
Medeni okus grožđica u ovoj se priči izvrsno stopio s maslacem u nadjevu. Mazanicu po originalnom receptu premažite mješavinom vrhnja i žumanca ili pak rastopljenim maslacem.
SASTOJCI
1 žumance
20 g svježeg kvasca
oko 300 ml mlijeka
85 g šećera
600 g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
1 žličica soli
3 žlice kiselog vrhnja
50 g maslaca
ZA NADJEV
200 g grožđica
120 g maslaca
Za premazivanje:
1 žumance
2 žlice kiselog vrhnja
PRIPREMA
1.
Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog mlijeka u koje ste dodali 1 žličicu šećera (5 g).
2.
U duboku zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte preostali šećer, kiselo vrhnje, maslac, žumance, preostalo mlijeko i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite dok ne dobijete glatko tijesto.
3.
Tijesto ostavite dizati oko sat vremena i podijelite na tri jednaka dijela.
4.
Svaki dio tanko razvucite tako da dobijete pravilnu četvorinu (pravilan četverokut). Premažite tijesto trećinom rastopljenog maslaca, pospite trećinom grožđica i savijte. Isti postupak ponovite i s druga dva dijela tijesta.
5.
Savitke tijesta stavite u namazani lim (vel. 36×22 cm) i premažite mješavinom vrhnja i žumanca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 35 minuta.
Posluživanje
Pečenu mazanicu ohladite i poslužite kao desert nakon ručka.
Savjet
Vruću pečenu mazanicu možete premazati i s oko 20 g otopljenog maslaca, ali tada sirove savitke tijesta nemojte premazivati mješavinom vrhnja i žumanca.
http://www.coolinarika.com/
0 komentari