinuti ujutro. Koža se prebriše vlažnom krpom, ili se ispira mesto gde je bio oblog, i sve sve što je on izvukao.

Ako je bronhitis u začetku, rezultat ce biti vidljiv već posle prve procedure. Lečenje se sprovodi od pet do sedam noći. I uskoro, od opterećujućeg kašlja, neće ostati ni traga.



Aktivni sastojci meda i kupusa, a takođe i toplota, doprinose smanjenju kašlja, a i nestanku upalnog procesa. Med naizmenično možete zamenjivati sa toplim ricinusovim uljem.
Iz svog iskustva mogu reći da je kupus zaista čaroban. Jednom sam počela kašljati, kupus sam imala u kući, a med nisam. Nisam želela pogoršavati problem i sprovela sam lečenje samo sa listom kupusa. I pomoglo je!





prirodni-lijek.blogspot.com/



SASTOJCI
400ml mlijeka
400ml vode
125g maslaca


 

250g griza
100g sitno naribanog parmezana
2 zutanjka
sol, papar, muskatni orascic


 

PRIPREMA
Mlijeko, vodu i polovicu maslaca stavite na vatru i pustite da zakuha. Kada zakuha polako dodajte griz uz neprestano mijesanje. Na sasvim laganoj vatri pustite oko 25min i povremeno promjesajte.

Nakon 25min stavite u drugu posudu ( jer vam se u ovoj prvoj na dnu stvori korica i kada dodajete ostale sastojke i mijesate, struzete to sa dna posude, a to ne treba biti…zato druga posuda) i dodajte trecinu parmezana i dva zutanjka i ostale zacine po zelji.

Dobro promijesajte i uz pomoc dvije zlice radite gnocche ( ustvari izgledaju kao noklice za juhu ) i stavljajte u podmazanu vatrostalnu posudu.

Posipajte ostatkom parmezana i ostatkom maslaca ( rastopite ga).

Stavite u pecnicu na 200° oko 20 min….dok se lijepo ne zapeku

Izvor: www.coolinarika.com



SASTOJCI
Tijesto
350 g mekog brašna
200 g masti ili maslaca


 
150 g šećera
1 jaje
2 žutanjka
korica limuna, prstohvat soli
2 vanilin šećera
150 g mljevenih badema ili oraha
2 bjelanjka

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca


 
PRIPREMA
1. Miješati mast, šećer, vanilin šećer, jaje, žutanjke, koricu limuna, dodati brašno
Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku bar jedan sat.
2. Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje, umočiti ih u bjelanjke.
 3. Uvaljati ih u mljevene bademe ili orahe.
4. Složiti ih na lim obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta na 180°C.
5. Na pari rastopiti čokoladu sa maslacem, spajati ih i spremiti u kutiju.
6. U mojoj bilježnici.

Izvor: http://receptizatrenutak.blogspot.ba/



Od sada pravim isključivo ovaj domaći mascarpone. Mada, moram da vam priznam,u startu nisam bila sigurna u srećan ishod.



Sastojci
Za 250 gr mascarpone sira

    500 ml slatke pavlake (vrhnja)


      15 ml soka od limuna (to je 1/2 limuna)
Priprema
Slatku pavlaku “sipati u šerpicu i zagrejati na 80-82 °C. To vam je odprilike kada stavite vrh prsta u pavlaku veoma vreo osećaj  ali ne dozvolite da pavlaka provri.
Sipati sok od limuna i još minut na vatri mešati a onda skloniti na stranu.Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.
Sutradan ( biće već malo gušća ) stavite gazu(2-3 sloja) na cediljku i u nju preručite masu i ostaviti da se cedi.
Kada podignete malo gazu, videćete kako se višak cedi. Nemojte nikako da stiskate da se iscedi.
Vratite opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.


  Kada prođu i tih 24 h, izvadite iz frižidera i maskarpone je spreman za vaš omiljeni desert sa njim kao što je recimo Tiramisu torta ili neki drugi desert
Posluživanje
Koristila sam pavlaku sa 36 % mlečne masti.
Stvarno je vrlo jednostavno spremiti,samo što se mora čekati 48 h (ali se isplati) pre prve degustacije. Na kraju, kada sam izmerila dobila sam 260 gr mascarpona.
Preuzeto sa: coolinarika.com
Knedle od kruha za zamrzavanje

Ovo nikad do sada nisam probala ali zato cu sad da stalno ovo radim super kada trebate nešto na brzinu...



 Sastojci
    500 gr. starog kruha na sitne kockice
    2 jaja
    mala vezica peršina iskosanog
    mlijeka po potrebi dodavati
    prstohvat suhog origana
    začini sol,papar,vegeta


      3 glave crnog luka
    muškatni oraščić prstohvat
    3-4 šnite šunke ili slanine
Priprema
    1.
    Stariji kruh narežete na sitne kockice, dodate iskosani peršin.
    Na ulju prepržite crni luk,dodajte na kockice šunku ili slaninu i pržite još malo, dodajte ka kruhu.Dodaju se izmućena jaja,origano, muškatni orah, mlijeka, posolite i popaprate, izmjesite rukama i ostavite 15-20 min da odstoji.
    Mlijeko dodajete tako što dodater malo po malo, mjesite i kad vidite da je suho dodajete još malo.Smjesa mora da bude mekana .


      2.
    Zatim oblikujete ili kuglice ili salame koje zavijete u plastičnu foliju kao bonbon.Zamrznete u zamrzivač. Pre upotrebe samo izvadite i tako zamrznjene, foliju izbockate čačkalicom i kuhate 20 min polako u slanoj vodi.
http://www.coolinarika.com



Sastojci
Potrebno je:
200 ml kiselog mlijeka
200 ml topljenog maslaca
400 gr secera
3 komada jaja


 
1 pakovanje vanilin secera
2 pakovanja praska za pecivo
toliko da se dobije meko tjesto brasna tip 400
20 komada ljesnjaka


Priprema
1.
U posudi staviti secer, vanilin secer i jaja. Pomjesati viljuskom malo duze da se secer istopi i se smjesa izjednaci.
2.
U dobivenu smjesu izruciti kiselo mlijeko i topljeni maslav. Ponovo pomjesati.
3.
Smjesi dodati brasno u koje je prethodno pomjesan prasak za pecivo.
4.
Dodati onoliko brasna da dobijete meko tjesto.
5.
Cjelo tjesto podeliti na 20 loptice. Izmedju dlanova formitati loptice.
6.
Loptice poloziti na cetvorougaonu tepsiju od sporeta tako da ih malo pritisnete. Tako dobijete 5X4 reda.
7.
Na svaku ubadati ljesnjak.
8.


 
Peci u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 200 *C. Kada malo porumene postepeno smanjiti toplotu rerne.
9.
Gotove gurabije posluziti uz topli caj po vasem ukusu.




SASTOJCI
50dkg Pšeničnog glatkog brašna Podravka (za izradu tijesta)
1/2 svježeg kvasca
2dcl mlijeka
1dcl jogurta
4 velike žlice ulja
1 mala žličica octa
1 velika žlica šećera
malo soli

1 jaje (za premazivanje napravljenih sirovih peciva)
10dkg maslaca (za premazivanje tijesta u izradi)



PRIPREMA
1.
U toplo mlijeko staviti kvasac i šećer da zapjene. Kada je kvasac zapjenio, dodati ostale sastojke te zamjesiti tijesto.Ostaviti na toplome mjestu da se diže 30-40min.
Nakon toga potrebno je premjesiti i podijeliti na 12 loptica.
Svaku lopticu treba izvaljati u oblik elipse i premazati maslacem.
2.
Nakon što ste premazali, zarolajte.

3.
Te oblikujte u oblik puža.
4.
Gotove pužiće stavite u tepsiju, i još neka se dižu 15-20min,  te premažite jednim jajetom. Po želji-posipajte sezamom.
Peći na 200°C oko 15min.
Pečeno poprskati hladnom vodom i pokriti krpom.

http://www.coolinarika.com/



Naša čitateljka iz Zenice, Azemina Lojo, javila nam se sa sjajnom vijesti. Naime, Azemina je konačno pronašla rješenje za svoj dugogodišnji problem. A evo o čemu je riječ:
Dugi niz godina imala sam problema sa kosom koja je opadala, bila beživotna, mastila se. Dlaka je bila tanka. Znam da nekima pomaže čaj od žare ili čaj od oraha, ali meni ništa nije pomagalo. A onda sam čula za ovaj lijek koji mi je pomogao pa želim da ga podijelim s čitateljima aura.ba portala – napisala nam je Azemina.
A recept je sljedeći:
Potrebno je malo ugrijati mlijeka i dodati u njega šećer da se rastopi, poslije presuti u drugu posudu pa dodati kvasac (2-3 kašike) pa kad nadođe dodati ili žumance ili jogurt, te ulje čičkovo (po želji); ta se smjesa drži oko 50 minuta na kosi, s kesom preko.
Gljivice od kvasca pomažu pri brzom rastu kose, i ova smjesa daje volumen i obnavlja dlaku. Meni je samo ovo pomoglo, a nadam se da će i vama – napisala nam je Azemina.
(aura.ba)



SASTOJCI
• 250 gr masti (može i malsac ili margarin)
• 200 gr šećera
• 6 kom belanaca
• 250 gr mlevenih oraha
• 250 gr brašna
• 1 kesica praška za pecivo
• 2 kesice vanil šećera



Preliv:
• 6 kom žumanaca
• 12 kašika prah šećera
• 2 kesice vanil šećera

PRIPREMA
1. Penasto umutiti mast (margarin ili maslac) sa šećerom. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Pa ih lagano, nabolje kašikom sjediniti sa umućenom mašću. Brašno, orahe i prašak za pecivo izmešati, pa lagano dodati u umućenu masu.
2. Dobijenu masu razliti u pleh koji je podmazan i posut brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lagano ne porumeni od gore.
Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38×22 cm.
3. Žumanca, prah šećer i vanil šećer penasto umutiti. Preliti preko pečenog kolača dok je još uvek vreo. Pa vratiti u toplu rernu još otprilike 3-4 min. Isključiti rernu i ostaviti da se kolač tako ohladi u rerni.
4. Ohlađen kolač iseći na štangle.
caj-od-persuna



Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima “magične” moći. Njegova količina u jelima je uvijek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tekućine iz tijela.
Peršun je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak diuretik. Kao lijek može se koristiti korijen i listovi Peršuna. Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od Peršuna, a naša čitateljka nam je apisala kako ga ona sprema.
Priprema:
U ključalu vodu (oko litru) dodajte 5 velikih žlica nasjeckanog Peršuna. Tekućinu pustite da odstoji oko dvadesetak minuta, nakon toga čaj možete procijediti ili piti zajedno sa nasjeckanim Peršunom.
Za čaj od Peršuna sam se odlučila zbog problema sa bubrezima. Svi savjetuju uvin čaj kod ovih tegoba. Od uvinog čaja sam osjetila poboljšanje, ali tekućina je ostajala u tijelu. Odlučila sam uvin čaj zamijeniti sa peršunovim, te tako došla do svojih rezultata – povjerila nam je Jasna.
Čaj od Peršuna može se piti i topao i ohlađen.   Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti (Od ovog čaja često ćete ići na wc).