ispovesti

zabava

zabava recepti vicevi ispovesti

Dobro Došli

.....

"

subota, 3. listopada 2015.




Jedna od najlaksih za napraviti, ali ne manje ukusna od ostalih, ova torta pretrpila je mnoge varijacije. Ja samo malo brze napravim jednu manju po originalnom receptu, i zato je zovem mali Schwartzwald.

SASTOJCI
4-5 kom jaja
100 gr secera
1soljica mlijeka



1soljica ulja
120 gr brasna (moze i 150 gr. ko nema griza)
30 gr griza
450 gr visanja-moze i pakovanje smrznutih
100-150 gr secera
25-30 gr gustina ili niseste (psenicni skrob)
1 pak prasak za pecivo
250 ml slatkog vrhnja- tucenog
100 gr naribane cokolade za kuhanje



PRIRPEMA.
Kore za tortu
Mikserom mutiti jaja na pari, polagano dodavati secer, zatim mlijeko, ulje. Rucnom mutilicom umijesati  brasno i griz pomijesane sa praskom za pecivo. Tijesto izliti u pomasten kalup za torte i peci 15 minuta na 220 stepeni, a zatim 25 minuta na 150. Izvaditi iz rerne ohladiti pa izvaditi iz kalupa, i prerezati na dvije kore.

Priprema fila od visanja
Visnje pomijesati sa secerom pa staviti u cjediljku da se ocijedi sok (smrznute ostaviti preko noci). Soku, ako je potrebno dodati vode da bude 1/4 litre. Zakuhati sok, pa dodati gustin pomijesan sa 2-3 kasike vode, i ukuhati u kremu gustine pudinga. Maknuti sa vatre, umijesati visnje, i ostaviti da se ohladi. Povremeno pomijesati.

Umutiti 250 ml slatkog vrhnja.

Koru malo poskropiti mlijekom (ili sokom od visanja ako je preostalo) staviti kremu od visanja, sloj tucenog vrhnja i 50 gr. naribane cokolade za kuhanje. Staviti drugu koru, poskropiti je mlijekom ili sokom pa cijelu tortu premazati tucenim vrhnjem i nastruganom cokoladom.

U originalni recept ide kakao u kore, a ja sam ovaj put izostavila. Preporucujem tamne kore, bolje idu u ovoj torti. Prijatno!

POSLUZIVANJE
Torta je pogodna i kao ledeni desert ljeti. Jednostavno je smrznite u hladnjaku.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
4 listove za savijače
3 velike jabuke
60 gr sjeckanih oraha



3 žlice šečera
4 žlice vrhnje za kuhanje
2 žlice krušnih mrvica
1/2 vrečice Kotanyi mješavina začina za savijaču od jabuka

Za premaz
2 žlice maslaca
1 jaje



PRIPREMA
2 jabuke sjeckamo na male kockice a 1 je naribamo (rendamo). Jabuke mješamo sa sjeckanim orasima, vrhnjem, šeqerom, krušnim mrvicama i pola vrečice kotanyi začine za savujaču (u mjesto kotanyi začine može i samo  1 žličica cimeta i malo ribanu koru od limuna).

Mixamo omekšali maslac i 1 jaje. Sa smjesom od jaja namažemo prvu koru, preko stavimo drugu i takođe namažemo sa smjesom od jaja. Sa strane stvimo poala nadjeva i urolatimo.

Isti postupak ponovimo i sa ostalim korama i nadjevom. Na kraju ih premažemo sa smjesom od jaja i maslaca i pečemo u zagrejanu pečnicu na 190C` dok ne porumene.
Vruče ih pokrijemo sa kuhnjskom krpom. Posipamo sa prah šečerom i po želji serviramo sa sosom od vanilje.

Izvor:http://www.coolinarika.com/




Ovaj recept je izašao u sarajevskim (bivšim) dnevnim novinama Oslobođenje davnih 70-tih godina, ako ne i prije. Moja ga je mama izrezala i na svu sreću sačuvala. I drugi recepti za ovu tortu su dobri, ali bih se usudila reći da je ovo, ako ne original, onda najbliži originalu.

SASTOJCI
Biskvit
10 bjelanjaka
300 g šećera
300 g mljevenih oraha ili badema



Nadjev
10 žumanjka
10 žlica šećera
2 rebra ribane čokolade
4 žlice jake kuhane crne kave
250 g maslaca ili margarina

Krokant
70 g šećera
100 g badema
1 žlica maslaca



PRIPREMA
Biskvit
Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka, pa pomalo dodajite šećer. Tucite dok snijeg opet ne očvrsne, pa lagano žlicom umiješajte mljevene orahe.
Izlijte u podmazan kalup, na dno možete staviti papir za pečenje i pecite na 180"C dok se kolač ne počne odvajati od rubova kalupa.
Izvadite  iz kalupa, ohladite i vodoravno prerežite dva puta da dobijete 3 kore.
Ako vam je lakše, pravite tri odvojena biskvita sa po 4 jaja.

Krema
Izmutite žumanjke sa šećerom da pobijele, pa stavite na paru. Nemojte da vam posuda sa jajima dodiruje vodu. Stalno miješajte drvenom žlicom dok se malo ne zgusnu, pa dodajte ribanu čokoladu i 4 žlice jake kuhane crne kave. Nastavite miješati dok se krema ne zgusne, kad prođete žlicom kroz kremu trebate vidjeti dno posude. Ovo traje dosta dugo, pa je zato možda lakše da miksate kremu, ali pravu gustoću možete osjetiti jedino "pod rukom".
Ohladite, pa dodajte prethodno izrađen maslac i sve dobro izmiksajte dok se krema ne ugusti.
Kremom namažite sve tri kore i složite jednu na drugu, pa namažite tortu i izvana.

Krokant
Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, pa ih ogulite i krupno sameljite ili narežite, a možete ostaviti i cijele.
Na laganoj vatri otopite maslac pa dodajte šećer i bademe skupa. Stalno miješajući zagrijavajte smjesu dok  ne dobije smećkastu boju, pa istresite na lagano nauljenu tacnu u tankom sloju. Kad se ohladi, izlomite i sameljite u multipraktiku.
Tortu obložite usitnjenim krokantom sa svih strana.

ILI
Otopite šećer na laganoj vatri, dodajte bademe i stalno miješajte dok se ne oblože karamelom, istresite na nauljenu tacnu...dalje sve isto.
Umjesto krokanta, tortu možete ukrasiti običnim poprženim bademima:
Neoguljene bademe propržite pa krupnije sameljite i ukrasite tortu.

SAVJET
Jednom sam negdje pročitala da se kuhana jaja i žumanjci  (sa pare) hlade stalno miksajući, da se tako bolje zgusnu i narastu.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
• 250 g grčkog jogurta(ja sam koristila Dukatos-grčki tip jogurta)
• 250 g šećera
• 1 vrećica vanilin šećera(po želji,u orig.ga nema,ja sam ga stavila)
• 3 jaja
• 80 g brašna
• 75 g gorkog kakaa
• 100g otopljenog i prohlađenog maslaca
• 1 vrećica praška za pecivo
• prstohvat soli


 
Za ganache kremu(koju sam ja radila)
• 200 ml tekućeg slatkog vrhnja
• 180 g tamne čokoladne za kuhanje
• # ako želite možete raditi i duplu dozu ganache kreme

Za čokoladnu glazuru(kako je u orig.receptu)
• 250 g tamne čokolade za kuhanje
• 1oo ml tekućeg slatkog vrhnja

i još-za dekoraciju
• 100 g bijele čokolade


 
PRIPREMA
-kalup za tortu promjera 26 cm obložiti pek papirom,
-pećnicu ugrijati na 180 C
-maslac rastopiti u mikrovalnoj ili u malom lončiću i malo prohladiti
-zajedno prosijati brašno,gorki kakao i prašak za pecivo

-u zdjelu staviti grčki jogurt,šećer,vanilin šećer i sol i izmiksati mikserom,a onda i dalje miksajući dodavati jedno po jedno jaje,a zatim polako dodavati suhe sastojke a pritom smanjiti jačinu miksera,sve sjediniti a onda i dalje miksajući dodati tekući maslac u tankom mlazu(prije dodavanja maslaca smjesa je kao za muffinse a dodavanjem maslaca naraste i postane pufasta),smjesu izliti u kalup,poravnati i biskvit peći u ugrijanoj pećnici 25-30 min,minuticu ga ostaviti u kalupu a onda staviti na kuhinjsku rešetku da se prohladi

Priprema ganache kreme
-čokoladu nasjeckati na male komadiće,
-u lončiću zagrijavati  na laganoj vatri slatko vrhnje do vrenja tj.dok se ne počne stvarati korica(pazite da vam ne počne ključati),maknite sa vatre i uz pomoć špatule umješajte čokoladu,mješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka i sjajna.Sačekajte da se ganache malčice prohladi,oko torte koja se ohladila stavite obruč i tortu prelijte sa gotovom ganache kremom...malo sačekajte a onda stavite tortu u hladnjak da se krema stisne najmanje 2 sata ili najbolje preko noći

Priprema čokoladne glazure
-u lončiću zagrijte slatko vrhnje,maknite sa vatre i u njemu mješajući otopite sjeckanu tamnu čokoladu dok se ne otopi,malo sačekajte i prelijte je preko torte,ohladite tortu u hladnjaku

Izrada dekoracije
-bijelu čokoladu nakidajte i otopite na pari,kad se otopila napunite sa njom slastičarsku vrećicu ili deblju najlon vrećicu(za duboko zamrzavanje)kojoj odrežete škarama vrh i onda na pek papiru šarajte čipkaste uzorke po želji.
Ja sam silikonski kalup sa srcima okrenula naopako,malo namazala uljem i po njemu izrađivala šare.Kad ste gotovi sa dekoracijama,stavite ih u zamrzivač zajedno sa pek papirom ili sa silikonskim kalupom da se stegnu a onda dekorirajte tortu.

NAPOMENA
-kao što sam napisala preko biskvita stavite čokoladnu ganache kremu(kako sam ja radila)ili čokoladnu glazuru(kako je u originalnom receptu)

POSLUZIVANJE
-tortu možete dekorirati i sa čokoladnim rašpicama od bijele ili tamne čokolade,možete ukrase napraviti od tamne čokolade ili napraviti čokoladnu ogradicu...mogućnosti je bezbroj

Izvor: http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Biskvit
*6 jaja
*12 žl.hladne vode
* 10 žl.šećera
*12 žl.o.brašna
*1 prašak za pecivo



Za kompot
* 1 l i 7,5 dl vode
*1kg izrezanih jabuka
*2 v.šećera
16 žl.šećera

Za preljev
*od kompota oduzmemo 2-2.5 dl soka
Za preljev: *sok od kompota
* 4 pudinga od vanilje



Dekoriranje
*4-5 dl hole-a
*3/4 šlagfixa
*čokolada za posip

PRIPREMA
Pjenasto istučemo žumanca sa šećerom, u zasebnoj zdjeli istučemo čvrst snijeg od bjelanjaka sa malo sode.

U žumanca dodamo hladnu vodu, brašno sa pecilnim praškom, zatim snijeg od bjelanaca.
Snijeg umješamo špatulom.
Peći u limu od rola obloženim pek papirom cca.15 min.na 200 C.
Ostaviti biskvit da se ohladi.
Ogulimo jabuke i izrežemo ih na šnite(ukupno 1 kg.narezanih jabuka).
U veći lonac stavimo vodu sa šećerom i vanil šećerom, pa dodamo jabuke.
Kuhamo na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju(neću pisati vrijeme, jer sve visi koliko su jabuke mekane/zrele, pa najbolje da probate, kad su omekšale gotovo je).

Od soka ukuhanih jabuka uzmemo 2-2.5 dl, i time prelijemo biskvit, pa na njega poslažemo kriške jabuka.

Od ostatka soka uzmemo još 2 dl i pomješamo sa pudinzima, a ostatak stavimo na vatru.
Kad zakipi, ukuhamo pudinge i mješamo dok se ne zgusne, zatim vrelo prelijemo po jabukama.
Ostavimo da se ohladi.
Na hladno stavimo šlag, i na njega gore čokoladnu glazuru i posipamo čokoladom.

POSLUZIVANJE
Poslužiti hladno, može se jesti gotovo odmah, no najbolji je kad odstoji preko noći i kada biskvit povuće sokove.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Tijesto
400 gr brasna
7 gr kvasca
80 gr maslaca
80 gr secera
2 zumanjka
prstohvat soli
naribana limunova korica
200 ml mlijeka



Fil od oraha
200 gr mljevenih oraha
80 gr grozdjica
150 gr secera
100 ml mlijeka
vanilin secer
cimet po zelji



PRIPREMA
Kvasac u mlakom mlijeku rastopiti i pustiti da odstoji.
Brasno staviiti u posudu i dodavati ostale sastojke,potom istresti kvasac i umjestiti tijesto,mjesiti dok se ne pocne odvajati od ruku.
Pustiti da se udvostruci

Kada je tijesto nadoslo istresti ga na pobrasnjenu radnu povrsinu i podijeliti na 2 dijela.
Razviti tijesto na pravugaonik i nadjevati filom i raviti u rolat.

Staviti na pleh na kome ste predhodno stavili papir za pecenje i ostaviti jos nekih pola sata prije pecenja,
Peci na 180 C oko 25 min,

POSLUZIVANJE
JA sam jednu filovala orasima,a drugu sa dzemom od sljiva.
Kada je pecena i prohladzena posuti secerom u prahu.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
1 paket oblatni
7 većih jaja
1 bourbon vanilin šećer


 
275g šećera
150g bijele čokolade
100g kokosa
100g paste od lješnjaka
370g maslaca
100g bijele linolade


 
PRIPREMA
Jaja kuhati sa šećerom i vanilijom na najslabijoj vatri dok se krema ne zgusne.
Maslac izvaditi iz hladnjaka i ostaviti da se temperira do sobne temperature.

Kada je krema kuhana prebaciti ju u hladnu zdjelu i prekriti prozirnom folijom, ohladiti do sobne temperature.
Lješnjake (koje ste prethodno dobro popržili u pećnici) samljeti u mlinčiću za kavu dok se ne dobije pasta.

Kada krema i maslac budu iste sobne temperature u maslac umiksati linoladu, kokos, pastu od lješnjaka i otopljenu čokoladu. Sve sjediniti.

Kremu podijeliti na 4 dijela i mazati velike oblatne. Ohladiti da se lijepo stisne i rezati male pravokutnike.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Za tjesto
100 g maslaca
50 g smedjeg secera
160 g brasna
40 g zobenih pahuljica
1 mala zlica praska za pecivo (5 g)
1 jaje (60 g)



Za griz smjesu
50 g butera
60 g secera
400 ml kondens mljeka (moze i obicno)
40 g griza
1 vanilin secer

Glazura
150 g cokolade
30 g butera
2 velike zlice sjeckanih ljesnika za ukrasiti



PRIPREMA
Pripremiti okrugli kalup u kome cete peci kolac promjera 26 cm,oblozen sa papirom za pecenje.
Maslac i secer izraditi elektricnom mjesalicom toliko da se sav secer istopi.Dodati jaje i miksati jos pola minute,sad iskljuciti mikser.
Smjesi dodati brasno pomjesano sa praskom i zobenim pahuljicama,te drvenom kuhacom dobro izmjesati da se svi sastojci fino sjedine.
Tjesto na vrlo malo brasna razviti (kao kad razvijate smjesu za kekse)oblika kalupa i staviti da se pece u vec zagrijanoj pecnici na 180°C 25 minuta.

Ispecenu koru ostaviti da se hladi.
Dok se kora hladi pripremiti punjenje:
Mljeko pomjesati zajedno sa secerom,grizom,vanilinim,buterom narezanim na sto sitnije i staviti na stednjak.
Na laganoj vatri cjelo vrjeme zicom mjesati da se kuha do 10-tak minuta,da se fino pocne zgusnjavati.
Pripremljenu punjenje smjesu premazati preko ohladjenog biskvita,da stane 10 minuta.

Glazura
Cokoladu sjeci na sto sitnije pa je zajedno sa buterom istopiti (najbolje iznad pare)tim premazati kolac preko i ukrasiti odmah dok se glazura nije stegla sa sitno sjeckanim ljesnicima.

Izvor:http://www.coolinarika.com/


                                          

SASTOJCI
za tjesto
1 kg pirea od krumpira
2 jaja


 
2 žlice ulja
malo soli
40 dkg oštrog brašna
20-ak šljiva(svježih ili zamrznutih)
malo krušnih mrvica
malo ulja


 
PRIPREMA
Krumpir oguliti i skuhati u slanoj vodi ,istenfati u pire ,pa ohladiti( najbolje ga je ostaviti preko noći u hladnjaku).

Pire izvažete ,pa na svakih 0, 5 kg pirea dodate žlicu ulja, 1 jaje, i 20 dkg oštrog brašna…to je osnovna mjera! Umjesiti tjesto ,pa praviti knedle ,u svaku stavite jednu šljivu.

Kuhati ih u provreloj vodi 15 min. ,a zatim ih izvaditi iz vode i stavljati u predhodno popržene krušne mrvica na ulju.

POSLUZIVANJE
Ako ih ne želite odmah upotrijebiti,pripremljene za kuhanje mogu se i zamrznuti. Ja uvijek napravim oko 40 -ak komada ( od oko 2 kg pirea) ,pa ih zamrznem,kad se poželim tako zaleđene kuham u vreloj vodi 15. ak min.!

Izvor:http://www.coolinarika.com



SASTOJCI
200ml mleka
200ml slatke pavlake
5g želatina u prahu
1/4 (50g) šolje šećera
1 kašičica ekstrakta vanile



Sos od jagoda
450g svežih jagoda
2 kašike vode
1/3 šolje (70g) šećera



PRIPREMA
Rastvorite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da se rastopi jedno 5 do 10 minuta. U međuvremenu, u posudi srednje veličine, sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer i kuvajte na srednje umerenoj temperaturi, vodeći računa da smesa ne prokuva (nikako). Kada se šećer rastopi, sklonite posudu sa ringle i umešajte ekstrakt vanile i sačekajte jedno 5 minuta pre nego što dodate želatin.
Po dodavanju želatina, lagano mešajte smesu dok se on dobro ne rastopi, a zatim je prespite u unapred pripremljene činije ili čaše i odložite u frižider dok se dobro ne stegne, 4h do preko noći.

Za sos od jagoda, potrebno je da jagode očistite, operete i dobro iscedite. Potom ih isecite na četvrtine i stavite u manju šerpu, pa ih prelijte vodom i šećerom. Kuvajte dok ne provri i odmah sklonite sa ringle.

Ovakve jagode prespite u blender ili umiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete smesu nalik na pastu ili sos, a zatim sve procedite kroz cediljku (da uklonite semenke); pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pre samog služenja, sos od jagoda prelijte preko panakote (smese od mleka) i poslužite. Kao dresing, možete dodati po jednu svežu jagodu, a ako ste baš vešte, panakotu sipajte u iskrivljene čaše i tako zaledite – efekat je sjajan!

Izvor:  organvlasti.com



Remake starog klasika. Bomba od čokolade i lješnjaka, totalno po mom guštu!
Sastojci
    biskvitne kore
    9 žumanaca
    180 g šećera
    180 g maslaca
    180 g tamne čokolade
    200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
    50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
    70 ml tamnog ruma


      1 žličica praška za pecivo
    cimet, vanilija, allspice
    9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
    preljev za biskvitne kore
    300 ml mlijeka
    100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
    2 žlice Milka Choco Drink
    žličica vanilije

    krema
    600 ml vrhnja za kuhanje
    600 ml mlijeka
    100 ml baileysa ili čokoladnog likera
    150 g tamne čokolade
    100 g bijele čokolade
    3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
    100 g škrobnog brašna / gustina
    150 g šećera
    125 g maslaca
    2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
    1 paketić želatine

    glazura
    100 g tamne kuverture
    3-4 žlice ulja
    po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
    čokoladni obruč
    200 g tamne kuverture

Priprema
    1.
    Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
    2.


      Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
    3.
    Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu - dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
    4.
    Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom - dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
    5.
    Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući  slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
    6.
    Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.
    7.
    Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. - obruč možete napraviti i od bijele kuverture :)
Posluživanje
Nož klizi kroz tortu glatko kao kroz blok maslaca... i to je drugi razlog zašto je toliko volim!
Jedino sam donekle izvorne ostavila kore, krema je moja, isto kao i preljev. Mislim, to se vidi :D Krema je totalna ludnica... jedva sam se suzdržavala da je ne smažem kad sam pravila tortu. Izvorni recept možete vidjeti kod naše tatyane (ostavila sam joj nedugo komentar), dok sam sličnu verziju našla u Delicijama uz Jutarnji List, zima 2009/2010. Toplo preporučam sve tri verzije! Prilagodite ih sebi...
http://www.coolinarika.com



Niko neće odbiti ovu fantastičnu poslasticu. Recept za domaću Nutelu prilično je jednostavan, a imaćete skoro 1.5 KG ovog slatkog zadovoljstva. Napravite sami Nutelu, bez aditiva i obradujte svoju djecu.
Sastojci:
    1 litar mlijeka
    200 g kvalitetnog putera (maslaca)
    6 kašika brašna


      6 kašika kakao u prahu
    200 g sećera u prahu
    1 jaje
    200 g lješnjaka

Priprema:
    Lješnjak sitno sameljite ili isjeckajte u blenderu (što sitnije — to bolje)
    Pomiješajte kakao, brašno i šećer u prahu
    U to dodajte pola litre mlijeka i jaje, dobro promiješajte
    Drugu polovinu mlijeka sipajte u šerpu i dovedite do ključanja
    U ključalo mlijeko, stalno miješajući, dodajte prethodnu smjesu
    Dodajte lješnjak, promiješajte.


      Smanjite vatru i stalno miješajte dok se smjesa ne zgusne
    Sklonite sa šporeta, dodajte puter (maslac) i promiješajte
    Kad se ohladi — promiješajte sa mikserom
Stavite u frižider da prenoći.
Domaća Nutela čuva se u staklenoj tegli u frižideru 1 mjesec.
Uživajte u svojoj poslastici… i ne zaboravite podijeliti s prijateljima :)
Izvor:  uspesnazena.com


Jelo brze i lake pripreme,zdravo i nadasve jako ukusno!
Sastojci
    4 kom. pilecih prsa bez kostiju i kozice
    300 gr tikvica
    4 veca paradajza
    250 gr mozzarella sir


      par kasika maslinovog ulja
    par grancica timijana,15-ak listova bosiljka
    po ukusu sol,papar,vegeta
    4 lista folije (35x40 cm promjera)
Priprema
    1.
    Pileca prsa operite i posusite kuhinjskim papirom.Zacinite po ukusu i zasjecite po tri reza u svaki komad i u zasjeke stavite mozzarellu isjecenu na kolutove..
    2.
    Isjecite foliju na listove promjera 35x45 cm i onu svjetlucavu stranu okrenite prema gore i po sredini je namazite sa malo maslinova ulja (dakle mat strana folije koja ne sjaji ce bti izvana kada zamotate foliju) .Operite,posusite povrce, isjecite ga na kolutove i poslazite na pouljenu foliju.Posolite popaprite stavite grancicu timijana i par listova bosiljka.
    3.


      Na povrce stavite pripremljenu piletinu i malo poprskajte sa maslinovim uljem.
    4.
    Foliju dobro zatvorite i stavite na tepsiju.Pecite 30-40 min. (ovisno od velicine pilecih prsa) na 200'.
Posluživanje
Foliju prenesite na tanjur na kojem ce se jelo sluziti,pazljivo je otvorite,da vas ne opece vruc zrak i u nju dodajte rizu ili kuhanu tjesteninu.Povrce mozete istresti iz folije na tanjur i dodati rizu ili tjesteninu.
http://www.coolinarika.com



Sastojci
– 950 g krompira (na cetvrtine isjecenih)
– 2 sargarepe (na kolutove)
– 1 luk (100 g)
– 100 g isjeckanog paradajza
– 2 velike kasike ulja


  – vegeta,tymijan crvena paprika,persun….
-1 velika kasika paradajz pirea
– 250 ml vrele vode
– 280 g graska (iz hladnjaka,ili konzerva)
– 150 ml mljeka

Gore:
– sir po zelji
Priprema
U vecu serpu zagrijati ulje, proprziti luk zajedno sa paradajzom i sargarepom, dodati krompirice, paradajz pire, zaciniti sa vegetom i zacinima po zelji, mjesati da se malo zapece, pa dodati vrelu vodu, dobro izmjesati da baci kljuc, tako otprilike nekih 15 minuta.Sad dodati grasak, opet izmjesati, pa dodati mljeko, isjeckani persun i malo timyjana, probati jeli slano, dodati jos zacine.Maci sa sporeta.


  Ukljuciti rernu na 200’°C. Pripremiti posudu u kojoj ce se krompirici peci.Izruciti smjesu koja se krckala, prekriti folijom i staviti da se pece.Nakon 20 minuta maci foliju, posuti sa sirom po zelji i zapeci toliko dok krompirici ne budu peceni.
Izvor: coolinarika.com



Osnova su brzi uštipci , ali ja malo izmjenio, malo dodao …
 Sastojci
    2 jaja
    1 prašak za pecivo (može i 1/2)
    1 žličica vegete
    2 dl jogurta (po potrebi još mlijeka)
    250-300 gr brašna


      2- 3 tanke šnite pršuta (ili nečeg sličnog po ukusu)
    2-3 šnite sira po izboru (trapist, gouda …)
    po ukusu malo papra

Priprema
    1.
    Pršut i sir jako sitno nasjeckajte
    2.


      Umutite jaja, vegetu, sir, pršut, prašak za pecivo te jogurt ...
    3.
    Dodajte brašno do gustoće da se vadi žlicom, ja sam dodao još malo mlijeka
    4.
    Možete dodati brašna toliko da se mogu razvaljati i rezati
http://www.coolinarika.com

petak, 2. listopada 2015.



Sastojci
    1 komad pileceg mesa (belo ili batak)
    3 soljice pirinca
    1 sargarepa
    1 glavica crnog luka
    pola struka praziluka


      1 kolut celera
    pola paskanata
    malo seckanog persuna
    ulje, vegeta, so, biber...
Priprema
    1.
    Uvek kada spremam jela sa piletinom, ja je prvo obarim, a jelo zalijem vodom u kojoj se kuvalo meso tj.  supom.
    Dakle, u otprilike 1l vode staviti meso i obariti ga.
    2.
    Za to vreme iseckati crni luk, sargarepu, celer i paskanat i praziluk.
    U serpu sipati ulje onoliko koliko je dovoljno da se oblije dno serpe, moze i malo vise po ukusu ( tako me ucila mama, ali ja volim da je masnije).


      Proprziti crni luk i sargarepu, pred kraj dodati praziluk, jos malo proprziti pa dodati opran pirinac i zaliti supom. Dodati i celer i paskanat, i iscepkano meso na sitnije ili krupnije, kako volite. Kada pravim sa belim mesom obicno ga iseckam na kocke, a batak uglavnom iscepkam na delove.
    Posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinac ne skuva. Povremeno promesajte, pirinac je brzo kuvan, pazite da se ne uhvati za dno serpe. Po potrebi dodajte malo vode, treba da ima tecnosti, nikako da bude suvo pre stavljanja u rernu. Na kraju stavite i malo seckanog persuna.
    3.
    Ukljucite rernu da se zagreje, pa kad je pirinac kuvan stavite da se malo zapece, ne previse.
Posluživanje
Posluzite toplo uz omiljenu salatu. Prijatno!



Jako meke, u finom sosu a priprema veoma jednostavna i brza...
   Sastojci
    5 vecih krmenadli (oko 1 kg.)
    1 glavica crnog luka
    5 cenova belog luka


      1 govedja kocka za supu
    pola litre vrele vode
    1 dl belog vina
    od zacina so, biber, lovorov list
    ulje, brasno za paniranje

Priprema
    1.
    Krmenadlama odstraniti kosti, oprati ih, posusiti ubrusom, istanjiti cekicem, posoliti i pobiberiti. Zatim ih uvaljati u brasno (ja to volim da radim sa graham ili integralnim, da budu malo tamnije) i prziti na ulju u tiganju da dobiju lepu, rumenu boju. Kada se isprze slagati ih u vatrostalnu posudu poprskanu uljem.Preko krmenadli staviti nekoliko lovorovih listica.
    2.
    Na istom ulju na kome su se przile krmenadle, proprziti crni luk iseckan na rebarca, zatim dodati sitno iseckan beli luk i 3, 4 kasike brasna. U pola litre vrele vode razmutiti sitno izmrvljenu kocku za supu i time preliti luk i brasno u tiganju, jos malo mesati da se zgusne i malo posoliti.
    3.


      Preliti krmenadle sosom iz tiganja, da ih potpuno prekrije sos jer ce one tecnost upiti.Poprskati ih vinom. Poklopiti vatrostalnu posudu ili je prekriti alu-folijom i peci u rerni 45 minuta na 180 stepeni, zatim otklopiti i peci jos deset minuta otkriveno.
    4.
    Ponekad u preliv dodam po kašičicu slatke i ljute mlevene paprike, bude veoma fino i pikantno ;))
Posluživanje
Uz krmenadle moze se servirati pire krompir, testenina, pirinac...I naravno, salata po izboru, kod nas je to bio kiseli kupus ;))
http://www.coolinarika.com
Meri Torta :)

Za ljubitelje laganih kremastih kolača ovo je prava poslastica :)Uživajte !!
Sastojci
    za koru:
    7 belanjaka
    24 kašike šećera
    1/2 limuna (sok)
    za žuti fil:
    7 žumanjaka
    3 pudinga od vanilije
    15 kašika šećera


      4 kašike gustina
    fil od malina:
    1/2 kg malina
    15 kašika šećera
    6 kašika gustina
    šlag:
    2 kesice šlag pjene
    2-2.5 dcl mlijeka

Priprema
    1.
    Kora:
    Umutiti belanca i šećer. Nakon toga dodati sok od pola limuna.
    Peći u plehu koji je prethodno malo premazan uljem pa obložen pek papirom.
    Peći 20 minuta na 150 stepeni, a onda još 1h na temparaturi od 100 stepeni.
    2.
    I fil
     Žumanca, šećer, puding i gustin prokuvati u litri mlijeka. U ohlađenu smjesu dodati jedan margarin.


      3.
    II fil
    8 dcl vode dodati u najmanje pola kg malina. Tome dodati 15 kašika šećera. Prokuvati 2-3 minute i u to dodati 6 kašika gustina. (po mogućnosti prilikom nanošenja na kolač neka bude mlak)
    4.
    Na kraju umutiti 2 šlaga i nanijeti na ohlađen kolač.
    Redati: kora-fil-maline-šlag
Posluživanje
Tortu možete ukrasiti po želji :D
http://www.coolinarika.com
fhbgb


Sastojci:

    500 ml mlijeka
    500 ml vrhnja za šlag
    12 žlica gustina (cca 110g)
    1 vanilin šećer

     10 dag čokolade za kuhanje
    10 dag bijele čokolade
    4 žlice šećera
    kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema:

    Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.
    Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
    Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.

     Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
    Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju.

Izvor: coolinarka.com



Ovaj desert je izum jedne devojke koja ne može da zamisli svoj život bez slatkog. Uobičajeni kolači  pripremaju se upotrebom većeg broja sastojaka, njen recept sadrži samo 3 komponente.
Pripremljen kolač je fantastičan – vazdušast, topi se u ustima, i veoma je nežan i ukusan.

Za pripremu
3 jajeta
120 gr bele čokolade


  120 gr sira „Filadelfija“ ili drugog krem sira.

Priprema:
Stavite jaja u frižider da se dobro ohlade. Odvojte žumanca od belanaca.
Neverovatno ukusan čizkejk od samo 3 sastojka
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Na vodenoj pari otopite čokoladu.
Neverovatno ukusan čizkejk od samo 3 sastojka
Dobro je promešajte do dobijanja homogene smese.
Neverovatno ukusan čizkejk od samo 3 sastojka
U otopljenu čokoladu dodajte krem sir


  Neverovatno ukusan čizkejk od samo 3 sastojka
Nakon toga dodajte žumanca. (Pre dodavanja žumanaca možete probati ovaj krem – veoma je ukusan!)
Neverovatno ukusan čizkejk od samo 3 sastojka
Umutite hladna belanca u čvrstu masu i dodajte u prethodnu smesu.
Neverovatno ukusan čizkejk od samo 3 sastojka
Testo izručite u uljem, ili puterom premazan kalup. Kalup stavite na tepsiju.
Čizkejk će biti vazdušastiji ako u tepsiju sipate pola šolje vruće vode – za vreme pečenja ona će isparavati i održavati vlažnost.
Neverovatno ukusan čizkejk od samo 3 sastojka
Ovaj fantastičan čizkejk se peče oko 30 minuta. Ne žurite da ga odmah izvadite iz rerne – ostavite ga još 15-ak minuta u isključenoj rerni.
Gotov kolač pospite šećerom u prahu. Stavite ga u frižider – najkusniji je kada se dobro ohladi.
http://uspesnazena.com
Lijena pita


Sastojci
    Tijesto:
    2 jaja
    3 ravne žlice šećera (50 g)
    1 vanilin šećer
    2 žlice masti-ja sam stavila 100 g maslaca
    ribana korica od 1/2 limuna
    2 žlice kiselog vrhnja ili mlijeka
    1/2 praška za pecivo
    300 g brašna-toliko da se tijesto ne lijepi
    Nadjev od jabuka:
    1,5 kg neočišćenih jabuka
    2 šake šećera (60-70 g)
    1 vanilin šećer
    malo cimeta
    ribana korica od 1/2 limuna
    malo narezanih oraha
    3 žlice krušnih mrvica ili griza ako se jabuke ne kuhaju
    Nadjev od jabuka i dunja:
    600 g očišćenih dunja
    600 g očišćenih jabuka


      7 ravnih žlica šećera (100 g)
    1 vanilin šećer
    malo cimeta
    malo ribane limunove korice
    Nadjev od višanja (trešanja):
    1 kg očišćenih višanja
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    50-100 g mljevenih badema po želji
    malo cimeta
    malo ribane limunove korice
    4 žlice krušnih mrvica
    Posipanje:
    šećer u prahu
Priprema
    1.
    Tijesto:
    Izmiksati jaja, šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i mast. Ako se koristi maslac, narezati ga na listiće. Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa pomalo dodavati u smjesu, ne sve odjednom. Kad se više ne može miksati, dodati preostalo brašno i tijesto dovršiti rukama.
    Tijesto ne treba odmarati.
    Podijeliti ga na dva dijela i na pobrašnjenoj podlozi razvući na veličinu tepsije 37x21 cm. Tijesto je podatno, ne lijepi se, lijepo se razvlači i ne puca. I nije debelo.
    Tepsiju namastiti i pobrašniti, višak brašna otresti.
    Pomoću valjka prebaciti jedan dio tijesta na dno tepsije, staviti nadjev, pa drugi dio tijesta.
    (Nadjev poravnati oblom stranom žlice pritom sasvim lagano pritisnuti da se bolje spoji sa tijestom).
    Po vrhu tijesto malo nabosti da se pri pečenju ne napuše i peći 30 minuta na 180"C ili dok lijepo ne porumeni.
    Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
    2.


      Nadjev od jabuka:
    Prodinstati očišćene, ribane jabuke i šećer dok se jabuke ne posuše. Dodati vanilin šećer, malo cimeta, ribanu limunovu koricu i po želji narezane orahe. Ohladiti i premazati donje razvučeno tijesto.
    Probati jabuke dok se dinstaju, pa tko voli slađe, može dodati još šećera.
    3.
    Nadjev od dunja i jabuka:
    Prodinstati ribane jabuke i dunje sa šećerom dok se ne posuše (ja sam dunje rezala na kockice). Dodati vanilin šećer, malo cimeta i ribanu limunovu koricu. Ohladiti i premazati donje razvučeno tijesto.
    4.
    Nadjev od višanja (trešanja):
    Očišćene višnje ili trešnje staviti u cjedilo da se dobro ocijede. Onda ih izmiješati sa šećerom, vanilin šećerom, ribanom limunovom koricom i cimetom. Po želji dodati i mljevene bademe.
    Jedno razvučeno tijesto staviti u tepsiju i posuti krušnim mrvicama. Zatim nanijeti višnje, prekriti drugim tijestom, malo ga nabosti i staviti peći.
    Napomena: Ako se nadjev ne dinsta, donju koru malo zapeći, pa staviti nadjev (poželjno bi bilo premazati je razmućenim bjelanjkom koji će spriječiti da sokovi natope koru, pa zapeći).
http://www.coolinarika.com
brze_slane_pogacice_385


Jeftin i brz recept, slane pogačice, takve da ih ne možeš ostaviti. Znate onu vrstu kada ih stavite u usta, a one se same tope pod jezikom…
Sastojci:
    250 gr margarina,
    250 gr masti,
    1 žlica soli,


      2 dl mlijeka,
    1 vrećica suhog kvasca,
    1 kg brašna,
    2 žličice šećera
Za posuti i premazati:
    1 jaje,
    sezam

Priprema:
Margarin, mast, šećer i sol umijesiti. Mlijeko podgrijati na mlako, tako da ne peče prst. Sipati mlijeko na masu, dodati brašno u koje smo umiješali suhi kvasac.
Onda ostaje da se tijesto dobro umijesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mijesiti da bude skroz glatko.


  Glavna prednost ovih pogačica je što tijesto ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umijesili.
Tijesto se razvija se na prst debljine. Nakon toga, nožem po gornjem djelu tijesta napravimo usjeke u obliku kvadratića.
Pogačice vadimo što manjom modlom, starinska čašica od rakije bila bi odlična mjera.
Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i polažemo ih na njega.
Ostavimo da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga namažemo ih umućenim jajetom i pospemo sezamom.
Peku se 20 minuta na 180°C. Naravno, svaka domaćica svoju pećnicu poznaje pa će, ako je potrebno, vrijeme pečenja prilagoditi. Uglavnom, važno je da lijepo porumene i spremne su za grickanje.



Sastojci
    Kore
    9 bjelanjaka
    30 poravnatih zlica secera
    2 zlice brasna
    1 zlica octa
    prstohvat soli
    1 zlica maraschina



      Krema:
    9 zutanjaka
    700 ml mlijeka
    10 zlica secera
    8 - 9 zlica brasna
    malo vanilije
    100 g cokolade
    margarin ili maslac
    potrebno je jos
    0,8 - 1 l slatkog vrhnja

Priprema
    1.
    Zagrijte pecnicu na 150oC.
    2.
    Istucite bjelanke s prstohvati soli u cvrst snijeg. Miksajuci dodajte jednu po jednu zlicu secera, a na kraju lagano umijesajte ocat, brasno i maraschino.
    3.
    Veliki lim za pecenje (onaj koji ste dobili s pecnicom) premazite margarinom, oblozite papirom za pecenje, a zatim opet premazite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150oC cca sat vremena, pa hladite u iskljucenoj pecnici.
    4.
    Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerezite uzduzno na tri trake.
    5.


      Za kremu istucite zutanjke sa secerom, dodajte brasno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
    6.
    Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite cokoladu narezanu na kockice i mijesajuci ju otopite (krema mora biti vruca).
    7.
    Ohladite kreme, a zatim u svaku umijesajte cca 125 g maslaca ili margarina.
    8.
    Slatko vrhnje istucite u slag.
    9.
    Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola cokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu cokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite trecu koru i premazite cijelu tortu slagom.
    http://www.coolinarika.com



Domaćoj kuhinji teško je odoljeti, a mnogima je jedna od najomiljenijih kombinacija upravo kiselo zelje i mljeveno meso koje se uz pomoć ovog lakog recepta pretvara u finu sarmu.
Vrijeme pripreme: oko jednog sata Vrijeme kuhanja: oko dva do tri sata


  Sastojci za deset osoba (po osobi 2 sarme): 80 dag svinjetine 20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti dva puta mljevena) 20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – nije obavezno 1 glavica kiselog zelja (1,5 – 2 kg) pola kilograma rezanog zelja 5 – 6 šnita špeka 1 - 2 suhe dimljene kobasice
10 dag riže
2 jaja 1 luk (sitno nasjeckan) 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan) slatka crvena mljevena paprika peršin (sitno nasjeckan) – nije obavezno 2 žlice brašna ili škrobnog brašna muškatni oraščić sol papar ulje
Priprema: Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove. Na malo ulja prodinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka. Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršin, papar, sol, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i pustite da malo odstoji.


  Smjesu (2 - 3 žličice) zamatajte u listove zelja i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra.
Slažite u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno) izrezano zelje, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu. Kuhajte oko sat i pol, dva na laganoj vatri. Onda napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi. Dodajte na četiri komada narezanu kobasicu i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.
Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.
 www.tportal.hr



 ove  rafaelo kuglice zaista se toliko brzo i jednostavno spremaju, da možete zaposliti i decu da vam pomažu dok vi spremate nešto drugo.

Potrebni sastojci:
400 grama kokosa
400 grama šećera u prahu



400 grama mlevenog posnog keksa
4 veće banane
Način pripreme:
Prvo viljuškom ispasirajte banane, pa im dodajte šećer u prahu, i dobro promešajte.
Polovinu od pripremljenih 400 grama kokosa (drugih 200 grama ostaje da u njega uvaljate kuglice) dodajte bananama i šećeru i sav mleveni keks.



Rukom mešajtedok ne budete dobili ujednačenu , glatku mesu.
Poređajte prvo sve papirne korpice na poslužavnik, pa krenite da oblikujete kuglice, uvaljajte u kokos i ređajte u korpice. Količina je izdašna!
 http://saznajlako.com
Bomba torta

Prava bomba, po ukusu i po izgledu. Sa relativno malo različitih namirnica dobija se prekrasna velika torta
Sastojci
    Biskvit
    6 kom jaja
    6 žlica šećera
    8 žlica mljevenih oraha
    3 žlice brašna
    pola žličice p.z.p.
    I fil


      250 g maslaca ili margarina
    12 žlica šećera u prahu
    6 žumanjaka
    15 dag mljvenih oraha
    15 dag plazma keksa
    2 dcl soka od narandže
    10 dag čokolade za kuhanje
    II fil
    6 bjelanjak
    6 žlica šećera (kristal)
    2x15 dag šećera
Priprema
    1.
    Umutiti jaja sa šećerom. Polagano dodati mljevene orahe i brašno s malo p.z.p.Staviti peći u dobro zagrijanu pećnicu 10 min a zatim smanjiti i peći na 180°C još oko 15 min.
    2.


      Za I fil umutiti maslavc sa sitnim šećerom, dodavati jedno po jedno žumanca. Kada je dobro umućeno dodati mlj. orahe i plazma keks koji smo prethodno namočili u sok. Polovicu ovoga fila razmazati po biskvitu a u drugu polovicu umiješati omekšalu čokoladu te premazati po prvoj polovici fila.
    3.
    15 dag šećera ukuhati s malo vode a drugih 15 dag šećera karamelizirati (lagano da ne izgori) sve dok ne počne pjeniti. Za to vrijeme umutiti bjelanjke, dodavati jednu po jednu žlicu šećera i kada se dobro učvrsti dodati prvo ukuhani šećer, zatim karamelizirani sve vrijeme miksajući. miksati dok se dobro neohladi a zatim prekriti tortu odozgo i okolo.
http://www.coolinarika.com

četvrtak, 1. listopada 2015.




Pečeni keksići :) .... ideju za medvediće sam pronašla na internetu, bili su u jednoj boji, sa đumbirom, cimetom i sl., ... Recept sam preradila i dobila ovo :) ...

 
SASTOJCI
Testo
100 g omekšalog margarina
100 g smeđeg šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
2 kašičice ekstrata vanile
2 rebra čokolade
3 kaš. kakaoa
1 kaš. praška za pecivo


na vrh kašike soli
250-300 g brašna


  PRIPREMA
1.
Margarin , šećer, vanilin šećer penasto umutiti.
2.
Dodati jaje, vanilu i mutiti dalje kako bi se masa sjedinila.
3.
Dodati brašno, prašak za pecivo i so.
4.
Mutiti mikserom, a potom sjediniti rukom.
5.
Dobijenu smesu podeliti na dva dela.
6.
Jedan deo ostaviti beo, a drugom dodati otopljenu i ohlađenu čokoladu i kakao.
7.
Od belog testa napraviti veću kuglicu za telo, od čokoladnog, napraviti jednu manju kuglicu za glavu, i četiri manje za ruke i noge.
Od bele napraviti manje kuglice za uši, oči, nos i usta po želji. Delove spajati sa telom lagano prilepljujući jedno testo za drugo.
Boje mogu biti i obrnute.
Ovako ide spajanje
8.
Peći na 180 C, 20 min.
9.
Sačekati da se ohlade i tek onda vaditi.

http://www.coolinarika.com/



Svi oni koji baš vole ovu voćku/povrćku, sigurno je obožavaju i u pečenom obliku! Ovo je zanimljivija verzija takvog paradajza i predstavlja potpun vegetarijanski obrok.


  SASTOJCI
6 srednje velikih paradajza
3 čena belog luka (sitno seckanog)
1 glavica crnog luka (sitno seckanog)
1 veća šargarepa (isečena na kockice)

120 g pirinča za rižoto ili arborio pirinča
60 g ementalera  (isečenog na kockice)
2 kašike neutralne mlečne pavlake
1 kašikica šećera
2 kašike maslinovog ulja
provansalsko bilje (ruzmarin, timijan, majoran, origano, bosiljak)




PRIPREMA
Paradajze dobro oprati i osušiti. Presecite ih tako da dobijete dva dela, jedan veći, koji ćete puniti  i jedan manji koji će poslužiti kao poklopac.

Izdubiti sredinu kašikicom tako da ivice bude debljine pola santimetra. Radite to nad dubokim tanjirom kako biste pokupili sav sok koji bude cureo dok dubite. Izvađenu unutrašnjost paradajza takođe ocedite u taj tanjir pa odložite sa strane. Možete je iskoristi da napravite preliv za špagete ili nešto drugo.

Izdubljene paradajze ostavite da se sami prosuše dok pripremate ostatak sastojaka.

Na jačoj vatri zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja i propržite šargarepu. Kada porumeni dodajte crni luk. Kada se i on zastakli dodajte beli luk. Kratko propržite pa dodajte pirinač da se blago istostira sa povrćem. Nakon 3-4 minuta dodajte sok od paradajza koji ste dobili dubljenjem.

Promešajte, posolite, dodajte šećer i provansalsko bilje. Pustite 5-6 minuta da se ukuva pa dodajte neutralnu pavlaku i sklonite sa ringle.
Ostavite da se ohladi.

Rernu zagrejte na 200C.
Ementaler pomešajte sa ohlađenim pirinčem i time napunite paradajze.

Tepsiju nauljite i poređajte napunjene paradajze u nju.
Oko napunjenih paradajza poređate njihove gornje delove-poklopce.
Pecite oko sat vremena, u zavisnosti od rerne. Tj. pirinač treba da je gotov, probajte malo iz unutrašnjosti paradajza.
Ukusni su posluženi i topli i hladni.


  Pre služenja stavite poklopce na svaki paradajz i kao prilog vam predlažem neku hrskavu zelenu salatu koju,  ako ste u prilici, začinite sa svežom nanom, maslinovim uljem i sirćetom od nara.

Izvor: hlebilale.com



Ove sam rolice/čupavce jela nekoliko puta, uvijek su mi bile fine, ali mi je trebalo skoro godinu dana da se odvažim napraviti ih. Sad ih pravim skoro svakih 15-tak dana :) ..Sigurna sam da ćete ovim čupavcima oduševiti sve koji će ih probati ;-) … i izgledom i okusom…


  Sastojci:
Biskvit
2 kom jaja
6 dag šećera
6 dag brašna
na vrh noža praška za pecivo
pola žlice vode (+ može malo ulja)

Krema:
2 kom jaja
 10 dag šećera
10 dag čokolade
20 dag maslaca (ili margarina)

Za umakanje:
2 dcl mlijeka
20 dag čokolade
10 dag šećera
15 dag maslaca (ili margarina)
20 dag kokosovog brašna

Priprema:
1.
Peku se dva ovakva biskvita.
Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer, žutanjak, brašno s praškom za pecivo, vodu (i malo ulja, manje nego vode).
2.
Biskvit peči na velikom limu obloženom papirom za pečenje. Tijesto se namaže na papir i peče na 170*C oko 10 – 15 min. (ovisi o pećnici, biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati!)
3.
Za kremu miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca 10-15 minuta) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
4.


  Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3 cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice), i tako sve do kraja.
5.
Ovako izgledaju rolice prije umakanja i valjanja u kokos. Ne trebate se zamarati ako vam malo curi krema iz rolice ili vam negdje pukne biskvit, sve će se to zakamuflirati s kokosom.
6.
Prokuhati mlijeko, čokoladu, šećer i maslac. Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit.
7.
Eh, sad ste već na konju. Slijedi najlakši dio. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos, i vaši fini čupavci su gotovi.


  Posluživanje:
Veličina pleha u kojem pečem biskvite je 30 x 40 cm. Od ove količine ispadne 40 – 50 rolica.
http://www.coolinarika.com



Vasi ukucani ce ih obozavati...OBECAVAM!


  SASTOJCI
1 kg. brasna
2 jajeta
2 zlice suhi kvasac
1 zlica secer
100 gr. mek margarin
2 zlicice soli
500 ml. mlijeka
jaje i sezam za odozgo
250 gr. urda (sir)
1 jaje


  PRIPREMA
1.
Izradite testo od brasna, mlijeka, kvasca, 2 jajeta, margarina, soli i secera. Dobro ga umesite ( ja sam stavila sastojke u masinu za kruh ) i ostavite da se udupla;
2.
Kidajte od testa loptice malo vece od oraha i rasukajte ih ovalno , rasecite nekoliko puta skoro do sredinu, stavite fil, testo malo po krajevima pritisnite da vam ne bi fil iscurio i zavijte kiflice;
3.



Naredite ih u plehu , premazite jajetom, pospite sezamom i ostavite ih da se odmore dvadesetak min. Za to vreme pustite pecnicu na 180 C. Stavite kiflice da se peku;
4.
Mozete i (ako vise volite taj okus) da svaku kiflicu prelijete pre pecenja sa zlicicom otopljenog margarina, ali i ne morate;
5.
Pecite samo da malo porumene;
Za fil, sir promjesajte sa jajetom i time punite kiflice…
http://www.coolinarika.com/



Zelim Vam dug zivot i dobro zdravlje.


  Sastojci:

5g klincica (karanfilica)
2l vode (cesmusa)

Priprema

1.
U bocu sa vodom staviti klincice (ne treba ih mleti) i ostaviti tako da stoji 2-3 dana u frizideru. Povremeno protresti bocu.


  2.
Piti 70-100ml (1 mala soljica za kafu ili pola case) svako jutro nastinu. Posle ispijene dve boce praviti pauzu od mesec dana pa ponoviti. Svi koji su ovo koristili nisu imali potrebe za ponavljanjem postupka. Vecina nije morala da pravi ni drugu turu.
 http://www.coolinarika.com



Izvanredan recept. Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus je vrhunski. Sa mekim finim biskvitom

  SASTOJCI

Biskvit
• 11 bjelanjaka
• 11 žlica šećera
• 3 žlice krušnih mrvica
• 20 dkg mljevenih oraha
• 1 vanilin šećer
• 1 prašak za pecivo

Premaz za biskvit opcija 1
• 20 dkg bombona lješnjak karamela
• 2 žlice mlijeka po potrebi dodati još



  Premaz za biskvit opcija 2
• 20 dkg nutele

Fil
• 11 žumanjaka
• 11 žlica šećera
• 3 žlice gustina
• 2 dcl mlijeka
• 20 dkg tamne čokolade
• 1 margarin ili putar /25 dkg /


  PRIPREMA

Biskvit
Bjelanjke miksati da budu čvrsti dodati šećer i dalje miksati, dodati krušne mrvice, orahe i prašak za pecivo. Peći u većoj tepsiji, kada se ohladi prerezati na pola.
Karamele rastopiti lagano u 2 žlice mlijeka i po potrebi dodati još mlijeka /da bude gustoće glazure od čokolade/, vrelo preliti preko biskvita /ova opcija 1 je bolja/, ali možete koristiti opciju 1 ili 2, ili kombinirati 1 i 2.

Fil


  Žumanjke miksati sa šećerom dodati gustin i to lagano kuhati u 2 dcl mlijeka na pari ili sasvim laganoj vatri, dodati čokoladu koja je prethodno malo otopljena. Kada se zgusne ohladiti i dodati u kremu izrađeni margarin ili putar.

Postupak slaganja kolača
Biskvite preliti rastopljenim karamelom, staviti pola kreme na prvi biskvit, na to staviti drugi bisvit i ostatak kreme. Odozgo posuti mljevenim orasima ili sitno rezanim orasima.



Sastojci:

za koru:
    5 komada jaja
    5 kašika šećera
      5 kašika brašna
    1 prašak za peciva

premaz:
    Džem po želji (šljiva, kajsija, breskva...)
Priprema:
Izmutiti jaja, prvo belanca da budu čvrsta kao sneg, u njih se doda šećer, potom se doda žumanac, brašno i prašak za pecivo. Smesu razliti u pleh, na koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Peći oko 15 - 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni, dok ne porumeni.


  Posuti šećerom u prahu ili običnim šećerom, ukoliko želite!
http://www.cooliranje.com



Prelijepa torta i lagana za napraviti


  Sastojci:

    Piskota: x 2
    5 belanaca
    5 kas. secera
    50 g. mlevenih orasa
    2 kas. brasna
    malo praska za pecivo
    malo rendane limunove korice

    Fil:

    10 zumanaca
    3 pudinga od vanile
    1 kas. brasna
    1 vanil secer
    250 g. secera
    7 dl mleka
    250 g. margarina
    Jos:
    20 kom. munchmallow-a
    200 g. slaga

  Priprema
    1.
    Na ovaj nacin pripremiti 2 piskote: Umutiti belanca sa secerom, dodati mlevene orase, brasno, rendanu limunovu koricu i prasak za pecivo pa sve lagano izmesati i peci nekih 10-15 min. na 200C. Postupak jos jednom ponoviti da bi imali 2 piskote.
    Za fil odvojiti jedan deo mleka i pomesati sa pudingom, brasnom i zumancima. Najbolje je izraditi mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka staviti kuvati sa secerom i vanil secerom pa kada prokuva ukuvati puding i mesati dok se masa ne zgusne. Fil ohladiti pa u njega dodati margarin i izraditi mikserom da postane gladak. Zatim fil podeliti na 2 dela.


      Munchmallow treba odlepiti, tako sto ce se odvojiti penasti deo od keksica. Pa taj keksic dobro izmrviti rukama i umesati u jedan deo fila a drugi deo fila ostaje zut.
    Slag umutiti sa kiselom vodom.
    Redjati: piskota - braon fil - penasti deo munchmallow-a - zuti fil - slag.
Posluživanje
Torta je veoma cvrsta i jako lepo izgleda njen presek. Po pravom receptu u nju idu 24 kom. munchmallow-a ali ja nisam imala takvu tepsiju pa sam pekla u okrugloj modli za tortu i bilo mi je potrbno 20 kom.
http://www.coolinarika.com



Nježna bijela poslastica.


  SASTOJCI
150 g bijele čokolade
320 ml slatkog vrhnja (svježeg)
4 g želatine u listićima (2 listića od 2 g)
za ukras
100 g tamne čokolade
1-2 rebra bijele čokolade

PRIPREMA
1.
Namočite želatinu 10 minuta u hladnoj vodi.
2.
Nasjeckajte sitno čokoladu nožem. Zagrijte 120 ml vrhnja, dodajte čokoladu i miješajte na niskoj temperaturi dok se čokolada sasvim ne otopi i smjesa postane glatka i ujednačena. Maknite s vatre i dodajte ocijeđene omekšale listiće želatine. Izmiješajte dobro da se želatina sasvim otopi.
3.
Umutite mikserom preostalo slatko vrhnje. Pomiješajte tučeno vrhnje s prohlađenom kremom od vrhnja i čokolade, ulijte u staklene čaše ili zdjelice i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
4.
Otopite tamnu čokoladu i ulijte preko stvrdnute kreme. Stavite na kratko u hladnjak ili u zamrzivač da se stisne.
5.
Bijelu čokoladu stavite da se rashladi u hladnjaku, a onda nastružite nožićem za povrće i ukrasite desert.
Posluživanje
Možete izostaviti “čep” od tamne čokolade i ukrasiti samo strugotinama bijele čokolade, ili poslužiti uz otopljenu tamnu čokoladu, kekse ili voćni umak (na primjer od malina)
slike


  http://www.coolinarika.com/



Oduvek sam želela jednu džinovsku toffife pralinu. Kako se lako neke želje ostvaruju.


  Sastojci:

Kore
8 belanca
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
3 kašike brašna oštrog tip 400
3 kašike kakaa
50 g nastrugane tamne čokolade
4 kašike milerama

Karamel fIl
4 kašike šećera
100 ml mleka
8 žumanaca
100 g bele čokolade za kuvanje***
2 kockice mlečne čokolade*
50 ml slatke pavlake

Karamel glazura
4 kašike žutog šećera u prahu* *
75 ml tečne slatke pavlake
100 g bele čokolade
20 g maslaca

Čokoladna
60 g tamne čokolade
50 ml slatke pavlake

PRIPREMA
Kore
1.
# Uključiti rernu na 180 stepeni.


# Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
# Dodati prosejano brašno, prosejani kakao,  vanilin šećer i umešati drvenom kašikom.
# Dodati mileram i umešati drvenom kašikom.
# Umešati nastruganu čokoladu.
# Dno kalupa sa pokretnim stranama prečnika 24 cm obložiti pek papirom, postaviti strane kalupa, namašćene maslacem/margarinom i ravnomerno rasporediti smesu.
# Peći na 180 stepeni 15 minuta, zatim smanjiti rernu na 170 stepeni i peći još 10 - 15 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena.
# Pečenu koru izvaditi iz kalupa zajedno sa pek papirom, prevrnuti na tacnu i lagano skinuti pek papir. Kad se prohladi, vodoravno preseći koncem ili žicom da se dobiju dve kore.
Karamel fil
1.
# Žumanca kratko umutiti mikserom.
# Na umerenoj vatri otopiti šećer. Skinuti sa vatre i dodati mleko (Pažnja: jako će da prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta).
# Dodati žumanca. Zagrevati na slaboj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane zgušnjavanje. Vratiti na vatru i uz mešanje zagrevati još oko 5 minuta, povremeno skidajući sa vatre, da se žumanca ne zgrudvaju. Treba da se dobije glatka masa teksture kao gust puding.
# Skinuti sa vatre i dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i mlečnu čokoladu (*mlečna čokolada nije neophodna, dodana je samo da bi se dobila karamel boja fila). Mešati dok se ne otope i ne dobije ujednačena masa.
# Ohladiti do sobne temperature (uroniti posudu sa filom u posudu sa hladnom vodom i mešati mikserom).
# U ohlađen fil dodati 50 ml tečne slatke pavlake i umutiti mikserom.

# Oko prve kore staviti obruč za torte. Na mom obruču se može podesiti željeni obim torte. Kora se u toku pečenja blago skupila, pa joj je prečnik bio 23 cm. Koru premazati filom i prekriti drugom korom.
# Ostaviti u frižideru 2 sata da se stegne, pa skinuti obruč.
Karamel glazura
1.
# Belu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
# Na umerenoj vatri otopiti žuti šećer u prahu. Skinuti sa vatre i dodati tečnu slatku pavlaku (Pažnja: jako će da prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta). Skinuti sa vatre i dodati istopljenu belu čokoladu. Izmešati. Dodati maslac i mešati dok se ne istopi. Dobiće se masa boje karamela, gustine kao nutela ili eurokrem.
# Zagrejati masu kratko na tihoj vatri da postane ređa kako bi se lakše premazala preko torte.
# Izliti toplu karamel glazuru na sredinu ohlađene torte. Špatulom lagano mazati glazuru od sredine ka obodu torte i postepeno je istanjivati. Masa se brzo steže i postaje slična fondan masi, pa se lepo može oblikovati, samo je bitno da se malo po malo istanjuje.
# Ostaviti u frižideru 15 minuta i "postaviti" čokoladnu "kapu".
Čokoladna kapa
1.
Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodavati kašiku po kašiku slatke pavlake uz neprestano mešanje. Ako masa bude gusta, treba je zagrejati kratko na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je izliti na sredinu torte. Lagano špatulom razmazati od centra ka obodu torte, na oko 2 centimetra od ivica torte. Ostaviti u frižideru.
2.


  Napomene:
1. **Žuti šećer u prahu sam dobila mlevenjem žutog kristalnog šećera u električnom mlinu za kafu. Može se koristiti i kristalni žuti šećer ili beli šećer u prahu.
2. I za fil i za glazuru sam koristila slatku pavlaku Dolcella šlag 5+ sa biljnim masnoćama. Sa Imlekovom ili Dukatovom slatkom pavlakom  mi slični filovi ne uspevaju.
*** Obavezno koristiti belu čokoladu za kuvanje. Sa belom čokoladom za jelo tipa Milka, Nestle i slično krema se neće stegnuti.

http://www.coolinarika.com/



Sami svoj majstor, a to je najbolje!


  SASTOJCI
za smesu
600 gr šećera
30 gr (3 kesice) želatina
300 ml vode
1 ekstrat od banane

ZA PRELIV
150 gr čokolade
malo putera
malo ulja


  PRIPREMA
1.
600 gr šećera skuvati sa 200ml vode dok se ne rastopi šećer, nekih 4, 5 minuta.
2.
u 100ml vode istresti 3 kesice želatina
3.
kada se šećer istopi taj sirup nasuti u plastičnu posudu i dodati natopljeni želatin.
4.
tu smesu mutiti najmanje 15 minuta, dok ne postane gusta. U to dodati ekstrat od banane i jos malo promutiti. (mogu se dodati i 2 ekstrata ukoliko želite jači ukus banane, ja stavljam 2 jer vise volim jači ukus).
5.
smesu razliti u uljem podmazan pleh
6.
kada se ohladi iseći na kocke i preliti topljenom čokoladom. Kolač se može preliti i pre sečenja ali ja ga prvo isečem da bude preliven sa svih strana.

http://www.coolinarika.com/



Ovaj recept za pindjur sam dobila od moje snaje,koja ga na ovaj nacin sprema vec godinama i u njenoj kuci je jako popularan. E sad je i u mojoj  kuci postao veoma popularan.


  SASTOJCI
3 kg Paprike
2 kg Rajčice
1 kg Patlidžana
1 struk Poriluka
1 manja glavica Češnjaka
1 dl Octa
-- Papar
-- Sol
-- Peršina
-- Bosiljak



  PRIPREMA
1. Ogulite rajčice i stavite ih dinstati na malo maslinova ulja i poriluka.  Miješajte cijelo vrijeme i kad ispari većina vode, otprilike na pola da se smanji početna masa ostavite sa strane.
Paprike i patlidžane ispecite i stavite u vrećice da se lakše ogule. Kad se prohlade prilično će se dobro koža skidati.
Kad ste to uradili, prstima natrgajte papriku i patlidžane na krupnije komade.

2. Stavite u posudu sve zajedno, papriku i patlidžan, uprženu rajčicu i začinite solju i paprom.

3. Kuhajte do gustoće koja vam odgovara, ja pravim dosta gusto.

4. Nasjeckajte sada začinsko bilje i češnjak, te primješajte smjesi. Dodajte ocat i ako želite još ulja.

5. Vruću smjesu stavite u vruće sterilizirane teglice i stavite na desetak minuta u pećnicu na 180°C da se uhvati korica odozgo. Zalijte uljem.

6. Čvrsto zatvorite poklopce teglica i ostavite da se polako hlade, najbolje pokrivene dekom.

Posluživanje
Poslužuje se uz feta sir i uz pečenje ili se služi kao meze. Može se praviti i bez patlidžana.

Izvor: coolinarika.com