ispovesti

zabava

zabava recepti vicevi ispovesti

Dobro Došli

.....

"

petak, 25. rujna 2015.




SASTOJCI
3 velike mesnate rajčice
400g mozzarelle
10-15 listova bosiljka
papar/sol
svjetli balsamicni ocat
maslinovo ulje



PRIPREMA
Operite rajcice.Narezite gornji dio rajcice na kriz.Kratko ih blansirajte u kljucavoj vodi.Stavite u hladnu vodu pa ogulite kozicu.
Rajcicu rastvorite da dobijete velike snite ,Ocistite je od sjemenki i okrenutu stavite na kuhinjski papair da e ocijedi.



Narezite mozarellu,operite listove bosiljka.
U posudu u koju cete slagati salatu staviteprozirnu foliju na dnu je na par mijesta izbusite cackalicom.
Slazite rajcice,laganmo pososlite ,sir ,lahgano pososlite i poparite i bosiljak.
Ponavljajte postupak doke ne potrosite sve sastojke .
Zamotajte salatu ,Na vrh stavite nekakav uteg ,tezu posudu,ostavite salatu stajati preko noci.

Ocijedite visak vode.Salatu okrenite na tanjur za serviranje .Ona mora biti suha i lako se rezati.Pokapajte sve sa  maslinovim uljem i svjetlim basamicnim octom.

Servirajte uz nekakavu hladnu platu.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



KOKOS ROLAT
SASTOJCI:
300 g mljevenog keksa,
200 g šećera,
kašika kakaa,
1 dl mlijeka.


 

FIL:
125g maslaca,
100 g šećera u prahu,
jaje,
100 g kokosa.


 

PRIPREMA:
Zamijesite sve sastojke za koru i razvijte na foliju. Umutite maslac sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke za fil. Nafilujte koru i savijte rolat pomoću folije. Ostavite u frižideru.

KOKOS LJEŠNIK ROLAT
SASTOJCI:
Tamni dio:
250 g mljevenog keksa,
250 g mljevenih pečenih lješnika,
2,5 dl mlijeka,
50 g kakaa,
rebro čokolade,
100 g šećera u prahu.

Bijeli dio:
1 dl slatke pavlake,
50 g bijele čokolade,
50 g šećera u prahu,
100 g kokosa.

PRIPREMA: Mlijeko, šećer i kakao kuvajte da provre, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Umiješajte keks i lješnik. Umijesite da se sve lijepo sjedini. Na radnu površinu stavite mastan papir, pa od ove smjese razvijte oklagijom pravougaonik. Slatku pavlaku i bijelu čokoladu kuvajte da se dobro zagriju, ali ne i da provre. Sklonite s vatre i umiješajte šećer i kokos. Premažite preko tamne smjese, a potom pažljivo uvijte u rolat. Stavite u frižider na par sati da se stegne. Sijecite na kolutove.

SALAMA OD KEKSA
SASTOJCI:
3 jajeta,
250 g keksa (pola sameljite, pola izlomite),
100 g sjeckanih oraha,
150 g šećera,
125 g margarina,
3 rebra čokolade,
list oblande.

PRIPREMA: Pjenasto umutite margarin, dodajte sve ostale sastojke, izuzev oblande, sjedinite i uvijte u navlaženu oblandu. Sijecite na 1/2 cm debele šnite.

Izvor: lisa.rs



SASTOJCI
Tijesto
• 4 zumanjka
• 4 bjelanjka
• 10 dag secera
• 2 velike zlice ostrog brasna
• 1 prasak za pecivo
• 20 dag maslaca
• 15 dag cokolade


 
za preljev
• 1 dl mlijeka
• 1/2 dl ruma
• Sastojci za kremu
• 1/2 slatkog vrhnja za slag
• 20 dag cokolade za kuhanje


 
PRIPREMA
Maslac,secer i zumanjke dobro razraditi mikserom.Zatim u to dodati lagano snijeg od bjelanjaka,brasno,prasak za pecivo i otopljenu cokoladu (sve lagano izjediniti u jednolicnu smjesu).Srednji pleh dobro namazati i pobrasniti te ravnomjerno izliti dobivenu smjesu.Staviti u prethodno zagrijanu pecnicu i peci cca 30min na 150 stupnjeva tj. kad provjeravate s cackalicom da tragovi biskvita ne ostaju na njoj.

Peceno tijesto ravnomjerno preliti s prokuhanim mlijekom i rumom.Vrhnje zakipiti i u nejga dodati cokoladu te kuhati jos par minuta dok se malo ne zgusne.Skuhano vrhnje preliti preko tijesta i ostaviti preko noci u hladnjaku

Izvor: http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Prhko tijesto
• 300 g brasna
• 75 g secera
• 1 prstohvat soli
• 1/2 vanilin secera
• 150 g maslaca iz hladnjaka
• 1 jaje
• 1/2 naribana korica limuna


 
Parfe krema
• 20 g zelatine ( 2pakiranja)
• 6 dl slatkog vrhnja 30% mm
• 2 dl mlijeka
• 200 g secera
• 6 dl tekuceg jogurta
• 2 zlice limunovog soka

Za izradu
• 150 g marmelade od marelica


 
PRIPREMA
Prosijte brasno i stavite ga na radnu povrsinu. U sredini napravite udubinu.U udubinu dodajte secer,sol,vanilin secer,na listice narezani maslac,jaje i naribanu koricu od limuna.Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite neka odstoji u hladnjaku cca 20min.Ohladjeno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3mm.Stavite ga u oblik za tortu koju ste prethodno oblozili papirom za pecenje (ja sam stavila u najveci kalup)
Tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 175 stupnjeva oko 15min.Peceno tijesto kad izvadite iz pecnice odmah izvadite iz oblika.Odstranite papir  za pecenje.Ostavite ga neka se hladi na sobnoj temperaturi.

Posebno u hladnoj vodi namocite zelatinu da omeksa.Slatko vrhnje umutite u cvrsti snijeg.U posudu stavite mlijeko i secer.Posudu stavite na vatru i kuhajte sve dok mlijeko ne uzavre.Sklonite s vatre i dodajte zelatinu u jos toplutekucinu.Pustite da se malo ohladi al na sobnoj temperaturi.U jos mlaku smjesu dodajte jogurt i limunov sok, pa sve lagao promjesajte.Tuceno vrhnje, postupno dodajte smjesi s jogurtom (ne mjesajte vec prebacujte jedno preko drugog) tek kad osjetite da se smjesa pocinje stezati.Sve mjesajte lagano s silikonskom zlicom.

Ohladjeno peceno tijesto vratite u kalup za tortu te ga premazite s marmeladom.Prelijte parfe kremom i ostavite da se hladi u hladnjaku ( najbolje bi bilo da prenoci ) Ukrasiti po zelji

Izvor: http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
7 -10 kom crvene roga paprike (pečene)
500 ml Milerama
1 veliki ABC krem sir
2 glavice češnjaka
1 vrećica želatine u prahu (10 g) ili 1/2 Želatina FIX vrećice od Dr.Oetketa
sol, papar


 

PRIPREMA
Ispeći dan ranije crvenu roga papriku, neka malo odstoji pod krpom da se bolje može očistiti od kožice te ju očišćenu ostaviti do sutradan u velikoj cjediljki da još pusti svoga soka.
Sljedeći dan češnjak zamotati u alu-foliju i peći 40-tak minuta na 180 C, oguliti ljuske još dok je topli i zgnječiti ga vilicom.
Crvenu papriku podjednakih veličina na trake složiti na tacnu.
Ako se radi sa želatinom u prahu onda je u 3 žlice vode namočiti u šalicu i nakon 10-tak min u vodenoj kupelji lagano rastopiti a ako se radi sa Želatina FIX od Dr.Oetkera tada ništa močiti već direktno u sirnu kremu sipati i miksati (ja sam radila i jednu i drugu varijantu, obje su super!).


 

Izmiksati Mileram, ABC sir, češnjak, posoliti i popapriti po želji te na kraju staviti rastopljenu mlaku želatinu ili Želatinu FIX.
Duguljasti kalup (moj je d 24 X š 10 x v 7 cm) obložiti sa prozirnom folijom (duplo) tako da folija viri van kalupa sa svih strana.
Složiti papriku prvo na dno a zatim po stijenkama kalupa i neka malo viri preko njega (vidi slikicu!!), na to staviti smjesu od sira, prevrnuti one viškove paprike na sir i još pokriti sa par trakica paprike.
Onim viškom prozirne folije što je virio van kalupa lagano poklopiti sa jedne i druge strane i staviti u frižider da se dobro ohladi.
Ovo je najbolje napraviti dan ranije.
Neposredno prije serviranja preokrenuti na duguljasti tanjur, lagano dignuti kalup i odstraniti foliju. Ukrasiti okolo po želji npr. malo maslinama i listićima peršina ili bosiljka.
Ako se ima pečena paprika u zamrzivaču posao se duplo smanjio…tako ja radim…:-))

http://www.coolinarika.com



SASTOJCI
kakao prah – 100 gr
mleko – 50 ml
šećer u prahu (ili med)- 2 supene kašike
maslac – 50 gr
malo cimeta (po želji)


 

PRIPREMA
Na tihoj vatri zagrevamo mleko, ne dovodeći ga do ključanja. Dodajemo šećer. Mešamo. Dodajemo maslac, cimet, mešamo.
Smesu sipamo u sud sa kakao prahom, postepeno, mešajući, ne žureći da odmah izručimo svu smesu, da se ne formiraju grudvice.
Gotovu smesu zagrevamo na tihoj vatri, ili vodenoj pari.
Po želji, možete dodati orahe, bademe, lešnike, suvo grozđe, i na taj način učinićete čokoladu, ne samo ukusnom, već i zdravom.
Smesu možete sipati u silikonske kalupe ili manje činijice, kako god želite. Ostavite je na sat vremena u frižider, da se stegne. Nakon toga možete uživati u ovoj ukusnoj domaćoj čokoladi.
Umesto šećera ili meda, može se koristiti fruktoza, ona ima nizak glikemijski indeks, te je mogu konzumirati i dijabetičari.

Izvor: uspesnazena.com



SASTOJCI
NADJEV
500 gr. Sira /svježeg kravljeg/
2 žumanjka
1 jaje
soli /po želji/



ZA PREMAZ
2 Jaja
2 bjelanjka
2 jogurta
1 čaša ulja /čaša od jogurta/
1 prašak za pecivo + malo soli
500 gr. Kora za pite i savijače



PRIPREMA
Uzeti jednu koru i namazati ju sa premazom.Slobodno namažite obilato,jer premaza ima dovoljno …
Na tu koru stavite oko dvije žlice nadjeva -na sredinu kore prema dole- 10 cm od donjeg ruba kore….
Zatim koru odozdol prema gore prebacite preko toga nadjeva/sira/..

Zatim jednu i drugu stranu kore preklopite /uzduž/preko fila.Prvo lijevu,onda desnu stranu….
I sada se dobije uža traka koja se dalje mota…
Sad ju motajte u trokut kao na slici
I tako sve do kraja…

dobije se lijep trokutasti sirni “jastučić”….
Ponavljati postupak sa ostalim korama,uzimati jednu po jednu,mazati,filovati i slagati u trokut…

Svaki trokut slažete u tepsiju/jedan do drugog/ obloženu pek papirom.Ništa ne mastiti papir…
Kad ste tepsiju napunili trokutovima od sira,zalijete ih sa preostalim premazom.
Te smjese od premaza ima dosta,tako da se bogato zaliju svi trokutovi…
Staviti peći u vruću rernu..

Ja obično pećem na 200 stupnjeva,sve zavisi od rerne.Kad lijepo porumeni i malo naraste-gotovo je!
Lagano se da vaditi,jer se poznaju oblici trokuta i poslije pečenja…
Trokutaste pitice su mekane i sočne !!

To sve možete napraviti i sa mesom,ili pola tepsije sira,a pola mesa.Nadjev se napravi od mesa,a premaz ostaje isti!!

POSLUZIVANJE
Nema posebnog posluživanja-pita ko i svaka druga pita/burek /,samo što je ova odmah u obliku trokutova….

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Prvi sloj
300 gr nougat napolitanki
150 gr lješnjaka
200 gr Nutelle


 

Drugi sloj
500 gr mascarpone sira
400 gr Nutelle
100 gr nougat napolitanki
200 gr lješnjaka


 

Treći sloj
300 gr Nutelle
10 Ferrero Rocher čokoladica

PRIPREMA
Lješnjake popržite u suhoj tavi dok ne zamirišu.
Ogulite ih i sameljite.
U multipraktiku sameljite napolitanke i pomiješajte sa lješnjakom i Nutellom.
Utisnite u kalup za tortu i ostavite da se ohladi.
Ostatak samljevenih napolitanki pomiješajte sa lješnjakom, mascarpone sirom i Nutellom.
Dobro promiješajte pa premažite prvi sloj.
Preostalu Nutellu otopite kratko u mikrovalnoj pećnici pa premažite njom tortu.
Prepolovite Ferrero čokoladice i poredajte po torti.

Izvor: www.domacica.com

srijeda, 23. rujna 2015.




Mnogi od vas znaju da je Coca Cola štetna po zdravlje, ali malo ljudi zna – „zašto, na koji način“? Šta se dešava sa našim organizmom posle popijene manje flašice ovog napitka?
Pročitajte ovaj tekst i posle svega dobro razmislite – da li treba i dalje da pijete Coca Colu.
Pregledaćemo hronološki šta se dešava našem organizmu posle konzumiranja jedne flašice Cole:
U prvih 10 minuta šećer iz Cole proizvidi moćan udarac našem organizmu. Uobičajeno, u takvom slučaju takozvano predoziranje šećerom izaziva povraćanje, ali pošto je Cola veoma lukava smesa, ona sadrži fosfornu kiselinu koja sprečava povraćanje. Zbog ovog neobičnog efekta neki roditelji daju Colu svojoj deci kod poremećaja rada želuca, ali to je pogrešno i neopravdano.
U toku sledećih 20 minuta, organizam pokušava da se odupre šećernom predoziranju i dešava se moćno izbacivanje insulina u krvotok, jetra razgrađuje šećer i pretvara ga u masnoću.

U toku 40 minuta, kofein koji se sadrži u Coca Coli, potpuno se apsorbuje u organizmu. Pritisak raste kao odgovor na povećano izbacivanje šećera u krv. Mozak blokira adenozimske receptore, koji doprinose suzbijanju pospanosti. Zenice se proširuju. Do 45-te minute povećava se proizvodnja hormona dopamina, koji stimuliše centar zadovoljstva mozga. Slično delovanje na organizam poseduju neke droge, kao sto heroin. Nakon jednog sata posle konzumiranja manje flašice Coca Cole, fosforna kiselina ubrzava metabolizam kroz vezivanje kalcijuma, cinka i magnezijuma u crevima. Rezultat se komplikuje ogromnom dozom šećera i veštačkih zaslađivača. Počinje delovati diuretički efekat kofeina. Iz kostiju se ispira kalcijum, izbacuje se urinom , te taj proces slabi kosti. Zajedno sa kalcijumom telo napuštaju magnezijum, cink, natrijum i voda. Već u 65-oj minuti, u organizmu nastaje akutni nedostatak šećera, što dovodi do pospanosti i nervoze. Nedostatak šećera smenjuje nedostatak kofeina, pa se oseća umor i malaksalost. Organizam je izgubio više tečnosti, nego što je dobio zajedno sa Colom.

Čim delovanje Coca Cole prođe, osećate diskomfor, ali sve to prođe, ako opet popijete sledeću čašu ovog napitka! Ali, razmislite – da li je vredno toga?! Redovno konzumiranje Coca Cole doprinosi razvoju hipertenzije i gojaznosti. Veštački zaslađivači, kao sto aspatram (E951), izazivaju još veću zeđ, što i ide u korist proizvođačima sličnih napitaka, koji ih koriste. U konačnom rezultatu, upotreba velikih doza veštačkih zaslađivača, dovodi do nervnih poremećaja i usporavaju mentalni razvoj. Takođe u sastavu Cole postoje supstance koje umanjuju aktivnost creva i želudačnih fermenata koji su neophodni organizmu u eliminisanje masnoća i osnovni su razlog formiranja masnih naslaga.
pigment


Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakterisan tamnim područima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože.
pigment
zloženost sunčevoj svetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.
Tačne uzroke možemo podeliti u dve grupe : spoljašnje i unutrašnje.
Spoljni uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoline, kao što je izloženost sunčevim zracima, ili zbog hemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutaršnji uzroci se odnose na nasleđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja.
Pegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zracima sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete primetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kom delu kože koji je bio izložen suncu.
Ožiljci od traume ili operacije mogu takođe uzrokovati promenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mesta ostaju.
Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vreme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.
Prirodni lek protiv hiperpigmentacije, mrlja, pega – recept
Uzmite 1 kašičicu kurkume u prahu (turmerik). Dodajte 1 kašičicu soka od limuna. Pomešajte dobro i nanesite na zahvaćena područja. Ostavite 15 minuta da se osuši i potom isperite hladnom vodom. Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga! Primena pre tuširanja je preporučljiva. Ponavljajte jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja.
Ovaj jednostavni lek zaista deluje, a temelji na načelima Ayurvede, drevne indijske znanosti ozdravljenja.
Limun izbeljuje i podstiče ljušćenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), deluje protivupalno i čini kožu sjajnom.
Izvor: kucnilekar.com



Sastojci

BISKVIT:

4 bjelanjka
13 dkg brašna
1/2 praška za pecivo
4 žlice vode


NADJEV:

4 žumanjka
8 žlica šećera
2 vanilin-šečera
6 žlica brašna
6 dl mlijeka
5 žlica vode
DIO 1: 5 dkg čokolade za kuhanje
DIO 2: /
DIO 3: 1 šalica višanja
ZA POMAZATI: 2 šlag pjene


Sastojci

3 jaja
150 g maslaca, omekšalog
100 g šećera
200 g tamne čokolade, s najmanje 50% kakaa
120 ml mlijeka
3 žlice mekog brašna
Priprema

Nakidajte čokoladu. Stavite je zajedno s mlijekom u zdjelu i zagrijavajte u mikrovalnoj 1 minutu. Izvadite i miješajte dok se čokolada ne otopi u potpunosti (ako nemate mikrovalnu, zagrijavajte na laganoj vatri ili na pari miješajući dok se čokolada ne istopi). Ostavite da se ohladi.
Odvojite žumanjke od bjeljanjaka.
Umutite žumanjke sa šećerom da dobijete gustu i pjenastu smjesu.
Dodajte omeksali maslac komadic po komadic i dalje muteci mikserom.
Umiješajte brašno, a zatim otopljenu čokoladu.

Čistim metlicama umutite bjeljanjke u čvrst snijeg.
Dodajte snijeg od bjeljanjaka u smjesu i umiješajte ga laganim pokretima od gore prema dolje uz pomoć ručne pjenjače.
Istresite smjesu u okrugli kalup s obručem, promjera 24 cm, namašten i pobrašnjen.
Pecite tortu u pećnici zagrijanoj na 180°C, 30 minuta.

Izvadite iz pećnice i ostavite tortu da se ohladi u kalupu.


Skinite obruč i pažljivo prenesite tortu na pladanj ili tanjur.

http://www.coolinarika.com/



Sastojci

4 osobe

4 kremenadle
sol i papar


Nadjev

2 zlice maslaca
1 manji luk
1 rebro celera
1 manji poriluk
3 reznja cesnjaka
1 zlica nasjeckanog origana
2 snite kruha
60 ml temeljca
60 ml mlijeka
Priprema

Najprije napravi nadjev tako sto ces luk , celer , poriluk cesnjak i origano oprati i narezati na sitno . Kruh natrgaj na komadice i ostavi sa strane . Na tavi otopi maslac ,a pa dodaj luk i dinstaj dok ne uvene . Luku dodaj celer , poriluk , cesnjak i origano , te dinstaj dok povrce ne omeksa .
Gotovo povrce prebaci u zdjelu za mijesanje , pa dodaj natrgani kruh . Sve zalij sa temeljcom i mlijekom i dobro izmijesaj tako da kruh upije svu tekucinu . Na kraju dodaj malo soli i papra , sve jos jednom izmijesaj i pusti neka se ohladi .
U medjuvremenu operi kremenadle i posusi , pa ostrim nizicem napravi djepice . Ohladjenim nadjevom puni kremenadle i na kraju otvor zatvori cackalicom . Napunjene kremenadle lagano posoli i popapri .
Ugrij grill i peci kremenadle dok lijepo ne dobiju sare od grila, oko 6 min sa svake strane .  Gotove kremenadle prebaci na tanjur i prekrij folijom , te ih pusti neka odstoje 10-tak min . Serviraj sa sezonskom salatom
http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
500 gr kora za pitu
400 gr sira
200 gr šunke, pečenice...
1 čaša kisele pavlake
2 jajeta
1 dl vode

 
1 dl ulja
so

PRIPREMA
1.
Pomešati sir, jaja i pavlaku, dodati so po ukusu. Možete dodati i rendani kačkavalj ili zdenku.
2.
Pomešati vode, ulje i malo soli i time mazati kore.
3.
Uzeti jednu koru, premazati uljem, dodati drugu i takođe premazati, dodati treću i celu namazati smesom od sira i jaja, urolati i ostaviti sa strane.
4.
Ponoviti korak 3. i takođe na isti način premazati tri kore, ali sada pre rolovanja staviti i onaj prvi rolat što ste stavili sa strane i urolati zajedno.
5.

 
Pre nego što ćete ga urolati skroz poređajte šunku i urolajte do kraja. I ovaj rolat ostavite sa strane. Isto uradite još jednom i ponovo uzmite 3 kore i na treću koru stavite smesu od sira ali i prethodno urolan rolat i završite sa rolovanjem i stavite u podmazanu tepsiju.
6.
Ja sam imala 18 kora i napravila sam dva ovakva rolata od po 9 kora, ukoliko imate manje kora možete uvijati i po 6 tj samo dva rolata.
Preseći na pola premazati uljem i peći na 200 stepeni.

Posluživanje
Služiti toplo. Ova pita se bukvalno topi u ustima i nestaje za čas, po želji se može premazati pavlakom pre služenja. Prijatno!

http://www.coolinarika.com/


SASTOJCI
450 gr. tankih jufki za baklavu
450 gr. mljevenih oraha
150 gr. secera
250 gr. maslaca
Agda (Zaljev)

 
1 l. vode
650 gr. secera
sok od jednog limuna

PRIPREMA
1.
Za ovu baklavu Vam je potrebna veoma tanka oklagija, debljine olovke.
2.
U pakovanju je ukupno 25 tankih jufki oblika pravougaonika.
3.
Jufke prekrijte sa vlaznom krpom kako se ne bi susile dok pravite baklavu.
4.
Orahe sameljite i pomijesajte sa secerom. Pravila sam ranije i sa sjeckanim orasima ali kako se jufke rozaju, lako pucaju, pa mi je ljepsa sa mljevenim orasima.
5.
Maslac rastopite.

 
6.
Za pravljenje divit baklavica koristim samo dvije jufke.
7.
Prvu jufku premazite svu sa maslacem, na nju polagano stavite drugu jufku, premazite sa maslacem i prespite sa orasima ravnomjerno po citavoj jufci.
8.
Oglagiju stavite na duzu stranu jufke i polako oko nje motajte citavu jufku sve do kraja.
9.
Sada oklagiju sa jufkom stavite uspravno i polagano, pocevsi sa dna objema rukama, povlacite, rozajte jufku prema dole.
10.
Narozanu jufku polagano skinite sa oklagije, odrezite krajeve, a zatim sa ostrim nozem prepezite na pola a zatim jos jednom, praveci pri tom 4 baklave.
11.
Ponovite zatim postupak sa svim preostalim jufkama. Na kraju svaku baklavu premazite sa maslacem.
12.
Baklave redajte u pomastenu tepsiju i pecite na 180 stepeni, 40 minuta, dok Vam baklava fino ne porumeni.
13.
U medjuvremenu naparvite agdu(zaljev) tako sto cete pomijesati secer sa vodom a zatim zagrijavati i kada Vam prokljuca kuhati 10-ak minuta.
14.
U ohladjenu agdu dodati sok od jednog limuna.
15.
Gotovu baklavu prohladiti i zaliti sa agdom (zaljevom), te ostaviti da se dobro ohladi.
Divit baklava se uvijek pravila u manjim kusevima (baklavicama).
Vi ukoliko volite malo vece komade onda mozete baklave praviti sa tri jufke
te rezati malo vece.
Prije sam za baklave pravila domace jufke ali na zalost zbog nedostatka vremena baklave uvijek pravim od gotovih jufki.
Ukoliko se odlucite da pravite domace jufke, jufke trebaju biti tanje i dobro prosusene.
Prijatno i ne zaboravite zaliti sa soljicom kafe ili casom hladne vode…:)
Jos jedna slika

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Testo:
500 ml mleka
40 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
3 kasike ulja
1 jaje

 
800 g mekog brasna

ZA PREMAZIVANJE
150 g margarina

ZA FIL
200 g kravljeg sira
1 jaje
Za premazivanje :
1 jaje

PRIPREMA
1.
Zagrejati mleko da bude toplo,
staviti u sud za mesenje, dodati

 
secer i nekoliko kasika brasna.
U sve to dodati izmrvljen kvasac
i sacekati da nadodje.
2.
Nakon toga, dodati ulje, so i
jaje i uz postepeno dodavanje
brasna umesiti mekano testo.
3.
Prekriti testo kuhinjskom krpom
i ostaviti ga na toplom da
udvostruci kolicinu.
Soba mora biti topla da bi kvasac
sto bolje odradio svoj posao.
4.
Rastanjiti testo sto tanje u
obliku pravougaonika i po
njemu narendati margarin iz
zamrzivaca.
5.
Saviti testo u rolnu, iseci ga na
6 delova, oblikovati loptu i
opet ostaviti pokriveno da
nadodje i bude mekano…
6.
Kad isecete na 6 delova, po krajevima
ce se videti margarin i treba ga
malo sakriti.
Rukama, nezno pritisnuti sa oba kraja testo
i zatvoriti taj otvor.
Tako se dobije lopta, ali je nikako ne premesivati
i gnjeciti.
7.
Fil pripremiti od izmrvljenog
sira i umucenog jajeta.
8.
Na pobrasnjenoj podlozi
razvijati lopte u krug, iseci na
8 trouglova, filovati i savijati
kifle…
9.
Slagati kifle u pleh i tek tad
ukljuciti rernu na 220 stepeni.
10.
Nakon 15 minuta, premazati
kifle umucenim jajetom i
peci u zagrejanoj rerni do
rumene boje…

Posluživanje
Ako ne pojedete sve kifle, mozete
ih zamrznuti i po potrebi zagrejati i
sluziti ih kao da su tek ispecene :)))
Mogu se filovati po zelji: kackavalj,
sunka ili sl.

http://www.coolinarika.com/


SASTOJCI
Tamni dio:
500 gr mljevenog Petit beure keksa ( jedna kutija )
250 gr secera u prahu
100 gr naribane cokolade za kuhanje
oko 0,5 dcl ruma ( moze i vise, po zelji )
2 dcl toplog mlijeka

 
kakaa po potrebi radi jacine boje

Fil:
250 gr margarina
100 gr secera u prahu
200 gr kokosa

PRIPREMA
1.
 Mljeveni keks, secer u prahu, naribanu cokoladu ( mozete po zelji staviti i vise cokolade ), ruma po zelji i ako zelite jacu boju dodajte kakaa pomijesajte i polako dodajte toplo mlijeko. Mlijeko dodajte malo po malo, mozda vam nece biti potrebno svih 2 dcl mlijeka. Smjesa ne smije biti ni premekana ni pretvrda!

Fil:
Omeksani margarin i 100 gr secera u prahu vilicom dobro ujednacite, zatim dodajte 200 gr kokosa, isto dobro ujednacite.

 
Plasticnu vrecicu od 3 kg razrezite tako da dobijete oblik prakvokuta " knjige ". Vrecicu zalijepite selotejpom za stol da vam se ne pomjera dok budete radili. Vrecicu pospite secerom u prahu. Od tamonog dijela napravite " kobasicu ", stavite na sredinu vrecice i razvaljate. Zatim pomocu zlice i tupog noza lagano nanesite fil. Vrecicu odlijepite i zarolajte rolat.
Presjecite ga na dva - tri dijela da ( vam je lakse prenjeti rolat ) umotajte u foliju i stavite u hladnjak ili zamrzivac da se stisne!
Eto, nadam se da smo vam uspjeli objasniti kako da dobijete rolat ovako savrseno umotan kakav radi moja svekrva! :))
2.
Savjet: ukoliko zelite tanje salamice obje smjese podijelite na dva jednaka dijela, te svaki zasebno rasirite po vrecici od 3 kg i urolajte. Dobiti cete dvije tanje salame. Tako sam ja radila za ovaj Bozic! :))

http://www.coolinarika.com/



Sastojci
    Za tijesto je potrebno:
    7 komada bjelanjaka
    5 komada žumanjaka
    10 kašika šećera
    1 kesica vanilin šećera
    1 kesica peci praška

    3 kašike kakaoa
    4 kašike brašna

 
    6 kašika mlake vode

    Za kremu je potrebno:
    1 litra mlijeka
    200 gr griza
    100 gr margarina ili maslaca
    2 komada žumanjaka
    2 kašike šećera
    4 kesice vanilin šećera
    100 gr sitnog šećera

    Glazura:
    100 gr čokolade za kuhanje
    3 kašike ulja
    100 ml mlijeka

  Priprema
    Tijesto:
    1.
    Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne čvrstoće).
    Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok snijeg ne postane staklast.
    2.
    U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom brzinom.
    3.
    U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti špatulom ili drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.
    4.
    Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći špatulom dok se ne sjedini.
      5.
      Smjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem i posut brašnom da se ne lijepi.
    6.
    Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od pećnice. Kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ohladiti. Radi mekoće kolača zaliti sa 100 ml mlijeka i šećera.
    Fil:
    1.
    Mlijeko staviti da provri a za to vrijeme umutiti sa malo mlijeka griz i vanilin šećer. Kad mlijeko provri umutiti griz (napraviti smjesu kao kad puding pravite). Ostaviti da se hladi.
    2.
    Kad se smjesa prohladila dodati maslac ili margarin i mješati dok se ne istopi. U fil umješati i šećer a ako volite slađe, dodajte još malo.
    3.
    Umutiti 2 žumanjca sa dvije kašike šećera na pari dok se ne počne smjesa zgrušnjavati. Smjesi od žumanjaka dodati polako smjesu od griza lagano muteći mikserom pazeći da se dobro umuti. Ostaviti da se ohladi pa onda preliti preko kore.

    Glazura:
    1.
    Otopiti na pari čokoladu, dodati mlijeko i ulje i kada se sve sjedini, maknuti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko kolača.
    Ledene kocke staviti u zamrzivač da se ohladi
Posluživanje
Najbolje da se konzumira tek sutra.
Javite utiske najmlađih kritičara :)

Izvor: http://www.coolinarika.com


SASTOJCI
250 grama margarina
350 grama glatkog brašna
6 žlica gustina
1 vanili šećer

 
7 žlica šećera u prahu

PRIPREMA
1.
Umjesite tijesto od svih sastojaka i ostavite u frižideru oko pola sata.
2.

 
Od manjeg komadića tijesta oblikujte valjak, pa režite na oko 3-4 cm dužine.
3.
Sa nožem nareckajte svaki keksić pa pecite na 170 stupnjeva oko 40 min. odnosno da budu pečeni i lagano da dobiju boju.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
500 gr gotovih kora
3oo ml vode
4 kasike margarina
1 kasicica so

 
Fil po zelji: meso, sir…

PRIPREMA
1.
U jedan sud staviti vode i margarina da se otopi.
2.
Ukljuciti rernu na 250 st. C. a u tavu za pecenje br. 28 staviti pek paptir. Obzirom da ja pecem u silikonskom, nema potrebe od papira.
3.
U tavu staviti dve kore, tako da krajeve vire prema napolje i poprskati vodom.
4.

 
Uzmite jednu koru, zguzvajte je i postavite preko prve dve u jednu trecinu tave. Tako zguzvati jos dve kore i postaviti u druge dve trecine, pored prve. Znaci u drugom redu imamo tri zguzvane kore. Preko svake kore poprskati vodom (ja stavljam po kasiku vode, onu sa margarinom).
5.
Napraviti jos jedan red sa guzvanim korima, pa staviti pola fila. Pa opet guzvati kore i ponavljati postupak dok imate materijal. Na raju poklopite burek onim korama koje vire i dobro poprskati ostatkom vode.
6.
Peci oko 5 min. na 250 st.(ako koristite silikon na 220 st.),pa namaliti temeraturu na 200 st. i peci jos oko 60 min. Pet minuta pre kraja izvaditi burek, prevrnuti ga i ostaviti u rernu da se dopece.
7.
Fil (kako ja najcesce pravim):
8.
velike glavice crnog luka, seckanog.
9.
gr mleveno meso
10.
so i biber.
11.
Prprziti luka na malo vode, dodati meso i dobro ga isitnuti i proprziti. Dodati so i biber.

Posluživanje
Mislim da i na Coolinariki ima dosta recepata za burek, ali probajte i ovaj, znam da ce vam se svideti.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
1 kora(treba tri)
5 belanaca
5 kašika kristal šećera
7 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
osnovni fil
15 žumanaca
20 kašika šećera
15 kašika brašna
1 litra mleka

 
400 gr margarina
300 gr mlevenih oraha
300 gr čokolade crne
100 gr čokolade bele
još
300 gr šlaga
3 dcl kisele vode

PRIPREMA
1.

 
za koru umutiti belanca pa dodavati kašiku po kašiku šećera i imutiti u črstu masu, dodati brašno i mlevene orahe i polako ručno izmešati, u pleh staviti pek papir ,sipati masu i peći na srednjoj temperaturi, ovo je jedna kora ponoviti isto još dva puta, pleh je dimenzije 33×25 cm.
2.
za fil umutiti žumanca sa šećerom da bude penasto, pa dodati brašno i malo mleka od 1 l, a ostalo mleko staviti da se kuva i kad prokuva sipati polako žumanca, nesme biti jaka temperatura da ne bih zagorelo, kad je kuvano skloniti sa strane i kad se skroz ohladi dodati margarin i sve lepo sjediniti, podeliti fil na 3 dela, i jedan staviti mlevene orahe, u drugi otopljenu crnu čokoladu, a u treći belu čokoladu.
3.
kora-crni fil-kora-beli fil-kora -fil sa orasima-šlag

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Tijesto
2 dl ulja
2 dl vode
4 dl brašna
5-6 kom jaja
3 dag gustina
pola žličice soli

KREMA
30 dag šećera
1 lit mlijeka
8 dag brašna
5 jaja

 
2 vanilin šećera
1 puding od vanilije
12,5 dag margarina

PRIPREMA

 
1.
Tijesto:
2.
Ulje, vodu i sol staviti zakuhati. Nekoliko trenutaka neka kuha. Dodati brašno promiješano sa gustinom. Miješati i pržiti da se tijesto dobro sastavi. Na dnu posude se stvori bijeli sloj a tijesto se poveže u kompaktnu smjesu. Maknemo sa vatre i ohladimo.
3.
U hladnu smjesu dodamo jedno po jedno jaje. (ako su jaja veća 5 jaja + 1 žutanjak, a ako su manja 6 cijelih jaja). Dobije se ljepljivo tijesto.
Tijesto se stavi u štrcaljku ili se oblikuju hrpice žlicom.
Peče se u zagrijanoj pećnici na 200 st.C 20-25 minuta.
4.
Napomena: Jako je važno da se prilikom pečenja kora za princeze, pećnica dok ne budu pečene ne smije otvarati!!
5.
Krema:
Mlijeko se skuha s vanilijom. Posebno se izmiješaju jaja sa šećerom, brašnom, praškom za puding i žlicom kuhanog mlijeka pa se ta smjesa umiješa u mlijeko i kuha dok se krema ne zgusne. U hladnu kremu se doda pjenasto razrađen margarin i nadjevaju kore koje smo prerezali na pola.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
1 kg mekog brasna
paketic kvasca
2 kasicice soli
5 dl mleka
3 kasike masti ili ulja
2 jaja

 
250 g margarina

NADEV
300 g svezeg sira
100 g sunkice ili suvog mesa
1 jaje

ZA PREMAZIVANJE
1 jaje
susam, kim…

PRIPREMA
1.
Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna i ostavii da naraste.
2.

 
Od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo.
3.
Testo podeliti na 20 loptica (jufkica), svaku rastanjiti u manju okruglu koru i premazati umucenim margarinom.
4.
Kore redjati jednu preko druge, i ostaviti da stoji 15-20 minuta, gornju koru ne treba premazivati, slika 1. .
5.
Razviti veliku koru debljine 0, 5 cm i okruglom modlom vaditi pogacice precnika oko 5 cm, mogu i vece po zelji.
6.
Jedan deo pogacica ostaviti tako, a drugoj polovini izvaditi sredinu manjom modlicom, tako da se dobije prsten.
7.
Cele pogacice premazati umucenim jajetom, odgore staviti pogacicu u obliku prstena, napuniti sa filom od sira i sunkice, slika 2. .
8.
Ivicu prstena premazati isto jajetom i posuti susamom.
9.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 220 C, oko 20-tak minuta. Gotova pastetica .
Od malih izvadjenih kruzica iz sredine, ispeci male pogacice, a preostalo testo skupiti, ponovo razviti i iseci dugacke stapice. Sve premazati jajetom i po zelji posuti susamom ili kimom.

http://www.coolinarika.com/


Biskvit nastao kao rjesenje za frustraciju-gdje cu sa breskvama koje propadaju!?! Nista specijalno, evo jedna od ideja kako iskoristiti voce. Punjenje sa marmeladom se pokazalo kao pun pogodak, jer ni breskve ni tijesto nisu toliko slatki i marmelada vas bas fino iznenadi slatkocom.



SASTOJCI
• Breskve bez kozice
• 6 kom jaja
• 10 kasika secera



• 2 dl mlijeka
• 1 dl ulja
• 1 Vanilin šećer Dolcela
• 14 kasika brasna
• 1/2 kesice praska za pecivo
• marmelada od breskvi



PRIPREMA
Polovine oguljenih breskvi poredate u tepsiju, napunite ih sa marmeladom, kao na slici.

Pjenasto umutite jaja, secer i vanilin secer, dodate tecne dijelove, lagano muteci i dalje. Umjesate brasno, prasak za pecivo i tijestom prelijete bresve. Tijesto je malo tecnije, i treba da je tako, dobije se fina mekana teksura nakon pecenja.

Pecete na 180 nekih 20ak minuta, dok tijesto ne primi finu smedju boju.

POSLUZIVANJE
Preko biskvita sam dodala umuceni slag. Vi mozete kako mislite da je najbolje :)

Izvor: http://www.coolinarika.com/

utorak, 22. rujna 2015.



SASTOJCI
9 jaja
220 g šećera


 
1 vrećica vanilija šećera
350 g badema
80 g krušnih mrvica
1 dcl soka od naranče
korica naranče


 
PRIPREMA
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.
Žumanjke, vanilija šećer i 2/3 šećera izmiksajte u pjenastu smjesu.
Bjelanjke  istucite u čvrsti snijeg s ostatkom šećera.

Snijeg dodati žumanjcima uz lagano miješanje da smjesa ostane pjenasta.
Uz miješanje dodati mljevene bademe, krušne mrvice, narančinu koricu i sok. Smjesu ujednačeno izmiješati.
Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje.

Smjesu istresite u kalup, pecite oko 35 minuta.
Tortu ohladite pa je ukrasite čokoladnom glazurom i krokantom od badema

Izvor:http://www.coolinarika.com/


SASTOJCI
700 gr brašna
500 ml mlijeka


 
200 ml ulja
50 ml vode
2 kašike šećera
½ kašičice soli
1 kvasac
2 jaja


 
PRIPREMA
Mlako mlijeko pomiješajte sa vodom.

Dodajte brašno, ulje, šećer, so i jaja pa umijesite tijesto.

Ostavite da odstoji pola sata pa iskoristite za omiljeni slatkiš.

Izvor: domacica.com


SASTOJCI
5-6 češnja češnjaka
20 dkg krem sira


 
10 dkg maslaca
svježi začini bosiljak,ružmarin,kadulja, majčina dušica tko što voli,mogu se staviti i sušeni začini
malo soli
pola žličice papra
malo čili papričice


 
PRIPREMA
Češnjak očistite,začine svježe ako imate malo operite i posušite,maslac ostavite da se malo omekša.

U blender stavite sve sastojke i miksajte dok ne postane lijepo glatko i to je to

POSLUZIVANJE
Savršenog okusa i mirisa,kako kome meni je neodoljivo.
Može se zamrznuti i stajati do 3 mjeseca,a u frižideru može stajati 1 tjedan kod mene nije doživilo dva dana.

Izvor:http://www.coolinarika.com


SASTOJCI
200g mljevenog keksa
125g maslaca
2 žlice meda


 
300g sirnog namaza
160g šećera u prahu
4 žlice šećera
300g višanja
250ml slatkog vrhnja
1 žlica limunovog soka
2 vrećice želatine
200ml soka ili vode


 
PRIPREMA.
Mljeveni keks, maslac i med sjediniti u kompaktnu masu. Na snu kalupa, kome se otvaraju stranice, staviti masu od keksa. Pritisnuti i izravnati.

Sirni namaz prebaciti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u prahu i izmiješati, a onda dodati sok od limuna. Posebno izmiješati slatko vrhnje i onda ga umiješati u smjesu sa sirom. Jednu vrećicu želatine spremiti prema uputstvu. Kad želatina nabubri, zagrijte je par sekundi na laganoj vatri da se otopi i ulijte je u kremu sa sirom. Sve zajedno izmiješati. Prebaciti u kalup preko keksa. Izravnati i ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu spremiti preljev s višnjama. Želatinu spremiti prema uputstvu s vrećice i ostaviti da nabubri. Višnje preliti sokom koji su pustile ili vodom, dodati šećer i staviti ih kuhati oko 10min, skloniti s vatre i umiješati nabubrelu želatinu. Promiješati i ostaviti desetak minuta da se malo prohladi. Uliti ga preko kreme od sira i staviti na dalje hlađenje.

Samo da napomenem da sam ja koristila svježi sir i bilo je ukusno i kremasto. Ocijedila sam višak vode i radila dalje s njim prema receptu.

POSLUZIVANJE
Prije skidanja obruča, obavezno tanjim nožem odvojiti rubove.

Izvor:http://www.coolinarika.com/


SASTOJCI
Kore za tortu bez brašna
9 jaja
220g šećera


 
110g mljevenih oraha
110g mljevenih badema
dva rebra crne čokolade za kuhanje
dvije kašike mrvica


 
PRIPREMA
Žumanjke dobro miješajte sa šećerom, zatim dodajte mljevene orahe i bademe, rastopljenu čokoladu i mrvice.

Ako vam se čini da je tijesto prerijetko, možete dodati još malo mrvica.
Na kraju dodajte snijeg od 7 bjelanjaca.

Pecite u dva dijela.
Ostavite kore da se ohlade.

Izvor:http://www.bosanskikuhar.ba


SASTOJCI:
Oko 700 g junetine od mekog dijela buta, 2 crvena luka, 2-3 češnja češnjaka, komadić celera - korijen, 2 mrkve, 2 manje jabuke, 2-3 klinčića, žličica listića ružmarina, 1 dl vina, bijelog, 1 dl prošeka, 2 žlice senfa, 1 žlica brašna, sol , papar, ulje

 PRIPREMA:
Meso posoliti, premazati senfom...

 Zapeći ga na malo ulja sa svih strana i to jače... Izvaditi ga i držati sa strane...

 U istu masnoću staviti luk na veće komade i popržiti ga ... dodati svo navedeno povrće i pirjati nekoliko minuta...vratiti meso i zaliti vinom...

 Kad vino ispari dolijevati po malo juhe ili vode sve dok meso ne omekša...najmanje sat vremena na laganoj vatri.. Dodati narezane i oguljene jabuke...pirjati dok i one ne postanu mekane...
 Propasirati povrće ili samljeti štapnim mikserom .
Meso narezati na fine kriške i vratiti u umak ... Posoliti i popapriti po ukusu, uliti prošek i prokuhati  desetak min... Umiješati žlicu brašna pomiješanu s malo vode i to će držati umak povezanim, a okus se neće promijeniti...Kad je gotov umak je lijepe boje i predivnog satenskog sjaja!
 Najbolje mu odgovaraju domaći njoki....pa napravimo ih!

 ZA NJOKE:
500 g krumpira, 1 jaje, pola žlice maslaca, 200 g oštrog brašna, sol

PRIPREMA:
Skuhati krompir u kori, ali može i kao za pire...Protisnuti ga kroz pasirku...   i umijesiti s navedenim sastojcima mekano tijesto...

 Ako se lijepi dodati još malo brašna.
Na pobrašnjenoj površini valjati  duge kobasice  promjera oko 2 cm i rezati na komade isto oko 2 cm ...
Svaki prevući preko sitnog dijela ribeža... Kuhati u prokuhaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Ocijediti i nakapati uljem da se ne zalijepe...

Objavio/la Sena Omelić


BEZE KORE

Sastojci:

4 bjelanjka
200 g običnog kristal šećera, nikako u prahu

Priprema:

->Bjelanjke istući mikserom....   u čvrst snijeg i postupno dodati šećer
->Miksati dok se potpuno ne otopi
->Masu razdijeliti na 3 podloška od pek papira promjera ne veća od 20 cm ( tako da sva 3 stanu u lim za pečenje )
->Sušiti u pećnici na 100°C 2 sata ili preko noći na 60 -70°C
KREMA

Sastojci:

150 maslaca
200 ml vrhnja za šlag
4 žlice prah šećera
4 žutanjka
100 g bijele čokolade
Priprema:

->4 žutanjka istući s 4 žlice šećera u prahu
->Kad se pretvori u sjajnu svijetlo-žutu kremu staviti na paru
->Kuhati i miješati 10-ak min, dodati čokoladu i maknuti s pare
->Miješati dok se čokolada ne otopi
->Ohladiti i umiješati u već omekšali maslac ili margarin, koji mora biti iste temperature kao i krema
->Kremi dodati i 4 -5 žlica šlaga
->Izmiješati i slagati tortu

->Rub je poželjno ostavit kakav jest ili ukrasiti krupno lomljenim, preprženim bademima

->Odozgo premazati preostalim šlagom, nakapati bijelom čokoladom

NAPOMENA: Ova torta i sve od beze ili meringe mase se pune i slažu neposredno prije jela....ili se kore preliju čokoladom da ne povuku vlagu iz kreme i omekšaju...



Objavio/la Sena Omelić



Sastojci:

Za tijesto:
300 g oštrog brašna, 2 žumanjka, 200 g maslaca  ili margarina, 100 g šećera, 1 žličica pecilnog praška, malo soli, kora limuna, 1 žlica vrhnja ili mlijeka ako treba da se poveže.  
Za nadjev:

1- 1,5 kg kiselijih jabuka, 4-5 žlica šećera, sok limuna,  2-3 žlice krušnih mrvica, 70 g maslaca i krupno mljeveni orasi po želji
Za bijeli nadjev:
600 svježeg sira, jedno kiselo vrhnje, 3 bjelanjka, 160 g šećera, 2 vanil šećera, 2 žlice brašna

Priprema:
Prosijati brašno s praškom za pecivo i utrljati maslac. Dodati sve navedene sastojke i umijesiti tijesto... omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak pola sata.
Tijeso - razvlačenje -
Razvući tijesto na pobrašnjenom pek papiru oko 5 mm debelo i oprezno ga prebaciti u oblik za pečenje promjera oko 30 cm - ja sam pekla u običnoj tepsiji premazanoj maslacem, posuto brašnom... Tijesto razvući u krug promjera većeg od 30 cm i višak odstraniti i izravnati rub...Tijesto nabockati da se ne diže prilikom pečenja.

Očistiti i naribati jabuke. U dubljoj posudi ili tavi karamelizirati šećer na srednje jakoj vatri. Kad je lijepe karamel boje dodati jabuke i pirjati 15 min u svom soku.

Nakapati limun i ohladiti.. Dodati krušne mrvice .

Izmiksati...   bjelanjke u čvrst snijeg i dodati pola količine šećera... tući još 1 min i ostaviti sa strane. U sir dodati preostali šećer, vanil šećer  i miksati dok ne postane kremasto.

Ručno umiješati brašno i bjelanjak ... Smjesu izliti u kalup s razvučenim tijestom

Poravnati i polako preko njega rasporediti jabuke...

Otopiti maslac, nakapati preko jabuka i dodati šaku - dvije krupno sjeckanih oraha po želji. Peći 40 min na 170 - 180°C u zagrijanoj pećnici.
                           
Svaka sličnost s popularnom mileramkom je slučajna!  Osim imena koje namjerno sugerira bliskost.
             
Objavio/la Sena Omelić



Sastojci:
2 velika pileća bataka s karabatkom, 1 crveni luk, 2-3 kriške slanine, 1 čen češnjaka, 2 kriške tikvice, 2 fileta crvene paprike, 1 kriška kruha ili 2 žlice krušnih mrvica, 1 jaje, 1-2 trokuta zdenka sira, sol, papar, 2 žlice senfa, 1 žlica brašna, vrhnje za kuhanje, 1dcl bijelog vina i ulje.

 Priprema:

 Batake zarezati iznad kosti, odvojiti meso i dio kosti karabatka ... Ostaviti kost bataka, a meso zarezati sa strana i otvoriti da se dobije veća površina...




 Posoliti i rasporediti nadjev. Za nadjev popržiti usitnjenu slaninu i luk. Umiješati paprike i tikvicu na sasvim male kockice i kratko popržiti...samo 2-3 min. Kad se ohladi dodati  sve navedene sastojke, izmiješati u jednoličnu smjesu i nadjenuti batake.




 Svinuti ih u kobasicu, povezati kuhinjskim koncem ili debljim običnim kojeg prokuhati minut u vodi...




 Učvrstiti dno čačkalicama i zatvoriti moguće otvore... Premazati senfom...




 Prepeći batke na vrelom ulju  u posudi koja ide u pećnicu. Preliti vinom i peći u zagrijanoj pećnici na 200°C pola sata, polijevajući vodom po potrebi...Smanjiti vatru i peći na 170°C dok ne omekša ...ne više od 20 min...




 Izvaditi batake, odliti višak masnoće i uliti dec - dva vode, prokuhati da se odvoji sav karamel od pečenja i procijediti dobiveni umak. Posebno na dijelu odvojene masnoće zažutiti žlicu brašna, zaliti umakom, dodati začine po ukusu - sol i papar i nekoliko žlica vrhnja za kuhanje ili maslaca...




 Uz ove batake prilog vam nije ni potreban jer je nadjev zapravo prilog...samo dobru salatu i gozba može početi!




Objavio/la Sena Omelić


SASTOJCI
250ml pola voda, pola mleko
prstovat soli
50g maslaca ili margarina
100g brašna
100g pšeničnog griza
1 jaje

 
šljive, kockice čokolade

PRIPREMA
1.
Mleko, vodu, so i maslac staviti da provri, u provrelo usuti brašno i griz. Fino izmešati, skloniti sa ringle. U prohlađeno dodati jaje i dobro izmešati ručno varjačom.
2.
Sto posuti sa brašnom i urolati u veknu. Odvajati parče po parče i praviti knedle. Staviti šljivu ili kockicu čokolade, može i euroblok.
3.

 
Stavljati ih u kipuću vodu i kuvati dok ne isplivaju. U međuvremenu spremiti griz ili prezlu na dosta ulja, pržiti dok blago ne porumeni i dodati oko 2 kašike šećera, vaditi knedle i uvaljati ih u prezlu koja je svo vreme na blago uključenoj ringli.
4.
Od ove mere izađe oko 11-13 knedli, za veću količinu poduplati meru. Ja napravim trostruku meru. Recept je bolji sa pola brašno pola griz.
5.
NAPOMENA: Pšenični griz nije onaj za bebe.

http://www.coolinarika.com/


Sastojci
    1 kg juneceg mesa ( od buta ili plecke)
    500g luka
    3 cehna bijelog luka
    1 veca ili 2 manje mrkve
    2 kasike koncentrata od paradajza
    2-3 kasike bijelog vinskog sirceta
    50g aleve paprike
    500ml juneceg temeljca (najbolje domaceg od iskuhanih kostiju)
    2 lista lovora

 
    so, biber, malo svjezeg persuna

Priprema
    1.
    Meso izrezati na krupnije kocke.Obje vrste luka ocistiti i usitniti na male kockice.
    2.
    Pripremiti vecu posudu za pecenje, koja je pogodna i za dinstanje u pecnici.
    3.
    Prvo na ringli, u gore pomenutoj posudi, otopiti 3-4 kasike maslaca i dodati luk. Sve na tihoj vatri dinstati oko pola sata, uz povremeno mijesanje da se luk lijepo izdinsta i postane zlatno-smede boje.Pred kraj dinstanja pridodati i na kolutice izrezanu mrkvu.
    4.

 
    U medjuvremenu pripremiti sve ostale sastojke: papriku, temeljac, sirce i koncentrat od paradajza. Papriku, sirce i koncentrat staviti zajedno u jednu posudu i polako nalijevajuci temeljcem mijesati da se sve sjedini u glatku smjesu.
    5.
    Pripremljenu masu preliti preko izdinstanog luka.Sve dobro promijesati.
    6.
    Komade mesa poslagati u pripremljenu smjesu , svaki komad okrenuti nekoliko puta,da sa svih strana bude uvaljan u smjesu.Zaciniti solju i biberom, te dodati lovorov list.
    7.
    Pokriti posudu i staviti u pecnicu zagrijanu na 160*C. Tako pokriveno dinstati 3-3,5 sata na istoj temperaturi. Povremeno preokrenuti komade mesa da se ne isuse i ravnomijerno izdinstaju.
    8.
    Po zelji, kad je gulas gotov, meso izvaditi, a saft sa stapnim mikserom pirirati (ko ne zeli da se primijete komadici luka). Po ukusu, dodati jos 100ml crnog vina i vratiti meso nazad.

Posluživanje
Posluziti sa svjezim kruhom ili po zelji sa tjesteninom.
Ja sam ovaj put uzela jedan baguette i izrezala na snite, prelila sa malo maslinovog ulja i zapekla u pecnici 10-ak minuta i jos vruce posluzila uz gulas.

http://www.coolinarika.com


SASTOJCI
500g brašna
250g margarina
2dl mlijeka
1praš. za pecivo
ribana korica limun
pekmez po želji za fil

 
1 vanilin šećer
prstohvat soli

PRIPREMA
U izmješano brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli dodati mlako mlijeko, i margarin
izrezan na male komadiće, dodati koricu limuna i 1vanilin šećer.Sve zajedno zamjesiti u tijesto, koje

 
ne smije biti ljepljivo, pa ako ustreba dodati još malo brašna da se dobije lijepo glatko tijesto.Tijesto podijeliti na 8.jednakih dijelova, svaki dio tanko razvaljati i ponovno podijeliti na 8 dijelova, na svaki dio stavljati pola žličice pekmeza ,zamotati ih i slagati na pouljenom plehu i peći oko 15-20minuta na 180C .Pečene i malo prohlađene uvaljati u šećer u prahu.

http://www.coolinarika.com/



Je li vam kosa oslabila od čestog ili neprimjerenog tretiranja? Ne trebate odmah na japansko iscrtavanje obrva, ugradnju trepavica s 3d ekstenzijama, na transplataciju obrva ili kose (osim u težim slučajevima kad je folikula dlake uništena)…
Imamo prirodno rješenje za obnovu! O čemu se radi? Ricinusovo ulje! Jeftino, dostupno – stvarno djeluje!

 
– Da, ova žena na slici ima maskaru za trepavice ali ipak možete itekako primjetiti gušće i duže trepavice i obrve. Koristila je ricinusovo ulje 3 mjeseca svaku večer.
Ricinusovo ulje je tekuće zlato za kosu, obrve i trepavice, a koristi se još od vremena starih Egipćana. Ovo ulje ne samo da ovim vlasima daje zdrav izgled i poboljšava njihovu teksturu već ubrzava i rast. Ono je gusto, zlatne je boje te se dobiva cijeđenjem iz plodova biljke ricinusa. Pitate se zašto je posebno? Ono sadrži rijetku masnu kiselinu koja se zove ricinoleična kiselina, a koja se može naći samo u ovom ulju i u pojedinim vrstama gljiva. Zbog visokog sadržaja spomenute kiseline, ricinusovo ulje pokazuje jaka anti-mikrobna i anti-upalna djelovanja. Ono osigurava hidratantni učinak na obrvama, trepavicama, vašoj kosi i vlasištu. Zbog velike moći prodiranja, ricinusovo ulje

 
ne samo da oblaže dlaku već i prodire u nju te na taj način prenosi brojne minerale i hranjive tvari čime se osigurava dugotrajna hidratacija i njega kose i vlasišta. Ricinusovo ulje potiče rast trepavica, obrva i kose, čak i na prorijeđenim mjestima! Redovitom uporabom, ricinusovo ulje može popraviti i oštećenja kose izazvana kemijskim putem (oštećenja nastala uslijed korištenja jakih boja i slično). Omega-9 masne kiseline, koje ovo ulje sadrži u izobilju, hrane kosu i sprječavaju isušivanje vlasišta.
Ricinusovo ulje djeluje i kao sredstvo za zadržavanje vlage, jer privlači vlažnost u kosu i kožu. Redovito nanošenje ovog ulja učinit će kosu mekanom i podatnom. Za najbolje rezultate potrebno je koristiti hladno cijeđeno ili ricinusovo ulje s Jamajke (ono je dosta tamnije boje). Kvalitetno hladno cijeđeno ulje je zlatno žute boje s blagim mirisom biljke. Nakon nanošenja, ovaj miris se gubi. Također, istraživanja pokazuju da hladno cijeđeno ulje smanjuje bore i tamne mrlje na koži.
Kako ga nanositi? Obrve i trepavice.
Svaku večer na očišćeno lice i oči, prije spavanja napravite slijedeće: Umočite štapić za čišćenje ušiju u ricinusovo ulje i pređite s njim po obrvama i trepavicama, dobro utapkajte. Možete ovo raditi i prstima ali pazite jer je ovo ulje ljepljivo i viskozno.

Nakon 2-3 mjeseca svakodnevne večernje primjene, obrve i trepavice će biti obnovljene, vidno deblje, tamnije i gušće te će se popuniti prorijeđena mjesta.
Kosa?
Prije samog nanošenja, potrebno je da vam kosa bude vlažna. Ricinusovo ulje je vrlo gusto i viskozno tako da se ne preporuča nanošenje većih količina. Nanošenje većih količina vam neće pomoći već će vašu kosu učiniti masnom i opuštenom. Također, bitno je da ga nanosite samo na korijen i vlasište ili na vrhove.

Nakon nanošenja, kosu prekrijte kapom za tuširanje ili plastičnom vrećicom, zatim je omotajte toplim ručnikom i ostavite da odstoji do dva sata. U tom vremenu, kosa i vlasište bi trebali upiti ulje. Nakon toga kosu dobro isperite (opet napominjemo da ne nanosite velike količine, inače ćete kosu morati ispirati nekoliko puta). Dalje, perite na uobičajen način.

Izvor: haber.ba
Kinder Milch-schnitte

Tijesto je potpuno isto,ukus meda i slatkog vrhnja..da bi dobili jos tanju koru(sto cu se ja potruditi drugi put)najbolje je da koru pecete u dva pleha(ili na dva puta)Ja sam je pekla u jednom velikom plehu i prepolovija je duzinski.


Sastojci

200gr brasna
50gr kakao
100gr secera
1/2vrecice praska za pecivo


250ml mlijeka
fil
500ml svijezeg slatkog vrhnja
1vrecica slag-fixa
2kasike meda
i jos..
2kasike meda-za premazati kore
Priprema

1.
Pomjesati zajedno sve suhe sastojke,dodavati mlijeko u tankom mlazu i mjesati zicom da se ne stvore grudvice.
Zagrijati rernu na 160°C.
Mozeti je peci i u jednom velikom plehu od rerne,oblozenog pek-papirom i dobit ce te ovu debljinu tijesta,a mozete koristiti i 2 pleha da bi tijesto bilo jos tanje..
Tijesto tanko razmazite po plehu i pecite 15-20 min.(proba sa cackalicom)

  2.
Slatko vrhnje umutite cvrsto sa slag-fixom i medom.
Ako ste pekli jednu koru,tanko je premazite medom i presjecite duzinski.
Ako ste pekli dvije kore,obadvije premazite medom.
Umuceno slatko vrhnje istresite po jednoj kori,lagano izravnajte nozem i poklopite drugom korom.
Njezno stisnite koru odozgo da se zalijepi za fil,ohladite je sat vremena u frizideru,pa sjecite na kocke.
3.
Dimenzije-moj pleh od rerne je 33\36,ako imate vece dimenzije pleha,pecite sve zajedno bez da ga dijelite na dva pleha i pecete dvije kore,jer je smijese za biskvit prilicno malo pa je tesko sve razmazati u dva pleha(ali je izvodljivo!)
 http://www.coolinarika.com


Sastojci su jednostavni,ma ni postupak pripreme nije kompliciran


Sastojci
    1100g šećera
    1300ml vode
    190g gustina
    1/2 limunovog soka

      ekstrati,boja,bademi,orasi,kokos po želji
    150g šećera u prahu
    100g gustina
Priprema
    1.
    Oboružajte se strpljenjem !
    2.
    Ukuhajte 400ml vode sa ukupnom količinom šećera.
    Dakle sirup kuhajte otp 15 minuta ,mora vam ishlapiti 1/3 tekućine.Kada je gotov sklonite ga s vatre
    3.
    Ostatak vode promješajte sa gustinom,stavite u što širu teću ,ulijte sirup ,dobro promješajte i ukuhavajte.
     E sada slijedi najbitnija faza u izradi ratluka.
    4.
    Ovaj postupak ukuhavanja traje najmanje sat vremena.Ja bi to nazvala više prženjem tijesta,kao kada radite tijesto za princeze.
    Najbitnije kod ovog postupka je da ta smijesa izgubi što više tekućine,a da vam se ne zapali.
    5.
    Dakle vrlo brzo će se smijesa zgusnuti i bit će gustoće kao recimo puding.
    Vi smanjite vatru na srednje jaku,i krčkajte povremeno mješajući.    
    6.
    Nakon pola sata ukuhavanja,kada smjesu stavite na žlicu trebala bi vam ostat na njoj(nebi smjela pasti sa žlice)

      7.
    Slijedi vam još pola sata ukuhavanja.Vidjet ćete kako će vam smjesa postajati sve žuća i sve čvršća.
    E sada lipo ulijte limunov sok,ekstrate po želji(ja sam koristila od jagode i limuna i radila sam duplu dozu).Dodajte i orašaste plodove po želji,a možete dodati i tekuće boje
    8.
    Sada dobro nauljite pliticu bademovim ili nekim drugim uljem i istresite smijesu,poravnajte  i tek režite nakon 24 sata,neka vam kockice budu debljine 3 cm
    9.
    Napravite mješavinu šećera u prahu i gustina i uvaljajte kockice
    10.
    Najbolje bi bilo da kockice sada posložite na papirnati ubrus,da ih malo razdvojite i ostavite tako par dana da se suše(ako ih želite kasnije konzumirati).
    Ako nešto pođe po zlu,i smjesa vam bude dosta vlažna,možete je konzumirati odmah kao žele bombone
    11.
    Eto ga sada možete malkicu i guštati uz finu kavicu!
http://www.coolinarika.com



Prenosimo vam jedan zaista jednostavan, a odličan recept za tortu od banana. Pogledajte:


Sastojci:
3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
5 kašika secera


  3 banane
šlag krema ili vrhnje za šlag (tečni šlag)
450 gr. petit keksa
Priprema:
Mlijeko i šećer prokuhati. Dodati izmućen puding i skuhati. Izlomiti keks i staviti u veću posudu. Isjeći banane i dodati keksu. Na sve to dodati skuhan puding i izmješati.

  Istresti u kalup za torte koji ste prethodno posuli kokosovim brašnom. Fino rasporedite i ostavite u frižider da se hladi. Izmutite šlag sa dodatkom šećera po želji i premažite preko potuno ohlađene tortice.
(Namirnice.ba/Za one koji vole pojesti ukusnu hranu)
gospodska pita


Savršenog ukusa i extra izgleda
Sastojci
    15 dag margarina
    15 dag brašna
    1,5 m.ž pecilnoga ili prašak za pecivo
    15 dag kravljeg sira
    20 dag mesnog sira(šunke) narezanog na ploške
    15 dag gaude narezane na ploške


      25 dag kiselog vrhnja
    1 jaje
    2 žumanjka
    sol,papar,mljevena paprika crvena
    2 v.ž parmezana
    2 v.ž krušnih mrvica
Priprema
    1.
    Umijesite tijesto od margarina,brašna,sira i pecilnoga.Oblikujte kuglu,zamotajte u foliju i stavite na hladno 20 minuta.
    2.
    Mesni sir i gaudu narežite na tanke rezance.Dobro izmiješajte vrhnje,jaje,žutanjke pa dodajte sol,papar,mljevenu papriku i parmezan.

      3.
    Tijesto razvaljajte na pek papiru uz pomoć malo brašna pa stavite u pleh.Neka ostane par cm i rub uz pleh.Gore posipajte mesni sir i sir  pa zalijte mješavinom vrhnja.
    4.
    Pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta pa izvadite pospite mrvicama i stavite peći još 10 minuta.
     Izvor: www.coolinarika.com