ispovesti

zabava

zabava recepti vicevi ispovesti

Dobro Došli

.....

"

subota, 5. rujna 2015.




SASTOJCI
4 veća jaja
100 g šećera
1 žlica vanilin šećera
1 žlica meda
80 g mliječne čokolade s cappuccino (ili nugat) punjenjem
70 g prženih, sitno mljevenih badema
200 g brašna (pola meko, pola oštro)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode

 

1 žličica cimeta
2 žlice rakije
100 ml ulja
100 ml kipuće vode
krema od višanja
600 ml soka od višanja (iz kompota ili tetrapaka)
3 žlice škrobnog brašna
3 žlice šećera
350 g ocijeđenih višanja
1/2 paketića želatine
50 g mliječne čokolade s cappuccino (ili nugat) punjenjem

PARFE KREMA
200 ml mlijeka
1 paketić želatine
1 paketić vanilin šećera
1 žlica meda



1 žumance
50 g bijele čokolade
+ 250 ml vrhnja za šlag
ukrašavanje
250 ml vrhnja za šlag + 2 žlice kuhane ness kave (ili cappuccina)
ribana čokolada

PRIPREMA
1.
Za biskvit miksati jaja, šećer, vanilin šećer i med na pari sve dok masa ne udvostruči volumen i postane kremasta… par minuta je potrebno svega. Maknuti na stranu i umiješati čokoladu dok se ne istopi. Prosijati sve brašnaste/praškaste sastojke, umiješati ulje i rakiju te bademe, promiješati kuhačom i zadnje umiješati kipuću vodu.

  2.
Uliti u kalup za torte obložen papirom za pečenje, peći na 175*C oko 35 minuta. Ohlađeno prerezati na 3 lista. Biskvit je sočan, pa budite pažljivi da ne popuca – ali izrazito lako se prereže dugim, tankim, oštrim nožem.
3.
Za kremu od višanja zakuhati škrobno brašno i šećer u soku, kada je kuhano, umiješati želatinu, vratiti na vatru i par puta promiješati. Umiješati nalomljenu čokoladu i višnje.
4.
Za parfe kremu sve sastojke (osim vrhnja za šlag) miješati na laganoj vatri dok se sve ne rastopi i poveže – nesmije provriti. Staviti na stranu da se malko ohladi, u međuvremenu čvrsto izmiksati vrhnje za šlag – lagano prohlađenu masu umiješati u šlag.
5.
Kalup za torte malko posipati kristal šećerom, staviti donji sloj biskvita, rasporediti pola kreme od višanja i staviti u hladnjak na par minuta da očvrsne. Rasporediti pola parfe kreme, drugi sloj biskvita, drugu polovicu kreme od višanja i parfe kreme te poklopiti trećim dijelom biskvita. Po želji biskvite natopiti čokoladnim likerom… ja sam ih bogato natopila likerom od bijele čokolade i rumom.
6.
Staviti u hladnjak na par sati (ili preko noći), ukrasiti šlagom (premazati i nacifrati ružicama ili već kako želite). Po želji je možete napraviti ranije i zamrznuti. Zamrznutu ukrasiti i staviti u hladnjak na par sati da odpusti.
Rezati tankim, oštrim nožem na tanje kiške. Uspjeh zagarantiran, prerez fantastičan, torta sočna, bogata a opet lagana!
Izrazito je jednostavna za pripremu, glede i unatoč mom standardnom metarnom popisu sastojaka. Ah :-)

http://www.coolinarika.com/




Sastojci:
Za testo:

600 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
150 ml ulja
250 ml hladne vode
Za fil:

18 kašika mljevenih oraha
9 kašika šećera


Za sirup:

500 g šećera
250 ml vode
2 kesice vanilin šećera
Priprema

Sjediniti brašno, so i sodu bikarbonu, pa dodati ulje i vodu. Zamijesiti tijesto. Tijesto podijelite na 8 jednakih loptica. Na radnoj plohi razvaljati prvu lopticu na veličinu okruglog pleha (ja sam koristila pleh od 28 cm). Stavite razvaljanu koru u uljem premazan pleh. Sjedinite mljevene orahe i šećer, pa pospite malo fila preko kore.
Poklopite drugom, tanko razvaljanom korom. Opet pospite smjesom od oraha i šećera. Postupak ponavljajte, dok se sastojci ne utroše.
Posljednju koru ne posipajte filom. Izrežite na kocke, pa ostavite da miruje 20-tak minuta.
Pecite u pećnici, zagrijanoj na 200 C, nekih 35-40 minuta. Pečenu pitu ostavite da se prohladi.
Dok se pita hladi, skuhajte sirup. Sjedinite šećer i vodu, pa kad prokuha, kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Pitu prelijte vrelim sirupom.
Ostavite bar 4-5 sati, da upije sirup…
…pa poslužite! Najbolje pripremiti dan ranije…jer je najukusnija kad dobro upije sirup!
Savet:

Nedavno sam prvi put probala “Orasnik”… Nije mi trebalo puno, da ga i sama pripremim! Postoje dvije verzije, sa i bez sirupa (ovu drugu,nisam probala). Ukoliko radite verziju bez sirupa, u tijesto stavite prašak za pecivo, umjesto sode bikarbone; a pečenu obilno pospite prah šećerom.




Liječenje bučinim uljem daje izvrsne rezultate u slučaju mnogih bolesti.

Bučino je ulje bogato vitaminima A, E, C i K, a kada je svježe, sadrži više od 60 posto nezasićenih masnih kiselina. Osim toga, sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij) te elemente u tragovima (željezo, cink, mangan), lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu. Zahvaljujući svemu tomu, utjecaj ovoga uljana zdravlje itekako je velik. Da stvar bude bolje, sjajno se uklapa u salate i mnoge kombinacije namirnica.

Bučino ulje ima brojne zdravstvene dobrobiti:



– regulira problem uvećane prostate
– liječi infekcije mokraćnog sustava
– regulira kolesterol
– pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
– regulira probavu
– pospješuje normalan rad bubrega
– poboljšava imunološki sustav
– pozitivno utječe na vid
– pozitivno utječe na raspoloženje
– povoljno djeluje na kožu
– sprječava opadanja kose

Ulje treba uzimati tri mjeseca na sljedeći način:

– 2 žlice
– 2 puta dnevno (ujutro uz doručak i uvečer uz večeru)

U kombinaciji s hranom

Osim što njime možete začiniti bilo koju salatu, bučino ulje možete preliti preko kuglice sladoleda ili pak voćnoga kupa. Kao slana grickalica odlične su bučine koštice prepržene upravo na bučinu ulju. Želite li najbolju kvalitetu pri odabiru ulja u trgovinama, pazite da je ulje hladno prešano, odnosno da je nastalo cijeđenjem koštica jer je upravo ono najcjenjenije.





Pošto je ovaj recept bio dovoljno kratak da zapamtim, rešila sam da probam. U knjizi je pisalo, da je gotovo za 10 min. Nije za 10, eto za 20 ali sa kompletnom pripremom. A ukus fantastičan. Meni ovakvi recepti olakšavaju život, pošto ne može baš sve da se pripremi prethodni dan.
Sastojci

300g pilećeg filea
2 dl jogurta
1 kašikica senfa
1 kašikica kurkume
1 kašikica suvog peršuna (može i svež)
1 kašikica gustina
1 dl mlake vode
malo Vegete
ulje za prženje
Priprema

1.
Isečemo piletinu na kocke i začinimo vegetom po ukusu.
2.
Zagrejemo ulje i propržimi piletinu na ulju, često mešajući oko 5 min.
3.
Pomešamo jogurt, senf i kurkumu.
4.
Sipamo smešu preko mesa i dodamo peršunovo lišće.
5.
U mlakoj vodi razmutimo gustin i sipamo u jelo sve ukupno krčkamo 5 minuta. Gustin sam dodala čisto da bude kremastije, ali mislim da može i bez gustina, naročito ako se stavlja čvrst jogurt.
Posluživanje



Lepo se slažu sa njokama i testeninom. I nekim finim belim vinom.



www.coolinarika.com



Jednostavno, brzo i fino…. evo i mog doprinosa mnoštvu recepisa s tikvicama …uočila sam ga u jednim reklamnim novinama i svidio mi se .Može kao prilog nekom meso ili pak kao lagani ljetni ručak..!
Sastojci:

3 tikvice (malo veće, ne baš one najmanje)
2 žlice maslonovog ulja
3 mlada luka
1 manja vezica bosiljka
150 g naribanog sita (edamer, ementaler …)
2 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
2 režnja češnjaka
malo muškatnog oraščića
sol, papar
po želji peršin, vlasac
2 žlice parmezana
Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.
Tikvice, operite, osušite i narežite na tanje ploškice. Posolite.
Narežite mladi luk, nasjeckajte bosiljak i naribajte sir.
Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocijedite i onda pomiješajte sa lukom, bosiljkom i sirom.




Posudu za pečenje premažite sa one 2 žlice ulja pa u njoj rasporedite pripremljene tikvice.
Izmutite jaja, umiješajte vrhnje, nasjeckani češnjak, malo posolite i popaprite te dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Prelijte preko tikvica.
Pecite u pećnici nekih 15-tak minuta pa onda pospite parmezanom i dopecite još nekih 5 minuta da dobijete rumenu boju.
Posluživanje:

Poslužite toplo kao samostalno jelo ili kao prilog.
Umijesto tikvica mogu se na isti način spremiti i patlidžani .



www.coolinarika.com




Aronija

predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna… Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska aronija koja se uzgaja u zagrljaju hladne klime i nedirnute prirode.

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre. Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima. Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti…

Usto, prava je riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

Konzumacija

Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno. Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija. Ipak, posebno se preporučuje hladno cijeđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno na tašte i to jednu rakijsku čašicu…



Podsjeća na borovnicu, ali…

Aronija su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma visine i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog okusa koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Sazrijeva krajem kolovoza i u rujnu. Postoje tri vrste aronije – crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta (Aronia prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nijedna nema prirodnih neprijatelja, odnosno nametnika, pa se ova biljka uopće ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća…

Najbolje uspijeva…

Nakon otkrivanja ljekovite moći krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća počinje njen intenzivan uzgoj i danas se uzgaja širom Europe. Potječe iz istočnog dijela Sjeverne Amerike odnosno današnje Kanade, a američki Indijanci od davnina je poznaju kao vrijednu prehrambenu i ljekovitu biljku. Bobice aronije su sušili i mljeli i tako ih kombinirali s mesom i brašnom. Svježe plodove su najčešće koristili kod želučanih problema i proljeva, gripa i prehlada, a od listova aronije su radili čaj za cijeljenje rana. Najbolje uspjeva u hladnoj klimi gdje zime traju 5-6 mjeseci, a ljeta su blaga, s temperaturama koje ne prelaze 20 stupnjeva…

Što je to Sibirska aronija i u čemu je razlika?

Zahvaljujući tome što jako dobro podnosi zimu i mraz, te temperature do minus 47 stupnjeva C dospjela je i do Rusije i Sibira. Ekstremno niske temperature na njoj ne ostavljaju nikakve posljedice. Sibirska aronija ili lat. Aronia melanocarpa ima vrlo visok postotak polifenola, vitamina C, E i beta-karotena što je čini jednom od najjačih poznatih i ispitanih antioksidanasa.

Od svih je upravo Aronia melanocarpa najkvalitetnija. Poznatija je još i kao divlja sorta i obično po grozdu nosi samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta jače, to jest zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti. Mineralima bogato zemljište Rusije osigurava prirodno široku paletu minerala, bez dodatnih fertilizatora.

Ruski biolog Ivan Vladimirovich Michurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao moć aronije. Suvremeni znanstvenici su se za nju zainteresirali tek 90-ih godina prošlog stoljeća pa je uslijedio niz novih studija provedenih u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Kanadi, SAD-u i Rusiji. Zanimljivo je spomenuti i da su aroniju primjenjivali i nakon nesreće u Černobilu i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju…

Sigurnost za upotrebu…

Sok sibirske Aronije je siguran za upotrebu od prve godine života i kod trudnica bez osjećaja mučnine. Ne sadrži gluten te je siguran kod svih bezglutenskih dijeta, piše Večernji.hr.



Ako ga nemate kod kuće, trk u prodavnicu, jer će vam osim u navedenim situacijama pomoći da svoje svakodnevne specijalitete učinite još ukusnijim!

U pitanju је nеrаfinisаnо јеstivо ulје, preciznije, kоkоsоvo ulјe. Uzmitе dvе kаšičicе i stаvite ih u ustа. Promućkajte u ustima ulje kao što mućkate vоdu nаkоn prаnjа zubа, držite u ustima pet minuta, а zаtim isplјunite. Моžda će vam biti neprijatno, ali bitan je efekat.



Ovo je tеhnikа kоја sе kоristi u ajuverdskoj medicini vеkоvimа. Ovom metodom se može izlečiti loš zadah, gingivitis, еkcеmi, аkne i јоš mnоgо tоgа.
Ulје ćе ‘izvući’ bаktеriје krоz pоrе desni iz ustа, ali i iz vаšеg tеlа uоpštе. Ova teorija niје stvаrnо nаučnо pоdržаnа. U stvаri, ulјe, mеd i drugi lеkоvi zаprаvо sаmо оmеkšаvaju kоžu kаkо bi se uklоnile ranice.

Аli bilо kаkо bilо, nаukа ukаzuјe nа tо dа ulје rаdi nа uklаnjаnju bаktеriја iz ustа. U јеdnој studiјi је utvrđеnо dа је kоrišćеnjе ulja znаčајnо uklоnilo bаktеriје, plak i kamenac.
Upotreba konca može smanjiti rizik od raka smаnjеnjеm značajne kоličinе bаktеriја u usnoj duplji, međutim ulje može dа urаdi to istо!

prva.rs
Chocolate cookies


Ovo su zaista extra čokoladni keksići, puni su čokolade a možete staviti čokoladu koju želite…
Sastojci
200 g brašna
85 g maslaca
75 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1/2 žličice praška za pecivo
160 g sjeckane čokolade
4 žličice ruma



Priprema
U zdjeli mikserom izradite maslac ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte rum pa jaje i dobro izradite. Zatim dodajte brašno koje ste pomješali sa praškom za pecivo. Promješajte da se sve lijepo sjedini. Dodajte nasjeckanu čokoladu ali nju umješajte žlicom.
Oblikovati rukama kuglice veličine oraha i stavljati na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Kuglice slagati u razmacima.
1.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200C dok ne budu gotovo. Peći 15 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih tople ili hladne kako želite, ali sigurno će brzo nestati.. Od smjese dobijete 30 keksića.
Koristila sam čokoladu za kuhanje, možete je zamjeniti s nekom vašom omiljenom čokoladom, npr. s čokoladom koja sadrži lješnjake, mliječnom ili kakvom želite.



www.coolinarika.com
PRIRODNO UKLANJANJE MASNIH TVORBI (LIPOMA) U ROKU OD 8 DANA!



Masne tvorbe ili lipomi predstavljaju benigne tumore iz masnog tkiva, bezopasne ali izrazito neestetske izrasline koje se mogu pojaviti na vratu, glavi, pazusima ili rukama u bilo kojoj dobi. U pravilu se javljaju samo na jednom mjestu kod ljudi dobi 40 -60 godina , no znaju se pojaviti i na više mjesta i biti jako neugodni.

Moderna znanost ni danas ne zna uzrok njihovog nastajanja, ali veže ih uz genetiku, no smatra da nisu povezani s visokim masnoćama u krvi ili s gojaznošću.

Mnogi ljudi žele izbjeći operacije i štetne lijekove za liječenje lipoma, a na sreću za to postoji prirodna alternativa.

Mnogi doktori će preporučiti kirurško odstranjivanje lipoma ili laserske procedure. No ti postupci ne garantiraju da se lipomi neće opet vratiti.

S ovim narodnim receptom možete se riješiti lipoma jednostavno, bezbolno i u kratkom roku! Ovaj recept zbog djelotvornosti preporučuju čak i neki dermatolozi. Pomogao je tisućama ljudi da se riješe lipoma, a radi se o – mješavini meda i brašna.

Prirodni lijek za uklanjanje lipoma

Pomiješajte jednake dijelove meda i brašna. Nanesite smjesu na lipom.

Preporučena debljina sloja mješavine je od 5 do 10 milimetara.

Kada je nanesete zalijepite je s flasterom.

Ostavite oblog 36 sati.

Nakon toga isperite i nanesite novu svježu smjesu.

Ovaj lijek koristite 5 puta za redom ili tijekom 8 dana.



Nakon toga razdoblja trebali bi primijetiti rastvaranje masnog tkiva.

Po mogućnosti koristite med tamnije boje i integralno brašno.

Zašto ovo djeluje?

Mješavina meda i brašna djelotvoran je narodni lijek za vanjske čireve i rane. Med djeluje antiupalno i izvlači nečistoće, potiče tok limfe i cirkulaciju.

U jednoj studiji kod 59 slučajeva s ranama i čirevima koji konvencionalnim liječenjem nisu pokazali rezultate pune dvije godine, liječenje medom pokazalo je pomak već nakon sedam dana.

Dodatni savjeti kod masnih naslaga

– Detoksikacija organizma baza je prirodne terapije kod lipoma.

– Iz prehrane potpuno eliminirajte zasićene masti i rafinirana ulja.

– Čim više izbjegavajte hranu s aditivima, konzervansima i pesticidima, bijelo brašno, meso, mlijeko i mliječne proizvode.

– Sve vrste prirodnih začina, bamija, psilijum, mišjakinja, cikorija, papaja, nar, kadulja, mandarine i kurkuma mogu pomoći vašem tijelu u razlaganju masti i eliminaciji toksina.

– Popijte svako jutro sok od pol limuna jer stimulira jetru i detoksicira tijelo.

– Koristite omega – 3 masne kiseline jer pomažu u rastvaranju i sprečavanju rasta masnog tkiva.

– Pokušajte jesti klice da bi svoju prehranu obogatili vrhunskim nutrijentima.
atma.hr




Elegantni nepečeni kolačići od špekulas keksa sa čokoladno-kafenim punjenjem.

SASTOJCI
Školjke
• 200 g mlevenog špekulas keksa
• 200 g mlevenog keksa*
• 100 g margarina
• 4 – 6 kašika tečne slatke pavlake

Fil
• 200 g bele čokolade za kuvanje**
• 50 g slatke pavlake
• 1 kašičica granula instant kafe
• 10 g margarina

Još
• Silikonski kalup oblika školjke***
• Ukrasne kuglice

PRIPREMA
Školjkice
Otopiti margarin na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj.
Pomešati obe vrste mlevenog keksa. Dodati otopljeni margarin i pomešati rukom. Dodavati kašiku po kašiku tečne slatke pavlake, svaki put mešajući rukom, dok se ne dobije smesa koja se ne mrvi.

Koliko će slatke pavlake biti potrebno zavisi od vrste keksa koji se koristi. Ja sam koristila kupovni špekulas keks i posni mleveni keks, koji je dosta suv. Trebalo mi je oko 1 dl biljne slatke pavlake.

Odmah utisnuti smesu u silikonski kalup za školjke.
Pravi se jedna po jedna polovina školjke. Napuni se kalup do vrha. Prstom se napravi udubljenje u sredini. Višak smese koji se izdigne iznad ivica kalupa se pažljivo ukloni špatulom ili nožem.
Polovina školjke se odmah vadi iz kalupa i ostavlja na tacnu.

Kada je sva smesa utrošena, polovine školjki se ostave u frižideru da se ohlade i stegnu. Za to vreme se pripremi fil.



Fil
Slatkoj pavlaci dodati granule kafe i zagrevati dok se granule ne rastvore.

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
U otopljenu čokoladu energično umešati prethodno pripremljenu slatku pavlaku. Smesa će izgledati kao da je počela da se raslojava. Odmah u toplu smesu umešati margarin (10 g = 1 supena kašika). Po dodavanju margarina smesa će opet postati homogena i glatka i odvajaće se od zidova posude.

Ostaviti smesu da se hladi u frižideru dok se ne zgusne. Potrebno je 20 – 30 minuta. Promešati je svakih 5 minuta. Nakon 15 minuta češće proveravati čvrstinu, jer se u jednom momentu naglo stegne. Ako se to desi treba je malo zagrejati da omekša, toliko da se može istiskivati pomoću šprica. Treba da bude konzistencije čvrstog eurokrema.

Spajanje školjkica
Izvaditi polovine školjki iz frižidera.
Pomoću šprica sa zvezdastim nastavkom istisnuti fil (otprilike pola kafene kašičice) na jednu polovinu školjke i prekriti drugom polovinom. Odmah utisnuti “bisernu” kuglicu.

Ponavljati postupak dok se ne utroše sve školjke i fil. Meni je na kraju ostalo okosupena kašika fila viška.
Ostaviti ih u frižideru da se stegnu.

Čuvanje
Prekrivene celofanom ili u plastičnoj kutiji za kolače kako se ne bi isušile. Mogu se čuvati na nižoj sobnoj temperaturi – u špajzu ili u frižideru, s tim da ih treba izvaditi iz frižidera bar 15 minuta pre služenja.

NAPOMENA
Koristila sam rinfuzni posni mleveni keks (“keks na merenje”). Može se koristiti bilo koji slatki keks: Petit, Plazma, Lino, keks sa maslacem…
Može se raditi i sa mlečnom čokoladom.

ZA POSNI FIL
Koristiti 200 g čokolade za kuvanje i 1 dl biljne slatke pavlake. Nema potrebe dodavati margarin.
Kao kalup za školjke poslužio mi je silikonski kalup za praline.
“Biseri” su gotove ukrasne šećerne kuglice za ukrašavanje kolača i torti.

http://www.coolinarika.com/

Izgubite i do 5 kilograma uz trodnevnu dijetu sa jabukama!


Ova dijeta preporuča se svima koji imaju slabu probavu i probleme s napuhnutošću, zbog čega se često kao posljedica javlja i povećan trbuh.

 
Kako dijeta s jabukama spada u rigoroznije dijete, preporuča se konzumirati je najviše do tri dana. Ako ste pobornik voćne prehrane, ova dijeta će vam itekako koristiti jer je izvrsna za pročišćavanje organizma poslije perioda obilnije i teške hrane koju ste unijeli u organizam, posebno nakon slavlja i blagdana.

 

Pored jabuka koje možete jesti u neograničenim količinama tijekom, ta tri dana možete piti i dosta tekućine, vodu, kavu ili čaj bez šećera. Poslije tri dana možete izgubiti i do 5 kilograma te smanjiti napuhnut trbuh.

Spiralna voćna torta


Ova torta osim što ima fenomenalan ukus i prepuna je voća, izgleda posve neobično, drugačije i oduševiće goste na vašoj svečanoj večeri. Spiralna voćna torta neka bude vaš sledeći kulinarski projekat.
Ova torta je jedna od onih koje bez ikakve posebne dekoracije izgledaju privlačno i nesvakidašnje, a ruku na srce za to  vam nije potrebno neko posebno umeće. Slaže se, odnosno mota se malko drugačije od klasičnih torti i u tome je njena posebnost. Recept smo pronašli na Sugarhero blogu i sa zadovoljstvom vam ga prenosimo.

 
Potrebni sastojci:
Za koru

120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
125 ml ulja

  60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica ekstrakta badema
6 belanaca
Malo sirćeta
Za kremu

3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
1/3 šolje listića badema
Narendana čokolada
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C.
U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.
Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku. Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta.
Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi, a dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku.

 
  Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju.
Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.
Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
/lifepressmagazin.com



Ako volite slatkiše, a pazite na liniju, ove palačinke ćete obožavati jer ih možete jesti bez preterane griže savesti.
Ukusne, slatke i dijetalne!
Kako se spremaju od samo dva sastojka, ne sadrže šećer i veštačke zaslađivače, kao ni brašno, niti mlečne proizvode, mogu se koristiti u toku mnogih sada popularnih dijeta, pa nije ni čudo što je ceo svet prosto poludeo za njima!
Znači, bez glutena, bez laktoze, šećera i griže savesti. A sad, trkom u kuhinju da isprobate najnoviji kulinarski trend.

 
Sastojci:


  - 1 zrela banana
- 2 veća jaja

Priprema:

Najpre pomoću viljuške ispasirajte bananu. Umutite jaja, pa ih sjedinite sa voćem. Naravno, po želji možete dodati razne sastojke poput meda, cimeta, mlevenih lešnika, badema, kokosa, ali i ako ih spremite samo od jaja i banane bićete sigurno zadovoljni.

 
  Na srednjoj temperaturi pecite palačinke od testa koje ste pripremili, otprilike po minut sa svake strane. Možete koristiti tihanj sa nelepljivim dnom i spremati ih bez imalo masnoće, ili po želji koristiti ulje (najbolje kokosovo) ili maslac.
Izvor: zena.blic.rs





Cimet i jabuke su idealna kombinacija, uz dodatak pikan oraha su raj za nepce.
SASTOJCI
20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca
250 ml tople vode
50 g šećera
80 ml ulja
1 jaje
1/2 kašičice soli
525 g brašna
100 g putera
165 g braon šećera

 

1 kašika cimeta
50 g pikan ili običnih oraha
2 osrednje jabuke
100 g prah šećera
2 1/2 kašike mleka
1 kašika putera
1 kašika vaniline esencije

PPRIPREMA
1.
U veću zdelu za mešenje staviti kvasac,toplu vodu, šećer i ulje, sve dobro promešati i ostaviti na stranu oko 5 minuta.
U drugu zdelicu izmeriti brašno. Kad je kvasac počeo da peni, dodati so,malo umućeno jaje i brašno.Sjediniti brašno sa kvascem, isipati na radnu površinu i sve dobro umesiti. Oblikovati u loptu,pokriti i ostaviti na toplom da naraste,oko 30 minuta.
2.
Za  to vreme, u manju zdelicu, izmešati braon šećer i cimet i iseckati pikan ili obične orahe.

  3.



Naraslo testo premesiti i rastanjiti ga oklagijom, na pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko 5-6mm,pola otopljenog putera premazati preko testа.
4.
Preko premazanog testa posuti sa mešavinom cimeta i braon šećera.Jabuke očistiti i narendati i posuti preko cimeta i na kraju posuti sa seckanim orasima.
Urolati u jedan veliki rolat i oštrim nožem iseći na 15 malih rolata, oko 6 cm debljine.
6.
Vatrostalnu posudu,veličine 22cm X 33cm premazati sa puterom i svaki komadić premazati sa četkicom okolo i preko i naređati tri reda po 5 komada testa. Pokriti providnom folijom i ostaviti da ponovo raste oko pola sata, na toplom mestu.
7.
Zagrejati rernu na 175*C i peći rolnice oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Dok se rolnice peku napraviti preliv tako što ćete izmešati prah šećer, mleko, vanilinu esenciju i puter u glatku smesu. Preliti preko vrućih rolnica.
8.
Prijatno!!!!

http://www.coolinarika.com/




Sa detaljnim uputama za početnike u izradi breskvica. Količina je za 45-60 komada, ovisno o veličini. Potpuno gotove se mogu zamrznuti.
SASTOJCI
4 jaja
12 jušnih žlica šečera
12 jušnih žlica ulja
2 vanilin šećera
2 praška za pecivo
70 dag glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice ruma
1 limun – ribana korica

 

  KREMA
izvrtane mrvice
12,5 dag omekšalog margarina
10 dag oraha
0,5 dl mlijeka
10 dag čokolade u prahu
2 žlice ruma
malo limunovog soka
15 dag šećera u prahu

OSTALO
2 dl vode
ekstrat jagode
po želji ekstrat mente
10 dag kristal šećera

PRIPREMA

Od bjelanjaka, soli i šećera izmiks ati čvrsti snijeg, dodati ulje i miksati dalje. Kad je smjesa ujednačena, naribati limunovu koricu, dodati vanilin šećer i rum pa to izmiksati i na kraju dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo (brašna po potrebi – cca 70 dag) i jedan po jedan žutanjak.
Tijesto dođe malo ljepljivo, čvrsto ali ne pretvrdo.
2.
Ako želite plosnatije breskvice, treba staviti malo manje brašna. Ja stavim 70 dag za breskvice kao na mojoj slici.
3.
Tijesto ostaviti u hladnjaku minimalno pola sata, ja ostavim preko noći. Rezati manje komade, napraviti valjak i rezati komadiće veličine cca 1, 5×1, 5 cm. Sada svaki komadić vrtiti u ruci dok ne dođu sasvim glatke. U namaštenu tepsiju slagati sa razmakom jer narastu duple. Peći na 200 st.C oko 15-20 minuta. Pečene se lako vade iz tepsije. Pečene polovice izdubiti sa malenom žličicom tako da svaku obujmite dijelom šake, palcem i kažiprstom kako biste spriječili eventualno pucanje prilikom držanja samo sa jagodicama dvaju prstiju..

  4.
KREMA

  Izvrtane mrvice možete samljeti ukoliko su krupne ili ako su kao moje sitne onda nije potrebno. Orahe obariti sa kuhanim mlijekom i ohladiti. Izmiksati sve sastojke u kremu.
5.
Birati po dvije polovice jednake širine, puniti kremom i spajati. Spojene breskvice slagati na ravnu tacnu. Pripremiti kristal šećer i vodu u koju smo dodali ekstrata od jagode. Breskvicama najprije obojati – umočiti vrhove u ekstrat (ulovit ih dvama prstima za i brzinski umočit oba vrha). Tek nakon što su sve obojane, krenut opet od prve obojane i valjat ju u šećer i tako redom kojim smo ih i bojali. Time se spriječava topljenje šećera što kvari izgled. Breskvice su gotove!

Posluživanje
Breskvice ostavite par sati da se tako na tacni prosuše do kraja pa ih tek onda spremite. Puno su ukusnije drugi dan, a svaki sljedeći su još bolje…naravno ako ih odmah ne popapate :).
Mogu se zamrznuti!
http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
• oko 30 kom petit keksa s kakaom

biskvit
• 4 bjelanjaka
• 10 dag šećera
• 4 v.ž ulja
• 10 dag brašna
• 1/2 praška za pecivo

 


krema
• 6 dcl mlijeka
• 2 pudinga od vanilije
• 6 v.ž šećera
• 5 dag maslaca
• 2 v.ž bijele Lino lade milk By Podravka

preljev za biskvit
• 1 dcl mlijeka
• 2 v.ž bijele Lino lade milk By Podravka

 


PRIPREMA.
Za biskvit izmiksajte bjelanjke(ja sam koristile iz zamrzivača koje sam otopila na sobnoj temperaturi).Dodajte šećer,ulje,brašno i prašak za pecivo.Sipajte u manji (30*20 cm)obložen pek papirom pa pecite na 180 stupnjeva oko 20-tak minuta.

Za kremu skuhajte puding -prašak pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka pa   ukuhajte u vrelo preostalo mlijeko.U vruću kremu dodajte maslac i lino ladu pa miješajte dok se ne rastope i dok ne dobijete jednoličnu,glatku kremu.

U istu tepsiju u kojoj se pekao biskvit složite red petit keksa.Ja sam stavila one s kakaom,ali mogu se staviti i obični.Na kekse stavite pola vruće kreme,razmažete i prekrijete biskvitom.Biskvit namočite sa 1 dcl vrućeg mlijeka u kojem ste rastopili 2 žlice  bijele Lino lade.Zalijete sa preostalom vrućom kremom.

Na vrh poslažete još jedan red keksa.

Izvor: http://www.coolinarika.com/





Mali će vas ‘nutties’ osvojiti svojim okusom i neodoljivošću!... bez jaja, bez dodatnog šećera, a savršeno fini!
SASTOJCI
Sastojci za keksiće (za ukupno 35-40 ludića):
125g sitno izmljevenih oraha
200g integralnog brašna
2 žlice škrobnog brašna / gustina
4-5 usitnjenih klinčića
1/2 žličice cimeta
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice ruma za kolače
125g stolnog margarina (za kolače)

 

2 pune-puncate žlice meda

FIL
150g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice krupnije mljevenih oraha
Završnica:
50g tamne čokolade
2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
ostatak krupnije mljevenih oraha

PRIPREMA
Orasi:
Sveukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
Keksi (za 35-40 ludića):
1.



Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: 125g sitno mljevenih oraha, prosijano integralno brašno, škrobno brašno/gustin, usitnjene klinčiće, cimet, vanilin šećer pa dodajte med, rum i na listiće narezan maslac, te zamijesite fino tijesto… Trebalo bi ispasti malo mekše, ali ne ljepljivo. Ako se dogodi da je ljepljivo ili jako meko, dodajte još brašna. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto na debljinu cca 4mm (ja sam valjala polovicu po polovicu tijesta) i čašicom za rakiju ili kružnim kalupićem promjera 2, 5 -3 cm režite oblike, te ih slažite u pleh obložen pek-papirom. Pećnicu uključite da se zagrijava na 180 °C , ali nemojte stavljati prvi pleh dok niste sve tijesto potrošili (neka se keksići malo suše). Kad ste ih izrezali (trebali bi dobiti količinu za 1, 5 do 2 pleha), stavite prvi pleh peći cca 7min – čim počne lagano rumeniti s donje strane, izvadite van i pustite da se keksići hlade. Ponovite postupak dok sve ne ispečete.
Fil:
Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
Završnica:
1.
g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.

  2.
A onda ih se klonite, jer kad počnete, nema kraja ;))))) !!!!
Napomena:
Preporučam čuvanje u frižideru jer je kod mene doma zbog grijanja dosta toplo pa krema omekša, ali neće omekšati tako da curi, ne morate se brinuti. Krasit će vaš stol kao najljepše praline!! Prezadovoljna sam rezultatom, a inspiracija je bila hrpetina oraha koje sam se morala riješiti (ali uspjela se riješiti samo jedne trećine:DD).
Bitno je da za keks orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a u fil i za završnicu onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda, iako će oni super izgledati uvaljani i u sitno mljeveni orah!!
1.
Pošto mi je uzmanjkalo integralnog brašna pri kraju, dodala sam malo pirovog. Vi možete koristiti za keksiće i bijelo brašno, po izboru, ali preporučam da radite s integralnim jer ono daje prekrasnu hrskavost keksićima .
Uživajte!! Malo sam zapackala ruke danas, uhvatilo me strpljenje-što baš i nije često :DD ;))
1.
Gric-gric!
p.s. Zaboravih napomenuti da mi je ostalo par keksića viška koje sam samo nakapala čokoladom i s guštom smo ih izgrickali! :))
1.
2.verzija ludića s naslovne slike:
-lješnjaci umjesto oraha
-brandy umjesto ruma——————————> meni je osobno draza verzija s orasima i rumom

http://www.coolinarika.com/





Pufnasti parfe kolač, bez puno komentara mogu samo reči, odličan...!
SASTOJCI
Biskvit:
 3 jaja
 4 žlice šećera
 4 žlice brašna
  prstohvat soli
 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

KREMA

   7 jaja
 5 vrećica želatine
 4 žlice brašna
 1 litra mlijeka
 16 žlica šećera
   2 žlice kakaa
 1/2 l vrhnja za šlag
 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

 
PRIPREMA
Izmješajte pjenasto žumanjke sa šećerom, soli, vanilijom, te postepeno dodajte brašno.
Dodajte snijeg i lagano izmješajte.
Stavite smjesu u namazanu i brašnom posutu tepsiju veličine 20x30.
Pecite na 170 stupnjeva oko 15 min.
Krema:
Izmješajte žumanjke sa 4 žlice šećera i 4 žlice brašna.
Želatinu rastopite u 3 dcl mlijeka i ostavite da nabubri.
Ostatak mlijeka dodajte u smjesu sa žumanjcima i kuhajte dok se ne zgusne cijelo vrijeme mješajući pazeći da vam ne zagori.
Kremu prebacite u drugu posudu da vam se brže ohladi i u mlaku smjesu dodajte želatinu i mješajte dok se ne rastopi.
Istucite bjelanjke u snijeg sa 8 žlica šećera.
Istucite vrhnje za šlag sa 4 žlice šećera.
Snijeg i tučeni šlag dodajte u smjesu sa žumanjcima i želatinom i lagano izmješajte.
Podjelite kremu u dvije posude.

 
  U jedan dio dodajte kakao i lagano izmješajte.
Stavite obje smjesu na 15 min. u frižider.
Kad izvadite iz frižidera  svaku smjesu malo samo promješajte da se izjednači.
Stavljajte u tepsiju kombinirajući boje.
Ja sam stavila otprilike u tri sloja, s time da sam na bijeli dio stavljala crni i obrnuto.
http://www.coolinarika.com/






štanglice u finoj kombinaciji kokosa,čokoladne-puding kreme i šlaga.vrlo jednostavne a tako dobre.
Sastojci
    kokos podloga
    100-120g. Kokos brašna Dolcela By Podravka
    čokoladna puding krema
    800ml. mlijeka
    10 žlica gustina

 
      10 žlica šećera
    2 vrećice vanilin šećera
    2 štanglice otopljene čokolade ili 2 pune žlice kakao praha
    1 vrećica pudinga od čokolade/40 g.
    punjenje-nadjev
    100-200ml. tučenog slatkog vrhnja ili vrećica šlag pjene/150ml.

Priprema
    1.
    prvo pripremite podlogu od kokosa gdje ćete raditi štanglice.pleh-kalup veličine 25x35cm.dobro i bogato pospite s kokosom,rasporedite ga ravnomijerno u par slojeva.
    2.
    pripremite čokoladnu puding kremu.pomiješajte gustin,šečer,vanilin šećer,kakao-ili čokoladu i pudin-prah u 250ml. mlijeka.ostatak mlijeka stavite na vatru da lagano provri.sklonite posudu s vatre,ulijte smjesu i stalno miješajte pjenjačom.vratite na laganu vatru  kuhajte kao puding 1-2minute.

      3.

      preko podloge od kokosa,prelijte pripremljenu čokoladnu kremu.poravnajte površinu i ostavite pola sata da se ohladi,u frižideru.
    4.
    u međuvremenu dok se kolač hladi,umutite slatko vrhnje ili šlag pjenu.ohlađeno premažite  ravnomijerno po čokoladnoj kremi.
    5.
    oštrim nožem režite trake,pa svaku na željenu veličinu-dužinu štanglice.spajajte po dvije i dobro uvaljajte u kokos s podloge.
Posluživanje
na ovaj način je idealno spremiti i roladu,samo u tom slučaju treba biti za nijansu veći pleh-kalup,jer će se na taj način smjesa  lakše rolati i neće pucati.
imam u planu i to isprobati.
http://www.coolinarika.com



4rt41


Sastojci:

 
– 9 bjelanjaka
– 15 zlica secera
– 3 zlica krusnih mrvica
– 30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras
– 1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
– 20 dkg gustina
– 25 dkg margarina ili maslaca
– 10 dkg secera za kremu


Priprema

 
Biskvit: Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotovi biskvit natopiti sa cca 1 dcl hladnog mlijeka. Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka). Za okrugli kalup promjera cca 26 cm.
Krema: U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin.
Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.
Izvor: coolinarika.com

lavor-voda-foto-profimedija-1441268749-732661


Profesor doktor Sergej Bubnovskij, čuveni moskovski specijalista za kineziterapiju, preporučuje jednostavan metod za jačanje imuniteta. lavor-voda-foto-profimedija-1441268749-732661

Svako veče, kad se vratite kući posle napornog radnog dana, sipajte u kadu ili lavor 10-15 centimetara potpuno hladne, ledene vode. Nikako ne dodajte toplu vodu! Zatim uđite bosi u kadu i tapkajte stopalima po ledenoj vodi samo 10-15 sekundi! Možete i da zaplešete uz neku veselu muziku.


  Nakon toga izađite iz kade i obrišite noge grubim frotirskim peškirom i obujte vunene čarape. Tako radite svako veče i znatno ćete ojačati svoj imunitet.

Ako vas je već uhvatio grip, to je razlog više da odlučno ojačate svoj imunitet. U tom slučaju tapkajte bosim nogama po ledenoj vodi na svaka 4 sata.


  Ne bojte se da ćete pogoršati svoje stanje, naprotiv, ovakvim kaljenjem organizma ojačaćete svoj imunitet, uverava dr Sergej.

- See more at: http://narodnamediciina.blogspot.ba/2015/09/sipajte-hladnu-vodu-u-lavor-ono-sta-ce.html#sthash.TOkFHAre.dpuf

petak, 4. rujna 2015.





Kako biste saznali u kakvom je stanju vaš organizam, dovoljno je samo da oslušnute svoje tijelo i obratite pažnju na znakove koje vam svakodnevno šalje, a koje uopšte ne primjećujete i ne smatrate upozoravajućim.

Ovo su četiri najčešća alarma da je vaše tijelo prepuno toksina kojih se hitno morate osloboditi!

1. Fiziološke potrebe

Što češće idete u toalet, više toksina ima u vašem organizmu! Ipak, ovo ne treba da vas uplaši, jer se na taj način izbacuju. U suprotnom se vraćaju u krvotok i mogu napraviti velike probleme, zato oni koji imaju problema sa zatvorom treba da piju što više vode, čajeva i neki probiotik, kako bi osigurali pražnjenje crijeva barem jednom dnevno.

2. Loš zadah




  Loš zadah nije samo nešto što može da vam pokvari sastanak sa potencijalnim partnerom, on takođe može biti pokazatelj koliko toksina ima u vaše organizmu. Loš zadah iz usta može da nastane zbog bakterija, ali može biti i znak da vaša jetra i creva imaju problem sa izbacivanjem otrova. Koristite čistač za jezik kako biste eliminisali bakterije koje prekrivaju jezik, a uzimajte i sveže začinsko bilje poput peršuna i korijandera, koji su fantastični detoksifikatori jetre.

3. Smetaju vam mirisi

Ako imate jake reakcije na mirise kao što su parfemi ili dim, možda vam to uzrokuju toksini u vašem tijelu. Mnogo puta postajemo preosjetljivi na mirise ukoliko jetra ima problem sa eliminisanjem različitih toksina iz tijela. Kad su putevi detoksikacije zatvoreni, tijelo to osjeća, pa čula postaju izoštrena i mogu izazvati reakcije poput glavobolje i mučnine. Pomozite svojoj jetri začinskim biljem poput mliječnog čička i maslačkovog korijena, koje možete konzumirati u obliku čaja. Možete probati i popularnu praksu detoksikacije ricinusovim uljem.

4. Uporan višak kilograma


  Postoje mnogi razlozi za otpor gubljenju težine. „Poludjeli“ hormoni, nepravilna ishrana i naravno toksini. Toksini poput dioksina, PCB-a, i mnogi pesticidi sulipofilni, što znači da se u našim tijelima spajaju sa masnim ćelijama. Kada je tijelo njima preopterećeno, može biti nemoguće skinuti tu dodatnu težinu.

Ključno je pobrinuti se da tijelo na pravilan način izbacuje toksine. To znači poboljšati prirodnu sposobnost tijela da to učini i pronađe ravnotežu. Neki siguran način čišćenja ili detoksikacije može pomoći, ali smanjivanje izloženosti toksinima je jako važno.

Odaberite čistu, organsku hranu kad god je to moguće i pobrinite se da se dobro oznojite, obavite veliku nuždu, hidrirate organizam i kvalitetno dišete svaki dan, piše B92.

bol-u-leđima-za-7-dana



Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da veliki uticaj na pojavu bolova u leđima, nogama i zglobovima ima nepravilno držanje tijela, pa prvi savjet je popravite držanje, to bar nije teško.

U ovom članku ćemo vam dati recept koji će pomoći da ublažite bolove, i ojačate kosti. Ako patite od udružene boli u leđima, zglobovima, nogama i vratu onda je ovaj recept idealan za vas.


bol-u-leđima-za-7-dana




Kupite 150 gr jestive želatine, možete je pronaći u bilo kojoj prodavnici. U večernjim satima pomiješajte pune dvije kašike želatine (5 gr), sa četvrtinom šolje hladne vode, i ostavite da prenoći van frižidera. Želatina će se pretvoriti u žele.

Ujutro popijte smjesu tako što ćete je pomiješati s nečim što vama najbolje odgovara (npr. sok, mlijeko, jogurt, čaj).
Želatina pomaže kod udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu, i nakon nedelju dana ovog tretmana, stanje će se značajno popraviti.


  Tretman bi trebao trajati mjesec dana, i nakon pola godine ponoviti opet. Na ovaj način ćete vratiti prirodno “podmazivanje” zglobova.




Možda imate sumnje dok čitate tekst, ali mnogo je bolje da pokušate da ovim “primitivnim” metodama ublažavanja bolova nego da postajete farmaceutski rob misleći da je jedimo rješenje tablete protiv bolova.

Zašto je želatina tako dobra za zglobove?

Želatin je proizvod prirodnog porijekla. Dobija se procesima prerade kostiju, tkiva i hrstkavica krupne rogate stoke. Prolin i hidroksiprolina su moćne aminokiseline, koje se nalaze u želatini, a koje stimulišu rast i poboljšavaju strukturu vezivnog tkiva, što je neophodna u liječenju slabih zglobova i kostiju.

Želatina je visoko kvalitetan lijek i pruža širok spektar zdravstvenih prednosti:


  – Jača zglobova i srca
– Pojačava metabolizam
– Poboljšava mentalne sposobnosti
– Poboljšava ten
– Pruža elastičnost, jača tetive i ligamenti
– Sprečava osteoporozu i osteoartritis
– Poboljšava kožu i strukturu kose
– Moćan učinak u liječenju displazije

Ovaj tretman će eliminirati bol i ukočenost u roku od 7 dana. U mjesec dana osjećat ćete se puno bolje, a bol će u potpunosti nestati.

( LijekizPrirode.com )


 Moji ne ljube orahe, otud i ova sa plazmom, za nju se otimaju..socna i nama najbolja :).
Sastojci:

1 pakovanje kora za pite, od 500 gr
300 gr mlevene plazme
3 jaja
5 kasika secera
5 kasika ulja
ulje za prskanje kora
Preliv:

1 l vode
800 gr secera
1 limun


Priprema:


  Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secer da provri, zatim dodajte limun isecen na kolutove i kuvajte agdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite.Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, jos malo umutiti i umesati mleveni keks. Smesa ce biti bas, bas gusta. Prebrojte kore i podelite..za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti trecu koru. Na trecu koru staviti smesu od plazma keksa, uzduzno (tesko se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namestim).
Cvrsto zarolati i redjati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora. Rolate iseci na zeljene velicine, pre pecenja, premazati blago uljem svaki rolat u plehu i peci u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni. Vrucu baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uzivati :).
Posluživanje:

Najbolja je kada je doooobro ohladjena, nije preslatka, socna i brzo se naprai :)


Napitak za ravan stomak i tanje butine-Tri kilograma i deset centimetara struka manje!
Nutricionistkinja Sintija Sas je osmislila prirodan “Sasi napitak” koji za 4 dana konstantnog konzumiranja skida 3 kilograma i 10 centimetara oko struka. Sastoji se od svežeg đumbira, listića mente, jednog krastavca, limuna i 8.5 čaša vode.




  Sami napravite napitak. Operite limun, isecite ga na pola i izvadite semenke. Svaku polovinu malo zasecite i ubacite u posudu sa vodom (8,5 čaša). Ne ljuštite limun, a nemojte ni cediti sok u vodu. Krastavac ogulite, nasecite na kolutiće i dodajte u vodu. Prethodno operite i dodajte 8 do 12 listova sveže nane. Oljuštite đumbir srednje veličine i narendajte u mešavinu. Sada sve to izmešajte još jednom zajedno, poklopite i stavite u frižider da odstoji preko noći. Sledeći dan, kao i naredna tri, pijte samo taj rashlađen napitak. Možete ga procediti svaki put kada ga sipate u čašu.
Sasi voda sadrži nula kalorija i smatra se da ona potpomaže mršavljenju. Ubrzava proces sagorevanja masnih naslaga i smanjuje stomačić.

(prva.rs)
3



Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu



Hajeva dijeta ime je dobila po slavnom američkom hirurgu Williamu Howardu Hayu, koji je u dobi od 40 godina morao prestati sa radom zbog zdravstvenih tegoba. Imao je 100 kilograma i takve probleme sa srcem, visokim krvnim pritiskom i bubrezima da doktori nisu vjerovali da će preživjeti. Spas je potražio u učenju prvih američkih naturopata, te je počeo jesti isključivo osnovne namirnice, svježe žitarice, svježe meso i ribu. Za samo tri mjeseca izgubio je devetnaest kilograma i ozdravio, da bi se nakon godinu
dana vratio aktivnom životu.



Tri glavna principa Hayeve dijete su pravilno kombiniranje namirnica, to jest nemiješanje bjelančevina i ugljikohidrata, izbacivanje prerađene hrane poput bijelog brašna i bijelog šećera, te konzumiranje barem 50 posto svježeg voća i povrća.
Prema Hajevoj dijeti postoje tri vrste obroka: škrobni, bjelančevinski i lužnati, i svakog dana bi se trebao pojesti barem jedan iz svake grupe, uz međuobroke od neutralnih namirnica.
Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu.
Osnovna pravila Hajeve dijete
X Ne jesti ugljikohidrate sa proteinima i kiselim voćem u istom obroku.
X Hraniti se povrćem, salatama i voćem kao glavnim dijelom dijete.
X Jesti proteine, škrob i masnoću u malim količinama.
X Jesti samo cjelovite žitarice, neprerađeni škrob, isključujući rafiniranu te prerađenu hranu poput bijelog brašna, bijelog šećera i margarina.
X Poštivati razmak od 4 do 4 i pol sata između obroka različitih tipova.
X Povrće (osim krompira) ide uz svaki obrok. To se odnosi i na sve vrste salata.
X Konzumirati barem 50 % svježeg voća i povrća
Štetna “junk food” hrana
Hajeva dijeta sadrži takođe upute koja je to hrana štetna, odnosno “junk food”. Ta hrana postaje toksična ako se uzima u prevelikoj mjeri, a takođe može da stvori ovisnost. Štetne namirnice su:
X šećer i sva zaslađena hrana: keks, kolači, čokolada, sladoled
X bezalkoholna pića
X bijeli hljeb i bijelo brašno
X čips, slane zakuske
X margarin i visoko prerađeno jestivo ulje
X sva ostala visokoprerađena hrana
Mijenjanje kombinacija
Izbaciti Ubaciti
Sendvič s mesom Sendvič sa salatom
Voćna pita Kuhano voće
Mesna pita Pita od povrća
Pečeno meso i krompiri Meso sa pečenim pastrnjakom
Meso i pita od krompira Vegetarijanska pita od krompira
Tjestenina s mesom ili sirom Tjestenina s vegetarijanskim umakom
Meso s rižom Povrće s rižom
Makaroni sa sirom Cvjetača sa sirom
Sir i keks Jabuka i sir
Jaja na prepečencu Jaja s naribanim sirom
Riba s prženim krompirom Riba sa salatom
Hamburger u pecivu Vegeburger u pecivu
Kada se izbace nepravilne kombinacije hrane koje nepotrebno opterećuju probavu, automatski se poboljšava zdravlje, vitalnost i raspoloženje.
a




Sastojci:

1 kg zrelog paradajza,
1 veća glavica crnveog luka,
4 kašike ulja,
2 kašike brašna,
peršin,
so,
šećer

Priprema:

U lonac stavite paradajz izrezan na komade i luk izrezan na kolutove. Dodajte peršin, nalijte šolju vode i kuhajte na tihoj vatri dok paradajz potpuno ne omekša.
Kada se paradajz počne raspada, izblendirajte ga.
U zagrijano ulje ili mast dodajte brašno. Nakon par trenutaka, dodajte i izblendirani paradajz, kašičicu šećera i so po ukusu, pa nalijte tri šolje vode.
Kuhajte dvadesetak minuta i po želji začinite vrhnjem.





Bananko kocke su stvarno ukusne, baš kao kupovne čokoladne bananice. Nije ih teško napraviti, a svi koji su ih pravili brzo su ih i pojeli. Mislim da će se djeca, a i odrasli obradovati ovoj poslastici.

 

Sastojci

3 želatine
1+2 dl vode
1/2 kg šećera
1/2 extrakta od banana
200 dkg čokolade
5 dkg margarina
2-3 kašike ulja


Priprema:



3 želatine rastopiti u 1 dl vode i ostaviti da malo nabubri.
Dodati još 2 dl vode i staviti da prokuha (nesmije vriti).
Skinuti sa vatre i istresti u 1/2 kg šećera i sve zajedno miksati 15 minuta bez prestanka.
U gotovo dodati 1/2 extrakta od banane i promješati.

 
Istresti u dobro nauljenu tepsiju, a tek onda početi praviti čokoladnu glazuru, koju treba ostaviti par sekundi da stane i preliti preko kolača.
Kad se čokolada stegne, rezati nožem, koji se treba stalno umakati u vrelu vodu, radi lakšeg rezanja.
Nakon toga uživati u poslastici… I naravno ne zaboravite podijeliti s prijateljima



kolaci-recepti.blogspot.com




Za fil :

250 gr maslaca
125 gr margarina
250 gr prah šećera
16 žumanaca
250 gr čokolade za kuvanje
Za kore (peku se četiri ovakve, u

 
kalupu prečnika 28 cm):
4 belanaca
4 kašika šećera
2,5 kašike fila
75 gr mlevenih oraha
Ganaš za prelivanje torte:

120 gr slatke pavlake
 100 gr čokolade


Priprema

Za ovu tortu prvo treba napraviti fil: Maslac i margarin penasto umutiti mikserom, pa
dodati prah šećer. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja,
belanca odmah rasporedite u 4 posude po 4, jer će to biti za 4 kore). Rastopiti 250 gr
čokolade za kuvanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti da se malo prohladi
(jer je čokolada vrela).
1. Kore: Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 belanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75
gr oraha. Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se dodaju
orasi i fil, treba nežno i pažljivo izmešati smesu, pa je pažljivo istresti u kalup 28, u koji

 

je stavljen peki papir. Kore uvek pečem na peki papiru, jer ih tako lakše odvajam od
kalupa.
2. Kore se peku od 14-16 minuta svaka, na 180 stepeni. Napomena: jednostavnija
varijanta ove torte je da se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dve kore od po 8 jaja,
pa da se preseku po dužoj strani (kao na slikama 3, 4 i 6), a fil ostaje isti.
3. Ohlađene kore filovati ostatkom fila, a tortu preliti ganaš kremom: ugrejati u šerpici
slatku pavlaku, do vrenja, skloniti sa vatre, pa u nju ubaciti čokoladu izlomljenu na
kockice, i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se malo prohladi i zgusne, pa
preliti tortu. Ukrasiti tortu po želji.




Ucinite vasu kadu blistavo belom
Biće potrebno:
– kalcinisana soda
- soda bikarbona

 

  – običan izbeljivač
– sirće
1. Pomešajte 2 kašike kalcinirane sode sa 2 kašike sode bikarbone i istrljajte vlažnu kadu sa ovom mešavinom (ili sa 4 kašike sode bikarbone, ako nemate kalcinisane sode).
2. Nakon 10 minuta, 50ml sirčeta i 50ml izbelivača, pomešajte i nanesite na prethodan sloj.
3. Nakon pola sata istrlajte i sve isperite sa velikom količinom vode.
Nakon ovog postupka vaša kada postaće blistavo bela.

 

  Pri tome – hemije ste iskoristili minimum, sto nije beznačajno jer niko ne voli da udiše otrovna isparavanja.
Kupatilo će duze vremena ostati čisto ako posle svakog tuširanja ili kupanja obrišete kadu i slavine suvom krpom ili suvim peškirom (koji ne koristite više za licnu upotrebu).

Izvor:  http://uspesnazena.com





SASTOJCI
1 kg krumpira
5 dkg margarina
0,5 dl maslinovog ulja
1 režanj češnjaka

 

sol, peršin

PRIPREMA
1.
krumpir očistiti i po duljini odrezati jednu tanku krišku, da krumpir može čvrsto stajati na podlozi
2.
zarezati na tanke ploške (paziti da se ne zareže do kraja-krumpir mora ostati u komadu)

  3.


krumpir staviti kuhati u slanu vodu. Kuhati ga nekoliko miinuta i izvaditi, te staviti u pleh za pečenje
4.
izmiješati otopljeni margarin, maslinovo ulje, češnjak i peršin i to pažljivo preliti preko krumpira. Nastojati da smjesa uđe između narezanih ploški krumpira
5.
peći u pečnici

http://www.coolinarika.com/





Za prste polizat
SASTOJCI
600g mljevene junetine,svinjetine ili teletine
7 jaja
300ml kiselog vrhnja
2 žemlje
1 kapula
2 česna češnjaka
začini po želji sol,papar,vegeta,crvena paprika
1/2 vezice peršina
3 žlice brašna

 

1 prašak za pecivo
200g graška i mrkve
150g pancete ili pršuta

UMAK
200g gljiva
200ml vrhnja za kuhanje
200ml mlijeka
1 žlica brašna
50ml bjelog vina
sol i papar,vegeta

PRIPREMA
1.
Udinstajte kapulu luk ,peršin ,mljeveno meso i začine 15 minuta

 

2.
Žemlje namočite u toploj vodi i ocjedite
3.
Povežite žemlje,vrhnje,2 jaja,prašak za pecivo
i brašno
4.
Zatim ovoj smjesi dodajte udinstano meso (ocjedite ulje) i skuhanu mrkvu i grašak
5.
Kalup za kuglof premažite uljem obložite ga tankim fetama pancete ili pršuta(pršut obavezno potopite malo u vodi)
6.
Izlijte polovicu smjese u kalup,poredajte skuhana jaja(ako ne želite jaja ne morate ih dodavat),zatim izlijte drugu polovicu smjese
7.
Preko smjese prebacite kriške pršuta što su ostale viriti
8.
Pecite na 200 prvih 15 minuta zatim još 45 minuta na 180
Pustite da se malo ohladi u kalupu
Istresite na zdjelu za serviranje
9.
Kao prilog serviram slani krompir,i umak od gljiva
10.
Umak: Udinstajte luk i gljive na malo masla ,kada ishlapi tekućina dodajte žlicu brašnai vino ,mlijeko i vrhnje i još malo prodinstajte

Prelijte umak po kuglofu
11.
I još malo.
Dobar tek!

http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
300 g mlevene junetine
malo ulja
1 glavica crnog luka
1 dl belog vina
200 g paradajz pelata
po ukusu biber, so, origano

BAŠAMEL SOS
0,3 dl ulja
20 g brasna
3 dl mleka

po ukusu vegeta, muskatni orascic
200 g mozzarele ili gaude
i jos 8 kanelona

PRIPREMA
1.
Na malo ulja proprziti iseckani luk,
dodati meso i vino, i na tihoj vatri
dinstati 10-tak minuta.
Na kraju dodati paradajz i zacine po ukusu.
2.

  Kanelone pripremiti prema uputstvu sa pakovanja.
3.
Tek sad pripremiti besamel sos.
Na zagrejanom ulju proprziti brasno
do svetlo- zute boje, skloniti s ringle,
postepeno dodavati mlako mleko
i sve vreme mesati sos da se ne
stvore grudvice.
Vratiti na zagrejanu ringlu, i uz

mesanje, sacekati da sos prokljuca.
Dodati vegetu i nastrugani muskatni
orascic.
4.
Vatrostalnu posudu samo malo podmazati
uljem, staviti pola besamel sosa i
100 g rendane mozzarele.
5.

  Napuniti kanelone i poslagati ih po
dnu posude. Kaneloni moraju biti u
jednom redu, a ne po spratovima
poredjani.
6.
Preliti kanelone preostalim besamel
sosom, posuti ostatak mozzarele i
peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do
rumene boje.
Posluživanje
Posluziti tople kanelone uz belo vino :)))
http://www.coolinarika.com/

Torta Mrena


Torta neobicnog imena, ali i neobicnog ukusa. Kremasta, penasta, socna i lepa. U mojoj kuci nestane za cas.
Sastojci

    Kora
     6 jaja
     6 kasika secera
     6 kasika punih oraha
     2 kasike kakaoa
     1 prasak za pecivo
     200 ml soka od narandze
     2 kasike brasna
    prvi fil

       300 gr mlevenog Plazma keksa
     casa od 200 ml soka od narandze
     100 gr cokolade za kuvanje
     125 gr margarina
     50 gr secera u prahu
    drugi fil
     250 gr oraha
     2 kasike secera
     100 ml mleka
     125 gr margarina
     50 gr secera u prahu
    treci fil
     2 pudinga od vanile
     750 ml mleka
     125 gr margarina
     100 gr secera u prahu
    odozgo
     2 slatke pavlake

Priprema

    Kora se priprema jednostavno. Umute se najpre belanca, zatim se doda secer, pa zumanca, pa onda brasno i prasak za pecivo, kakao i na kraju se kasikom u to umesaju orasi. Pece se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je velicine 25×35 cm. Ali svako prilagodjava plehu koji ima, moze i malo manji, kora ce biti deblja.
    Kada se kora ohladi, pospe se sokom od nacedjene pomorandze, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, moze da se doda jos malo, po slobodnoj proceni domacice.

      Prvi fil se pravi tako sto se Plazma keks prelije sokom od narandze i ostavi se malo da upije, a onda se posebno dobro umuti margarin sa secerom u prahu. Toj smesi se dodaje plazma keks, a zatim i otopljena cokolada. Ako je smesa tvrda, slobodno se doda jos soka od narandze, da se dobije masa koja moze da se maze preko kore.
    Za drugi fil se najpre orasi malo podpeku u rerni, zatim se samelju, pa se popare u mleku koje se malo zaseceri. Kada se ohlade, takodje se sastave, sa prethodno umucenim margarinom i secerom u prahu.

    Treci fil se napravi prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave. Dakle skuva se puding od vanile, ali se ne stavi 8 vec 4 kasike secera. Dok se fil hladi, umuti se margarin sa secerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smesa.
    Na koru se najpre stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju zuti fil. Odozgo se torta premaze sa dve umucene slatke pavlak
    Izvor:  www.coolinarika.com


U mojoj kuci je omiljeni pire krompir pripremljen na ovaj nacin,ali ja ga ne pravim jako cesto na ovaj nacin zbog sastojaka,obicno ga napravim za goste ili specijalne prilike ;-) Uvjerite se zasto :-)



Sastojci

2 kg bijelog krompira
100 g maslaca
100 g krem sira(ja koristim philadelphia)
5 malih kasika soli
 
  1 solja mlijeka
I jos
50 g maslaca
Priprema

1.
Krompire oprati,oguliti i izrezati na cetvrt.
Staviti u serpu ,nasuti vode toliko da pokrije krompire,dodati sol  i staviti da se kuha.Kada prokuha voda ,kuhati krompire desetak minuta ili dok ne omeksaju.
2.
Gotove krompire ocijediti i izgnjeciti.
Dodati omaksali krem sir,puter i mlijeko i mijesati dok se sve ne sjedini.

  Gotov krompir prebaciti u dublju tepsiju i preko narezati ostatak maslaca.
3.
Ovako pripremljen krompir mozete ovako posluziti ili ga pokriti aluminijskom folijom i staviti u pecnicu na 180 stepeni dvadesetak minuta da se zapece.
Ovakva priprema pie krompira je vrlo pogodna ako imate goste i nemate dosta vremena ,tako da ozete pripremiti pire ranije i onda ga zagrijati u pecnici.
Izvor:  www.coolinarika.com
Ciganska štrudla sa višnjama



Ovaj recept imam zapisano več par godina, pravila sam ga par puta i svaki put je izmamio oduševljenje kod gostiju i svi oni koji su ga probali.Probajte i vi ...neće vam biti žao.
Sastojci

    Suhi sastojci za tjesto :
    šaljica od 200 gr.
    1 šolja brašna
    1 šolja šečera
    1 šolja pšeničnih krupica ( griz)
    1 kesica prašak za pecivo (bakpulver)
    1 kesica vanilin šečer

    Sirni nadjev :
    500 gr. svježeg sira
    1 jaje
    naribana kora od 1 limuna
    1 kesica
    vanilin šečer
    200 gr. kiselo vrhnje
    4 žlica šečera ili po ukusu

    Višnjev nadjev :
    500 gr. svježih višanja ( može i od kompota)..može i češnje
    3 žlice maslaca

      3 kašike krušnih mrvica ( prezle)
    3 kašike šečera
    1/2 od jednog limuna limunovog soka
    malo cimeta

    Preljev za odozgo :
    2 jaja
    250 gr. mljeka
    250 gr. slatko vrhnje za šlag ( ne miksa se)
    2 žlice šečera

Priprema

    1.
    Pečnicu prvo zagrejte na 180 stepeni.
    2.
    Tepsiju broj 30 namažite uljem. Ja sam pekla u br.28 ali su mi bili sastojki skroz do gore, jedva sam isipala sav preljev.
    3.
    Sve suhe sastojke pomješajte zajedno i podjelite na 3 djela u tri lončiće.

    4.
    U drugu duboku posudu izmješajte sastojke sa sirom.
    5.
    U tavu rastopite maslac i dodajte prezle, pržite ih par minuta.Stavite na stranu da se ohlade i dodajte višnje,sok od limuna,šečer i cimet.Izmješajte.
    6.
    U treću duboku posudu spremite preljev od jaja,mleka,vrhnja(vrhnje samo isipate,ne treba miksati) mleka,i  šečera.
    7.

      Na tepsiju prvo sipate jedan lončić sa suhom smjesom, odozgo rasporedite pola od višanja, odozgo rasporedite pola od sirne smjese, opet lončić suhe smjese,opet preostali deo višanja,odozgo preostali deo sirne smjese i odozgo poslednji lončić sa suhom smjesom.
    8.
    Odozgo na kraju prelijete sa prelivom od jaja i dobro IZBODITE cjelu štrudlu sa viljuškom na svakih par centimetara da tekućina dođe do dna.Ostavite 10 minuta da odstoji i da se prepoji.
    9.
    Pecite od 45 do 55 minuta na grejačem ( ne sa ventilatorskom pečnicom) zavisno od pečnice.U receptu piše 45 minuta ali kod mene je bilo premalo i pekla sam duže dok ne dobije takvu boju kao na slikama.
    10.
    Pre nego što poslužite ovaj kolać prvo ga dobro ohladite da vam budu kocke lepe za rezanje.
    11.
    Ova štrudla se može raditi sa bilo kakvim voćem, češnjama,breskvama, šljivama itd.
    Izvor:  www.coolinarika.com