ispovesti

zabava

zabava recepti vicevi ispovesti

Dobro Došli

.....

"

subota, 12. rujna 2015.




Limun dijeta je plan za čišćenje organizma i gubitak težine koji za 14 dana treba izvršiti detoksikaciju tijela i pomoći da izgubite i do 10 kilograma.
Neki bi mogli reći da limun nije najbolji izbor voća za zdravu ishranu i gubitak težine. Uprkos svojoj popularnosti u kulinarstvu i za sokove, teško je zamisliti nekog da jede cijeli limun.
Međutim, ne morate da jedete limun tokom ove limun dijete. Umjesto toga koristite osobine limuna za sagorijevanje masti, što pomaže da se oslobodite suvišnih kilograma.
Mnogi profesionalni dijetetičari i nutricionisti tvrde da limun sadrži sve potrebne elemente da razbije masti i zbog toga olakšava mršavljenje.

 
  Pored svega ostalog, limun sadrži limunsku kiselinu, koja pomaže da se sagore masti, ubrza metabolizam, a pored toga i smanjuje apetit. Limunska kiselina doprinosi intenzivnijoj proizvodnji želučane kiseline, i, kao rezultat toga, poboljšava varenje. Zdrava limunova kora sadrži pektin koji pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi.
Postoji mnogo različitih vitamina koji se nalaze u limunu, uključujući i vitamin C, po kome je najpoznatiji i koji jača imuni sistem, što je takođe važan faktor u procesu gubljenja težine. Generalno, limun je nevjerovatno voće sa kojim možete da očistite svoje tijelo, očistite krv i limfu, ubrzate metabolizam i pored toga da izgubite kilograme i spriječite neke bolesti.
Limun dijeta je vrlo jednostavna: svakog jutra prije doručka popiti određenu količinu limunovog soka pomiješanog sa vodom.
Savjet: isperite usta sa svježom vodom odmah nakon ispijanja soka od limuna zbog sprečavanja oštećenja zubne gleđi od limunske kiseline.
Dan 1: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode.
Dan 2: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode.

 
Dan 3: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode.
Dan 4: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode.
Dan 5: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaša svježe vode.
Dan 6: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode.
Dan 7: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i piti smjesu tokom cijelog dana.
Dan 8: sok od 6 limuna pomiješan sa 6 čaša svježe vode.

  Dan 9: sok od 5 limuna pomiješan sa 5 čaša svježe vode.
Dan 10: sok od 4 limuna pomiješan sa 4 čaše svježe vode.
Dan 11: sok od 3 limuna pomiješan sa 3 čaše svježe vode.
Dan 12: sok od 2 limuna pomiješan sa 2 čaše svježe vode.
Dan 13: sok od 1 limuna pomiješan sa 1 čašom svježe vode.
Dan 14: sok od 3 limuna pomiješan sa 10 čaša svježe vode. Dodati 1 kašiku meda i pijte mješavinu tokom cijelog dana.
Ako vam je teško da pijete sve to odjednom, pijte koliko god možete, a ostatak ostavite za kasnije. Samo pazite da ga pijete najmanje sat prije obroka.
Ova dijeta se ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim problemima.
Limun dijeta je posebno efikasna u jesen ili proljeće, u vrijeme kada su našem tijelu potrebni dodatni vitamini i detoksikacija.
Ako kombinujete limun dijetu sa niskim unosom kalorija trebali biste dobiti još bolje rezultate! Jedite pet malih obroka ali zaista malih, nemojte se prejedati, nemojte jesti bilo kakve tjestenine, peciva ili bijeli hljeb.
Zaboravite na gazirana pića, slatke sokove… Grickalice čips, flips, slatkiše i slično izbjegavajte.

Izvor: Dijeta plus


Ovaj kolač radi moja mama i meni je uvijek bio najdraži od mnogih koji su se našli na našem stolu. Toliko drag da sam ga među prvima odlučila sama raditi i častiti sa njime kada god je bila prilika kako bih ga približila i ostalima. Specifičan je zbog okusa rogača kojega neki vole a neki baš i ne ali u kombinaciji sa ostalim sastojcima često traže još :-))





SASTOJCI
za kolač
1 čaša (2 dcl) mljevenog rogača
1 čaša (2 dcl) brašna (pomješati meko i oštro brašno)
1 čaša (2 dcl) šećera
2 jaja
10 dag grožđica
2 jabuke
1 prašak za pecivo
cca 1 dcl mlijeka

 
1/2 čaše (1 dcl) ulja

ZA GLAZURU
10-15 dag čokolade za kuhanje
1 žlica maslaca
1 žlica štaub šećera
malo mlijeka

PRIPREMA
1.
Mikserom, najvećom brzinom , mutimo žumanjke i šećer.
2.

 
Grožđice namočimo u toplu vodu.
3.
Jabuke oglimo i naribamo.
4.
Prašak za pecivo pomiješamo u brašno.
5.
Od bjelanjaca napravimo snijeg.
6.
Mlijeko ugrijemo na mlako.
7.
Nakon što su jaja i šećer izmućeni da budu pjenasti (važno je da se pojavi pjenica a ako se šećer još krupno osjeća nije važno, u pečenju će se skroz rastopiti) u njih polako dodavamo rogač, brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) i ulje. Dodavamo žlicu po žlicu i polako mješamo sa kuhačom. za povezivanje smjese dodajemo mlijeko i mješamo dok ne dobijemo ravnomjernu smjesu srednje gustoće. U to dodamo snijeg od bjelanjaca, umutimo ga kuhačom. I na kraju dodamo ocijeđene grožđice i naribane jabuke. Smjesu izlijemo u pleh u formi prema želji (kockasti pa će biti rogač kocke, okrugli kao torta, kuglof forma…..). Peče se na srednjoj rešetki u pećnici na 180, cca 30 minuta. probati čačkalicom da li je gotovo, ako se tijesto ne lijepi uz čačkalicu, pojačati na 190 i nakon cca max. 5 minuta izvaditi iz pećnice. Kolač ostaviti da se prohladi i preliti ga glazurom od čokolade. Glazuru radimo standardno topljenjem čokolade za kuhanje u mlijeku uz dodatak maslaca i štaub šećera. Ostaviti da se glazura stvrdne i skroz ohladi. Ne treba ga raditi dan ranije ali mora ostati barem 2-3 sata prije konzumacije. Rezati ga obavezno mokrim nožem jer se inače dosta mrvi.
Posluživanje
Neki ga zovu “muški kolač” jer uz njega fino ide čaša vina :-)

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
2 salice finoga mekog brasna
1/2 salice cvrstoga jogurta
1/4 salice mlijeka
1 zlicica sode bikarbone
2 zlicice ulja (za tijesto)

 
sol
ulje (za przenje)

PRIPREMA
1.
Pomijesati brasno, sol, sodu i ulje. Polako dodavati jogurt i mlijeko dok se ne dobije fino meko tijesto.
2.
Ostaviti da stoji 1-2 sata na toplom, pokriveno vlaznom krpom (ako se pravi za dorucak, moze se zamijesiti i navecer i ostaviti preko noci da stoji).
3.

 
Kidati tijesto i praviti kuglice poput loptice za golf, razvaljati na pobrasnjenoj povrsini u krug velicine CD-ja i prziti u vrelom ulju.
4.
Bathura pogacice ce se napuhati kao balon (kratko ih poprziti sa svake strane). Kasnije ce splasnuti.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Premaz za kore
3 čvrsta jogurta
3 jaja
3 čaše šećera( ja stavim 2)
1 1/2 čaša ulja
1 1/2 čaša griza
2 vanil šećera
1 prašak za pec

 
90 dag višanja(ja sam koristila ledove 2×450 g)

KORE
1 paketić gotovih kora za štrudlu

PRIPREMA
1.
Višnje stavite u rupičastu posudu ili cijedilo da se ocijedi višak soka.
Jaja i šećere umutite mikserom.
U tu smjesu rukom umiješajte jogurte, ulje i na kraju griz i prašak za pec.
2.
Smjesu ostavite u hladnjaku 1 h.
3.
Nakon jedan sat , izvadite smjesu za premaz iz hladnjaka.
Prvu koru premažite smjesom, na nju položite drugu koru pa i nju
premažite smjesom, na drugu stavite treću koru pa i nju premažite smjesom
i ravnomjerno rasporedite višnje po njoj.

 
Sada nježno zarolajte kore u štrudlu i stavite je na pleh na kojem je papir za pečenje.
Isto napravite sa ostalim korama.
Svaka treća se puni sa višnjama.
Dobit će te 3 štrudle koje na kraju premažete sa ostatkom smjese.
4.
Pecite ih na 180*c, oko 45 min.
Posluživanje
Kada su pečene dobiju lijepu zlaćanu boju pa ih ne treba posipati šećerom, ali ako volite samo izvolite. Dobar Vam tek!

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
    600gr namjenskog brasna za dizana tijesta
    150gr secera
    5 kom jaja
    120ml mlijeka
    150gr istopljenog maslaca
    1 kocka svijeze germe-25gr
    1 kom limuna-izribana korica
    1 kom narandze-izribana korica

 
    1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
    malo soli
    marmelada za punjenje
    secera u prahu

PRIPREMA
    1.
    U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da zapjeni.
    Maslac istopite i malo prohladite.
    U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac.
    Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte mrvicu soli.
    Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.
    2.

 
    Zagrite rernu na 180°C.
    Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom.
    Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
    Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
    3.
    Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.

Posluživanje
Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)

PAR SAVJETA :)
-sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.
-svakako preporucujem "kvalitetno"namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta "jakog"brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
-kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
-neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
-ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.

Izvor:   www.coolinarika.com



SASTOJCI
1 kg pilećih bataka
1 luk
1 paprika
2 čehne bijelog luka
100 ml vina
1 kašika paradajz pirea
1 konzerva paradajza
1 šolja crnih maslina

 
maslinovo ulje
so, biber

PRIPREMA
    Piletinu kratko popržite da porumeni i izvadite iz tave.
    U istoj tavi popržite luk i bijeli luk.
    Dodajte papriku i dinstajte.

 
    Ubacite piletinu, podlijte vinom pa dodajte paradajz i kašiku paradajz pirea.
    Kuhajte 30-ak minuta pa uspite masline i kuhajte još 10-ak minuta.

http://www.domacica.com



SASTOJCI
Kuglof
4 jaja
370 g brasna
300 gr secera
250 gr maslaca
1 kasikica praska za pecivo
1/2 kasikice sode bikarbone
1 kesica vanili secera
3 kasikice sitno narendane narandzine korice
2.5 dl jogurta
55gr bijele cokolade

 
55 gr tamne cokolade
Cokoladna glazura
250 gr tamne cokolade
125 gr neslanog margarina
50 ml vode

PRIPREMA
1.
Prosijte i dobro izmjesajte brasno, prasak za pecivo i sodu
2.
bikarbonu.Ostavite na stranu.
3.
Izmiksajte jaja, secer, vanili secer pjenasto.Dodajte omeksali
4.
margarin i dalje miksajte jos par minuta.
5.

 
U to dodajte lagano mjesajuci prosijano brasno i jogurt.
6.
Dobivenu smjesu podjelite na dva jednaka djela.
7.
Posebno otopite bijelu cokoladu sa 20 gr maslaca i posebno
8.
crnu cokoladu sa 20 gr maslaca, ostavite da se malo hladne.
9.
U jedan dio smjese umjesajte otopljenu bijelu cokoladu i
10.
izrendanu narandzinu koricu, a u drugi dio umjesajte otopljenu
11.
crnu cokoladu.
12.
Uzmite kalup za kuglof, ja imam silikonski i ne podmazujem ga
13.
i uspite pola od bjele smjese, poravnajte.
14.
Preko toga pola crne smjese, pa lagano poravnajte.Ponovite
15.
dok ne potrosite svu smjesu.Uzmite uski noz i napravite sare!
16.
Pecnicu ugrijte na 180* i pecite kuglof oko50-55 min.
17.
Provjerite stapicem, ako je suh peceno je.
18.
Ostavite ga da se malo prohladi i pazljivo ga izvadite iz kalupa
19.
i ostavite da se skroz ohladi.
20.
U medjuvremenu napravite cokoladnu glazuru, tako sto cete
21.
otopiti cokoladu, maslac i malo vode na laganoj vatri.
22.
Neka se glazura prohladi i prelijte je preko kuglofa!
23.
Napomena: U kuglof ide sve zajedno 250 gr margarina, od toga
24.
cete u samu smjesu staviti 210 gr ,a ostatak maslaca podjeliti
25.
na dva puta po 20 gr za otopiti crnu i bijelu cokoladu!!

Posluživanje
Kolac sam posluzila uz “Godivine kandirane narandze, a kolac mozete preliti sa malo sirupa u kome su lezale narandze.I sto da vam kazem nego samo..mmmmm….fantasticno!Kandirane narandze by

http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
Tijesto:
500g brašna
1 jogurt
1 dec mlakog mlijeka
1 jaje
1 svježi kvasac

 
mala žličica soli

PRIPREMA
U mlako mlijeko staviti kvasac i prstohvat šećera, u pjenasti kvas dodati mlaki jogurt sve zajedno

 
promiješati i sipati u brašno, dodati jaje, sol i zamijesiti tijesto.Tijesto pokriveno ostaviti na toplom oko 1/2h, zatim ga razmijesiti, razvaljati debljine 1/2cm, rezati kvadrate, u sredini svakog kvadrata napraviti prorez, peći na zagrijanom ulju.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
3kg paprika-babura
2kg kupus
4 kom. sargarepe
2 kom crvene paprike
2-3 kom zeleni paradajz
5l vode za presolac
1dl esencija {koncentrirana 80% alkoholna kiselina
100gr soli
5gr vinobran

 
5gr konzervans
2 pak. biber u zrnu
listovi persuna i celera

PRIPREMA
1.
Prvo spremimo presol zato sto ga koristimo hladan. U posudi na vatri ugrejemo vodu,ocat i so.Kad prokljuca sklonimo sa strane a kad se ohladi dodamo vinobran{ po receptu je bio i 1 konzervans  ali ja stavljam samo vinobran i dosad nisam imala problema-vi odlucite}
2.
Opranim baburama odstranimo drške i semčice kako bi bile spremne za punjenje.

 
3.
U dublju posudu stavimo sitno sečeni kupus,krupno rendanu šargarepu i sitno naseckanu crvenu papriku,posolimo kao za salatu i promešamo{najbolje rukom kako bi kupus lakse omekšao}
4.
Punimo babure pripremljenom salatom od kupusa ,u svaku baburu stavimo biber u zrnu i stavimo komad zelenog paradajza kao poklopac.
5.
U čiste tegle redjamo punjene paprike,izmedju stavljamo peršunov list,jos koje zrno bibera a može i listove celera.Zalivaju se hladnim presolom ,stežemo paprike rešetkama,dolijemo tečnost po potrebi i zatvorimo tegle.Ako vam ostane presolac ne bacajte već stavite u flašicu pa ako drugi dan primetite da u nekoj tegli fali tečnost dolijete.

Posluživanje
Idealna salatica za zimske dane uz rucak a moze i  uz rakijicu ! Dobar apetit !

http://www.coolinarika.com/



 odlično znaju da nema bolje leka od prirodnog. Jedno od čudo-sredstava, koji su koristili naše bake, jeste običan crni luk. Od luka će proći bol u ušima i glavi. Bol u uhu je veoma neprijatna pojava, ali

 
uz pomoć luka možet se osloboditi bola, u tren oka. Jednostavno stavite u uši komadić luka, i on će smanjiti upalu. Od luka će proći bol u ušima i glavi. A ako vas muči migrena, ponovite ovu proceduru pre odlaska na spavanje. Neka luk ostane u ušima preko noći. Luk skuda temperaturu. Ovo je idealno sredstvo za decu. Ako vaše dete ima visoku temperaturu, iseckajte luk na kolutove i

 
pokvasite u jabukovom sićetu. Zatim ga stavite na stopala i u uši deteta. Žarište nestaje veoma brzo. Luk skuda temperaturu. Izlečite kašalj lukom. Komadiće luka stavite u uši. Luk ispušta sok koji dospeva u organizam i izbaviće vas od neprijatnog kašlja. Inače, sok luka je veoma efikasan prirodan sirup protiv kašlja, koji možete napraviti po ovom receptu. Izlečite kašalj lukom. Ovi mali saveti pomoći će vam da u svoj organizam unosite manje otrova preko industrijskih lekova.

izvor : uspesnazena.com


Verujem da svaka kuća tj kuhinja ima neki svoj recept za pripremu pohovanih tikvica…Ove su sa dodatkom mirodjije.Uz njih najbolje ide sos od mirodjije…danas su tikvice poslužene uz umak od kisele pavlake,jogurta i rena…


SASTOJCI
2-3 manje tikvice
2kom jaja
po potrebi jaja
brašno(obično)
hlebne mrvice
mirodjija(seckana)
Vegeta,celerova so

 
ulje za prženje

UMAK SA RENOM
kisela pavlaka

 
jogurt
rendani ren
mirodjija

PRIPREMA
1.
tikvice oprati ,obrisati ubrusom i seći kolutiće, ne jako tanke
2.
tikvice ne treba ljuštiti
3.
u prvu posudu staviti obično brašno
4.

 

 
u drugu posudu staviti jaja ( izmutiti ii i u njih dodati Vegetu, malo celerove soli i seckanu mirodjiju )
5.
u treću posudu staviti hlebne mrvice
6.
isečene tikvice sa obe strane uvaljati u brašno, zatim u smesu od jaja, pa u hlebne mrvice
7.
peći na zagrejanom ulju dok ne dobijubolju
8.
pečene ih slagati na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja
9.
za umak- pomešajte kiselu pavlaku sa malo jogurta .U to dodajte rendani sveži ren i seckanu mirodjiju.

Posluživanje
Ovo je način na koji ja pipremam tikvice.Najčešće ih služimo uz sos od mirodjije.Danas su poslužene uz umak od kisele pavlake i rena. Za umak , količine odredite prema sopstvenom ukusu…

http://www.coolinarika.com/



Za ljubitelje Bounty čokoladica i sve one koji vole spoj kokosa i čokolade. Recept posvećujem jednoj divnoj Ani iz Novog Sada koja kao i ja obožava Bounty.



SASTOJCI
500gr šećera
3dl mleka



200gr maslaca
1 kom želatin 10gr
250gr mleka u prahu
300gr kokosa
čokolada za glazuru



PRIPREMA
Šećer, mleko, maslac  i želatin zagrejati na manjoj temperaturi  samo da se sve otopi i lepo sjedini.
U to  dodati mleko u prahu i kokos i dobro promešati.
Razliti u kalup i kada se ohladi preliti čokoladom.

Fil je savršen za punjenje pralina!

POSLUZIVANJE
Seći na štanglice i uživati u svakom zalogaju.
Moram samo napomenuti da ću idući put probati sa malo manje šećera.Ovako sam dobila recept i nisam htela eksperimentisati.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
3 jaja
1 jogurt



pola šalice ulja
1 šalica šećera
1 žlica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
brašno po potrebi (da tijesto bude kao za krafne)



PRIPREMA
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto.

Razvaljati i čašom vaditi gurabije. Ispeći i to je to ;)

Izvor:http://www.coolinarika.com



SASTOJCI
Kore od bjelanjaca-peku se 2 x
4 bjelanjca
270 g šećera
sok od pola limuna
malo soli


 
Krema od lješnjaka
500 ml mlijeka
8 žutanjaka
4 žlice šećera
1 žlica gustina
250 g maslaca
400 g prženih mljevenih lješnjaka
1/2 l slatkog vrhnja

ili
Krema od kesten pirea
500 ml mlijeka
8 žutanjaka
4 žlice šećera
1 žlica gustina
125 g maslaca
500 g kesten pirea
po potrebi mljevenog keksa


 
PRIPREMA
Lješnjake ispržite u pećnici ili u mikrovalnoj.Za prženje u MW podijelite ih na 2 dijela.Stavite ih u jednom sloju na plitki tanjur i pecite 5' na 800W.Stavite ih u kuhinjsku krpu,umotajte i ostavite da se ohlade-lakše će se guliti.Isto učinite i sa drugom polovicom.

Odvojite bjelanjca od žutanjaka.Od bjelanjaca i šećera ulupajte jako čvrsti snijeg i dodajte sok od pola limuna.U lim veličine 35x24 cm stavite papir za pečenje i stavite šaum na njega,poravnajte i pecite/sušite u prethodno zagrijanoj pećnici 10' na 150°, a potom smanjite temperaturu na 100°i sušite još 50'.Onda smanjite na 80° i sušite još 1h.U sezoni grijanja ovih zadnjih sat vremena sušenja preskočim i stavim lim na kaljevu peć i ostavim da se sušenje dovrši preko noći.Kad sam imala plinske peći,to sam radila i na njima.Bitno je da se kore jako dobro osuše.Ako imate ventilacijsku pećnicu obje kore možete istovremeno peći/sušiti.

Od pola litre mlijeka odvojite 1 dl, a ostatak stavite kuhati i dodajte mu šećer.Žutanjke i gustin sjedinite i dodajte mlijeko, pa sve skupa promiješajte da nema grudica i kroz cjedilo ulijte u zakuhano mlijeko.Kuhajte dok se ne zgusne.Neće biti jako gusto zbog toga što ima samo jedna žlica gustina i to tako treba.A neće biti ni dovoljno slatka,ali kad se jede kao torta,zbog slatkoće kora taman koliko treba.

Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom i ohladite  ju na sobnu temperaturu.Dodajte joj dobro umućen maslac i na kraju mljevene lješnjake.Sada će krema poprimiti pravu gustoću.

Izlupajte slatko vrhnje.

Redosljed filovanja
kora
pola kreme
malo manje od pola šlaga
pa opet kora,krema i odozgora omažite i ukrasite ostatkom šlaga.
Kremu prije filovanja dobro ohladite, a nafilujte 2 sata prije služenja, jer tada će kore pri rezanju i jedenju fino šuškati-od tuda i ime receptu.

Ovu tortu sam pravila i tako da sam umjesto  lješnjaka u kremu dodala 500 g kesten pirea, a maslac prepolovila.Ako vam ta krema bude malo rijeđa dodajte u nju koju žlicu mljevenog keksa.
A ako koristite kesten koji sami skuhate i očistite u mlijeko dodajte 100 g šećera više, jer je kupovni kesten pire sladak i po želji aromu ruma i vanilije.

ako koristite pravo slatko vrhnje preporučam ovaj recept
tada vrhnje neće popustiti i kore se neće povlažiti

Ako su kore dobro osušene,ni sutradan se neće otpustiti vlaga iz bjelanjaca, a torta će i dalje "šuškati".

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Kora
8 jajca
8 lazici shekjer
2 lazici maslo za jadenje
3 lazici vrela voda
14 polni lazici meleni orevi
2 lazici kakao
4 lazici brashno
1 prashok za pechivo


 
Fil
350 gr. shekjer
400 ml. mleko
200 gr. meleni orevi
300 gr. meleni biskviti Plazma
250 gr. margarin

Za ukrasuvanje
2 pak. shlag pena
200 ml. mleko
2 reda chokolada za gotvenje


 
Za sherbet
2 chashi ( 200 ml. ) voda
2 chashi ( 200 ml. ) shekjer

PRIPREMA
Za korata izmatete gi jajcata so shekjerot, pa dodadete gi vodata, masloto za jadenje i drugite sostojkji, sipete ja smesata vo pleh od elektrichen shporet oblozen so hartija za pechenje i pechete na 180 stepeni 10-12 min.
   
Fil
Shekjerot stavete go vo sad na tivok ogan i rastopete go do karameliziranje, potoa dodadete go mlekoto i meshajte na ogan dodeka shekjerot se rastopi. Otkako se izednachi smesata, trgnete go sadot od ogan i dodadete gi orevite i biskvitite. Otkako pak ovaa smesa se izladi izmeshajte ja so izmateniot margarnin.

Za sherbetot stavete ja vodata i shekjerot na ogan da vrie 3 - 5 min.

Ispechenata kora sechete ja na 3 ednakvi lenti po dolzina, poprskajte gi so sherbetot i filuvajte. Tortata premachkajte ja so izmatena shlag pena i ozgora so lazica nanesete od rastopenata chokolada za gotvenje.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Biskvit
15 dag maslaca
10 dag šećera
3 žumanca
15 dag mljevenih badema

 
10 dag brašna

NADJEV
1 kg jabuka
1 limun

KREMA
5 žumanaca
20 dag šećera
6 žlica gustina
7 dcl mlijeka
2 žličice vanilin šećera

SNIJEG
8 bjelanaca

 
25 dag šećera u prahu

PRIPREMA
1.
Biskvit
2.
Zamijesiti sve sastojke i peći 20 min na 180 C.
3.
Nadjev
4.
Naribane jabuke s sokom jednog limuna pirjati 10-ak do 15 minuta.
5.
Krema
6.
Od navedenih sastojaka skuhati kremu i pustiti da se malo ohladi.
7.
Snijeg
8.
Istući čvrsti snijeg od bjelanaca s šećerom.
9.
Priprema
Na mlako tijesto staviti mlake jabuke, mlaku kremu i snijeg od bjelanaca te zapeći 15-ak minuta na 180 C.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
8 karabatakova ociscenih od koze i kostiju
sol
biber
vegeta
1 kasicica talijanskog zacina
2-3 grancice svjezeg oregana (samo listovi sitno isjeckani)
1/4 kasicice ljute paprike
2 kasike jogurta

 
oko 150 ml maslinovog ulja

PRIPREMA
1.
Karabatakove ocistiti od koze ,oprati i staviti u zdjelu.
2.
Dodati sve navedene zacine, dobro promjesati pa dodati jogurt i maslinovo ulje.
3.
Opet dobro promjesati, pokriti i ostaviti da odstoji bar sat vremena.
4.

 
Pecnicu ukljuciti na brojler(gornji grijac).
5.
Piletinu staviti na podmascenu tepsiju i peci po 15 minuta sa svake strane.
6.
Mozete je peci i na rostilju.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
sastojci:
16 komada petit keksa (ili nekog drugog,po ukusu)
5-6 jabuka
2 šolje (od 2 dl) šećera
2 šolje griza
1 vanilin šećer
1 limun

 
1 naranča
1,5 l vode
i još:
po ukusu šlag pjena,krema ili vrhnje za šlag

PRIPREMA
1.
Oljuštiti jabuke i isjeći na kockice.Preliti sa sokom od limuna i naranče.Sipati i 3 dl vode,pa staviti da prokuha.
2.

 
Kad se jabuke skuhaju,propasirati ih štapnim mikserom.Sipati još oko 1,2l vode,dodati 2 šolje šećera (ili po ukusu),vanilin šećer.Kad prokuha dodati i 2 šolje griza,miješajući svo vrijeme.Kada krem dobije potrebnu gustinu,maknuti.(
Ukoliko vam fil nije dovoljno žut..po želji možete dodati malo jestive žute boje!)Zatim preliti preko petit keksa,koji smo stavili u dublji pleh.
3.
Ostaviti da se hladi,par sati!
4.
Kad se kolač ohladi,rezati na parčad.Po želji dekorisati šlagom!

http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
2 žlice zobenih mekinja
1 žlica pšeničnih mekinja
1 žlica svježeg posnog sira
3 žlice jogurta
2 žlice vruće vode

 
na vrh noža suhog DI-GO kvasca (može i prašak za pecivo)
1 jaje
sol

PRIPREMA
1.
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka i ostaviti da malo odstoji (ja sam ostavila cca 15 min)

 
2.
Na papir za pečenje izliti smjesu i staviti na 200 stupnjeva peći dok se ne ulovi gore tanka korica.
3.
Izvaditi iz pećnice i na pizzu naslagati sastojke...ja sam stavila gljive, delux šunku i dva lista biljnog sira (nisam više imala svježeg. po dukanu ovo nije baš naj varijanta ;) )
posuti origanom  i domaćim pasiranim paradajzom i vratiti peći.
4.
Napucati se do zuba ;)

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Sve što treba
pola kg kora za pite
400 gr špinata (smrznutog)
1 litar vode
2 velike kašike soli
1 i pol šolja kukuruznog griza(krupice) ili palente
7 kom jaja

 
1 šolja mineralne vode
pola šolje ulja
1 šolja jogurta

PRIPREMA
1.
Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl  ... Majo evo ti ga :D ;) mjera ....
Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke.
2.

 
Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
3.
Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
4.
Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače( ne znam kako zovete ovo čudo za juhu- mislim da sam zapazila naziv zaimača ili tako nešto :)) nadjeva.
5.
Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
6.
Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.
7.
Semy je probala :)
8.
DaSilva je pravila za večeru :)

Posluživanje
Rezati na kocke još vruću pitu i poslužiti sa mileramom i jogurtom. Odlično je za večeru, a može poslužiti i kao predjelo, hladno ili toplo sasvim svejedno.

http://www.coolinarika.com/


posebnost joj lisnato tijesto od svježeg sira koje izuzetno podatno za pripremu ovakovih štrudlastih delicija, a ujedno i osvaja, bogati posebnim šarmom ovu slasticu :)




SASTOJCI
lisnatosirno tijesto:
250 g pasiranog svježeg sira (10 % m.m.)
250 g oštrog brašna
200 g maslaca (sobne temp.)
2 jušne žlice (vrhom pune) sitnog griza
1 žutanjak
ribana korica 1 limuna
prstohvat soli
1 vrećica vanilin šećera
makastojabučni nadjev:
150 g mljevenog maka
70 g - 100 g šećera u prahu (ja stavljam 70g)
1- 2 žlice ruma
ribana korica pola limuna

 
1 vanilin šećer
2,5 dl mlijeka
2 pune žlice krušnih mrvica
300 g jabuka
sok pola limuna
po želji: 1-2 žlice meda

PO ŽELJI
 30 g suhih brusnica/grožđica
jabučni nadjev:
400 g jabuka
50 g grožđica/brusnica
2-3 žlice ruma
malo cimeta
4 pune jušne žlice smeđeg šećera

POSIP
šećer u prahu

PRIPREMA
1.

 
Na radnu površinu prosijte brašno. Pridodajte mu sir, maslac narezan na kockice, griz, žutanjak, lim. koricu, vanilu, sol. Umijesite glatko tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i na odmaranje u hladnjak na pola sata.
2.
Nadjev makastojabučni : Zakuhajte mlijeko sa šećerom, vanilom, rumom, medom, lim.koricom. Potom primiješajte mljeveni mak, još minutu lagano kuhati na plamenu. Maknuti s vatre, pridodati krušne mrvice po potrebi (nadjev treba biti gušći, ali ne previše). Nadjev ohladiti.
Jabučice oguliti, naribati na listiće, nakapati lim.sokom. Primiješajte ih nadjevu maka. Grožđice/brusnice ovdje nisam upotrijebila, ali ukoliko ih volite, naravno, slobodno stavite, pripazeći ranije na količinu prethodno stavljenog šećera, da ne presladite nadjev ;).
3.
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Tijesto razvaljate na pobrašnjenoj površini na debljinu 1/2 cm. Rasporedite nadjev pazeć da rubovi tijesta ostaju nepokriveni. Te rubove premažite žutanjkom. Smotajte štrudlu (ja ju razvlačim, valjam na široj kuhinjskoj krpi, bude skroz lagano smotavanje), posložite u lim za pečenje.
Premažite ju žutanjkom, pecite oko 45 – 50 min.
U slast Vam bila ova štrudlica :))))
Jabučni nadjev: Razvaljano tijesto posolite s 2 žlice krušnih mrvica. Povrh posložite narezane jabučice na listiće, nakapajte ih lim.sokom, preko stavite grožđice koje ste na pola sata stavili u rum. Nadjev posipajte šećerom i cimetom, lagano utapkajte u jabučice. Smotajte štrudlu, premažite žutanjkom, pecite oko 50 min.

Posluživanje
makastojabučnog nadjeva bude dosta…vidite po presjeku štrudle koliko je bogata . Ukoliko volite manje zamjetan nadjev, samo malecko smanjite količinu sastojaka po svom vlastitom guštu :)) nema pogrješke!!!

http://www.coolinarika.com/



Recept koji se nalazi na letku jednog trgovačkog lanca iz 2002. godine i zaista je fantastičan, brz a najvažnije od svega da se dobiju  jako, jako fine fritulice :)



SASTOJCI
400 grama glatkog brašna
4 žlice šećera
2 jaja
2 jogurta
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer

 
prstohvat soli
1 naribana jabuka
malo ruma ili rakije
limunova korica

PRIPREMA
1.

 
Izmješajte sve sastojke i uzimajte smjesu žlicom i pecite na vrućem ulju.

http://www.coolinarika.com/




Prva asocijacija na ovu kombinaciju je odvratan okus, ali stvarno stanje je miljama daleko od toga. Kada pijemo kavu, u nju obično dodajemo mlijeko ili šećer.
Ipak, novi trend u Americi to itekako opovrgava, jer oni u kavu stavljaju – maslac.
Rekli biste da time dobivamo odvratan ukus, ali mogla bi vas iznenaditi činjenica da samo jedna čajna žličica maslaca pojačava djelotvornost kave za čak 5 puta.

 
Evo zašto biste trebali kombinirati kavu i maslac:
1. Idealan za ljude koji mnogo putuju
Ukoliko nemate vremena za duge jutarnje kave, samo stavite 2 žličice maslaca u kavu i osjećati ćete se kao da ste već doručkovali i u potpunosti se razbudili. Zahvalite mastima u maslac
2. Energija za tijelo i um
Jedna šalica ovakve kave pruža vam i do 6 sati energije.
3. Gubitak težine
Ne vjerujete? Masne naslage u tijelu će se topiti nevjerojatnom brzinom.
4. Zdrave masti

 
Maslac ima genijalne prednosti. Napravljen je od zdravih masti i osigurava neophodnu energiju membranama i hormonima i dovodi do boljih kognitivnih funkcija.
Također, smanjuje rizik od srčanih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja.

Izvor: Magazin.hr


Prošlog tjedna vidjela sam pripremu ove štrudle na jednom mađarskom TV kanalu....Žena ju je radila sa domaćim korama ,i nisam je razumijela ni riječ(ha,ha) ali pokupila sam ideju i napravila štrudlu po svom.....Evo recept kako sam je ja pravila,a vi možete raditi filove po svome......dijelim vam samo ideju kako dobiti ovakav izgled,.....



SASTOJCI
1 pakovanje(50 dag) gotovih kora za savijaču

FIL 1
oko 60 -80 dag višanja
šećer po ukusu
2-3 v.ž pšeničnog griza
2-3 v.ž krušnih mrvica

FIL 2
okop 50 dag kravljeg sira
2 jaja
2 vanilin šećera
2-3 v.ž šećera
fil 3;
oko 1 kg ribanih jabuka

 
3-4 v.ž šećera
cimet

PRELJEV
1/2 l kiseloga vrhnja
2 jaja
2 vanilin šećera

PRIPREMA
1.
Pripremiti sva 3 fila.Za prvi pomiješati naribane jabuke i pomiješati ih sa šećerom i cimetom.Višnje ocijediti pa ih pomiješati sa šećerom,krušnim mrvicama i pšeničnim grizom za 2 nadjev.A za 3 nadjev pomiješati sir s jajima i šećerima.
2.

 
Za 2 velike štrudle trebaju vam najmanje 8 kora.Svaki fil podijelite na pola.S polovicom fila filajte po jednu koru ,tako da sa strane uvijete krajeve te zarolate kako nebi izlazio nadjev.
3.
Na isti način napravite 6 savijača.....2 sa višnjama,2 sa sirom i 2 s jabukama-kad pravite štrudlu s jabukama stisnete ih rukama kako nebi imale previše soka).Zatim na 4 čistu koru stavite 2 pripremljene štrudle na dno i jednu na vrh(npr.sir i višnje na dno-a jabuke na vrh.
4.
Zatim sve 3 štrudle uvijete čvrsto u 4 praznu koru na isti način-prvo uvijete krajeve pa je čvrsto zarolajte.Ako imate viška listova možete staviti i po 2 lista kad na kraju umatate punjene 3 štrudle.Ja sam ih stavila u pleh obložen pek papirom duboki i velik toliko da su štrudle stale unutra (ne preveliki da se nebi razišle-oko 40*26 cm)
5.
Za preljev pomiješati vrhnje s jajima i vanilin šećerom i time prelijati štrudle.Peći ih na 180 stupnjeva oko 1 sat.Ohlađene posipati šećerom u prahu.

Posluživanje
Filovati možete po svojim željama(trešnjama,makom,orasima.....kombinirati okuse koje najviše volite).

http://www.coolinarika.com/



Dimnjak kolačić, u bukvalnom prevodu na srpski jezik, je tradicionalni mađarski svadbeni kolač, ali slične poslastice prave se širom Evrope - u Austriji (prügelkrapfen), Češkoj (trdelnik), Nemačkoj (baumkuchen), Litvaniji (šakotis), Luksemburgu (baamkuch), Poljskoj (sękacz), Slovačkoj (skalický trdelník), Švedskoj (spettekaka ) i Ukrajini (kurtosh kalach).
Prave se u poslastičarnicama, pekarama ili na ulici prilikom raznih manifestacija i vašara.
Reč je kiselom testu koje se istanji drvenom oklagijom, spiralno namota na specijali drveni kalup valjkastog oblika, premaže šećerom i potom peče u posebnim pećima. Pošto se izvadi iz pećnice gotov kolač se uvalja u čokoladu, orahe, lešnike, badem, kokos, vanilu, cimet, semenke suncokreta, puter od kikirikija...

 
Ako ga još niste probali znajte da je hrskav i sladak, a dominantan ukus zavisi od toga u šta ste ga uvaljali. Lepši je vruć, ali i hladan se odlično slaže uz kafu i čaj, mleko ili kakao. Onaj sa ukusom cimeta se odlično slaže uz kuvano vino.
Recept za kolač koji se pravi u Beogradu i zbog kojeg se, verovali ili ne, i po minusu stoji u redu nekoliko desetina minuta, nismo uspeli da otkrijemo.
Evo jednog sličnog.

SASTOJCI
- 250 mililitara mlakog mleka
- 50 grama šećera
- 20 grama kvasca
- jedno jaje
- 500 grama istopljenog maslaca
- 500 grama brašna
Potrebno za glazuru:
- 250 grama istopljenog maslaca

 
- 20 grama šećera

PRIPREMA
Svež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umesite i pustite da naraste sat vremena.
Napravite dugačke trake od testa. Drveni cilindar, na koji ćete zamotati testo, najpre premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite testo oko njega, a potom kao da je reč o oklagiji, valjajte cilindar sa testom po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.
Kolač možete da pečte u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrteti cilindar kako bi se testo ravnomerno ispeklo.
Tokom pečenja testo premažite šećerom i puterom.
Kolač je gotov kada dobije svetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga mešavinu sitno seckanih i mlevenih oraha ili badema, lešnika... Uvaljajte ga u ono što najviše volite.
Pošto se "roštiljanje" završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši.

Izvor: mondo.rs


Ukoliko ste ljubitelj čokolade, ovaj recept će vas oduševiti! Najljepši čoko-mus koji se pravi vrlo jednostavno, jeftin je i gotov je za 5 minuta.




SASTOJCI
    5 jaja
    200 gr crne čokolade
    150 gr šećera
    125 ml slatke pavlake

 
    2 kesice vanilinog šećera

PRIPREMA
Razdvojite žumanca od bjelanaca. Umutite odvojeno, u jednoj činiji bjelanca sa 100 grama šećera, a u drugoj slatku pavlaku. Umutite u trećoj činiji žumanca, 50 grama šećera i vanilin šećer.

 
Izlomite čokoladu i istopite je u šerpici, pa je umiješajte u krem od žumanaca. U dobijenu smjesu umiješajte umućenu slatku pavlaku i umućena bjelanca. Mus pospite rendanom čokoladom i stavite u frižider.

Izvor: nadlanu.com



SASTOJCI
3 jabuke
2 mrkve
2 struka celera
2 manje cvekle
50 gr. djumbira
1 limun

 
2 kasike meda

PRIPREMA
1.
Jabuke (sa korom), mrkvu, celer i cveklu ocistiti , izrezati na manje komade, staviti u sokovik i cijediti sok. Posebno iscijediti sok od djumbira i limuna te dodati soku.
2.
Na kraju soku dodati med.
3.
Posto je ukus zbog cvekle malo “beter” , mozete dodati extra kasiku meda. Od ove kolicine dobit cete 2 case soka.
4.

 
Napitak piti ujutru na taste te praviti uvijek svjez.
5.
Napitak obicno pravim svaki drugi ili treci dan, naravno Vi mozete praviti svako jutro.
6.
Uzdravlje i zivjeli!

Posluživanje
Sa ovim napitkom Vasa dnevna energija ce biti znatno povecana. Ovaj napitak sam pila jos u Bosni i Hercegovini, djeca takodje, pravila na kg. i bez djumbira. Sok od jabuka smo cijedili, flasirali i uvijek imali gotov sok, te smo samo dodavali cveklu, mrkvu i ostale sastojke.

http://www.coolinarika.com/

petak, 11. rujna 2015.


Mršavite zdravo

Kako biste se otarasili sala na stomaku, preporučujemo da probate ovaj recept već danas.

Ako želite da budete vitki ovog proleća, onda definitivno treba da probate ovaj ukusan i osvežavajući napitak!

Srećom, banana je vrsta voća koju je dozvoljeno jesti i kada ste na dijeti, zato što ova super voćka zadrži velike količine kalijuma koji izbacuju toksine iz organizma.




  Pored toga, banana u kombinaciji sa lanom i spanaćem može ubrzati metabolizam, a samim tim i podstaći mršavljenje. Kako biste se otarasili sala na stomaku, preporučujemo da probate ovaj recept već danas!

Lako se priprema, prilično je jeftin, i već za nekoliko dana konzumiranja primetićete tanji struk!

Sastojci: 1 banana, 1 pomorandža, pola šolje nemasnog jogurta, 1 kašika kokosovog ulja, prstohvat đumbira, 2 kašike lanenog semena i 2 kašike surutke u prahu.

Priprema: U blenderu pomešajte sve sastojke. Obratite pažnju da budu dobro izmešane kako biste dobili ređi sok.

(Stvarukusa.rs)




Divna,ukusna kombinacija.


  Potrebno:
1 kg paprika (ja uvijek biram manje kad ih punim samo s mesom,ali za ovo jelo i ne moraju biti tako male,srednje)
-300gr fasiranog mesa
4 krompira
1 glavica crnog luka
1 cehne bijelog luka
1 mrkva
zacini po zelji/a kod mene su..malo aleve paprike,curry,paradajz pire,so,persun..



  Priprema:
Paprike oprati,izvaditi sjemenke. Krompir nasjeckan na sitne kosckice ,i meso, uprziti /izdinstati na ulju..zaciniti. Puniti paprike smjesom,ako je kojim slucajem ostalo sta od fila slobodno puniti prazni prostor izmedju paprika. Jos malo odozgor pouljiti po paprikama,naliti dva prsta vrele vode i prekriti folijom.


 
  Staviti da se peku zatvorene jedno 40ak min,pa skinuti foliju da se jos malo ukrckaju. Mogu se servirati s pavlakom,mada ih ja volim ovakve kakve jesu ,bez ikakvih dodataka sa strane ili preliva.



SASTOJCI
4kom pileća batka sa zabatkom
100g suhog vrata, šunke
3 kom kiselih krastavčića
3 žličice kajmaka
vegeta,sol,biber žličica vlasca

 
1 žličica hrena iz teglice
Za pohanje: krušne mrvice, brašno,2kom jaja,ulje

PRIPREMA
1.
Uzeti batke sa zabatcima i ukloniti im kost , ako to želite sami napraviti tada zarežite kraj kosti nožem i lagano nožem odvojite kost, ili nađite nekog dobrog da to napravi umjesto vas, uklonite

 
kožicu i zatim šniclu koju ste dobili dobro istanjite čekićem za meso, zatim meso posolite,povegetite i pobiberite.Za nadjev nasjeckati što sitnije suhi vrat,krastavčiće dodati kajmak,hren,vlasac i malo po ukusu posoliti.To sve izmješati i tim nadjevom premazati pileće šnicle, lagano svaku šniclu preklopiti , zamotati i učvrstiti sa čačkalicama. Meso ispanirati na klasičan način brašno,razmućena jaja i krušne mrvice.Peći lagano i pečeno izvaditi na papir upijač da se ocijede od viška masnoće.Služiti uz razne priloge.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
hladno predjelo
oko 1kg pecenih i oljustenih paprika
oko 500ml kisele pavlake
2 kom jaja za pohovanje
brasna za pohovanje
1 kom kuvano jaje za ukrasavanje
200 gr sunkarice
oko 300 gr tvrdog kravljeg sira

 
100 gr rendanog kackavalja za ukrasavanje
2 kasike majoneza
oko 300 gr kiselih krastavaca
nekoliko debljih palacinki a moze i bez njih

PRIPREMA
1.
Filete paprika ispohovati, ostaviti na papirnom ubrusu da upiju visak masnoce.
2.
Ispeci par debljih palacinki a moze i bez njih.
3.
Kiselu pavlaku izruciti u sud i lagano izraditi viljuskom.
4.
Na tacnu sloziti 3-4 deblje palacinke (ili odmah pohanu papriku), tanko premazati pavlakom;
5.
sloziti papriku premazati pavlakom posuti sitno seckanom sunkom iseckanim krastavcima.
6.

 
Ponoviti postupak, umesto sunke posuti rendanim tvrdim sirom.
7.
Zavrsiti gornji sloj palacinkom, premazati kiselom pavlakom u koju je dodano 2 kasike majoneza.
8.
Ukrasiti kiselim krastavcima i kuvanim jajetom.
9.
zumance protisnem kroz najsitnije sito u pokusaju da dekorisem kao cvet mimoze…..
10.
Ostaviti na hladno

Posluživanje
Mere prilagoditi nameni: za porodicnu veceru moze i od 5-6 pohanih paprika,malo namazati pavlakom, posuti…..

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Za podlogu:
200 gr ovsenih pahuljica
100 gr mlevenih oraha (ili lešnika)
100 gr smeđeg šećera
1 puna kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
pola kašičice kardamoma

 
sok od jedne pomorandže (oko 1 dl)
1 dl vode

ZA VOĆNI NADEV
800 gr šljiva (ili nekog drugog voća iz zamrzivača)
5 kašika smeđeg šećera
1 kašičica vanilin-šećera
1 kašika gustina
Za posip:*
70 gr ovsenih pahuljica
70 gr badema

 
50 gr maslaca

PRIPREMA
1.
Voće (najbolje je da je iz zamrzivača jer će pustiti sok) odlediti, staviti u šerpu sa šećerom i vanilin šećerom i staviti da se dinsta. Odvojiti malo soka koji je pustilo, u njemu razmutiti kašiku gustina i kad voće počne da vri, usuti razmućeni gustin, promešati i kuvati još pet minuta dok se malo ne zgusne.
Ja sam na pola kuvanja šljive usitnila štapnim mikserom jer su bile krupne ali ne sasvim, da bi ostalo i malo većih komada.
2.
Polovinu ovsenih pahuljica (100 grama) samleti da se dobije brašno, pa pomešati sa ostatkom pahuljica, orasima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati sok od pomorandže i vodu, izmešati varjačom.
3.
Smesu, koja će biti žitka, usuti u manji pleh (20x27), podmazan ili obložen pek- papirom.
4.
Preko te smese, polako, kašikom rasporediti voćni fil, protresti pleh da se fil poravna.
Kolač se može peći i ovako, bez posipa - ja sam imala mrvice koje su mi ostale od crumbla, pa sam njih iskoristila za posip.
5.
Dakle, posuti mrvicama napravljenim od pahuljica, badema i maslaca.
* Ili, ako želite da izbegnete masnoće, posuti samo mešavinom mlevenih badema i ovsenih pahuljica.
Peći u rerni, na 180 stepeni, oko 20-ak minuta.

Posluživanje
Kolač je potrebno dobro rashladiti, jer će se voćna smesa tek hlađenjem stvrdnuti i lakše seći.
Kada se rashladi, iseći na kocke ili štanglice.
Fantazija! Toliko je sočan i ukusan, jedva čekam da ga napravim i sa jagodama ;)

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
200 g kadaifa
75 g putera
5 kašika šećera
1 šolja sjeckanih oraha


Krema
1 l mlijeka
1 šolja šećera
6 kašika gustina
1 vanilin šećer
200 ml slatkog vrhnja
(1 šolja = 150 ml)



PRIPREMA
Kadaif dobro izmrvite. Puter otopite u tavi; dodajte šećer i kadaif. Pržite na slaboj vatri, uz neprestano miješanje. Kada kadaif potamni dodati sjeckane orahe, još kratko pržiti. Odmah sipati u hladan pleh, da se ohladi.
Krema: od mlijeka, šećera, vanilin šećera i gustina skuhati glatku kremu. Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom; ohladiti. Zatim dodati slatko vrhnje, pa sve dobro izmiksati.
U posude staviti malo kadaifa, preko sipati kremu. Preko kreme opet staviti red kadaifa. Dobro ohladiti, pa poslužiti!

Izvor:www.kuvajmo-blogovski.com




SASTOJCI
500 gr mljevenog mesa
1 kg luka
2 krompira



1 čehna bijelog luka
1 kašičica mljevene paprike
1 kašika paradajz pirea
2 lista lovora
so, biber



PRIPREMA
Luk izrežite na kocke pa popržite na maslinovom ulju.
Dodajte lovor, paradajz pire i mljevenu papriku.
Dinstajte dok se luk ne raspadne.
Mljeveno meso pomiješajte sa bijelim lukom i kuhanim gnječenim krompirom.
Napravite ćufte i popržite dok ne porumene.
Poredajte u tepsiju i prelijte sosom od luka.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 1 sat.

Izvor:http://www.domacica.com



SASTOJCI
250 ml mlijeka,
14 grama suhog kvasca(to su 2 ravne kasike),
1 ravna kasika secera


 
1 kg brasna,
1 prasak za pecivo,
2 jaja,
400 ml jogurta,
4 kasike ulja,
2 ravne kasike soli,
2-2,5 dl vode
4 najlonske vrecice- malo vece


 
PRIPREMA
U toplo mlijeko dodati ravnu kasiku secera i kvasac. Ostaviti da nadodje.
U veci plasticni sud pomijesati brasno, prasak za pecivo, sol,jaja,jogurt,ulje,dodati nadosao kvasac i zamijesiti tijesto.po potrebi doliti vode.
Kada smo oblikovali kuglu malo je nauljiti i jos jednom prekuhati.

Uzeti 2 vrecice za frizider nauljti ih malo sa unutrasnje strane , tijesto podijeliti na dva dijela i staviti u vrecice, istisnuti zrak i svezati.Ja stavim duple vrecice jer nekda tijesto zna da nadodje i pukne vrecica.Jednu stavim u zamrzivac a drugu u frizider i svaki dan odkidam pomalo i pravim nesto.A onda kad potrosim tu vrecicu navece izvadim onu iz zamrzivaca, stavim je u frizider i ujutro tijesto je spremno!!

Prijatno

Izvor:  www.coolinarika.com



SASTOJCI
ZA KORICE
• 10 belanaca
• 2 kesice vanilin secera
• 10 kasika secera
• 2 kasike brasna
• 180 g sitnije mlevenih oraha
• 120 g krupnije rendane cokolade(vase omiljene)



FIL OD MALINA
• 600 g malina(ja sam koristila smrznute)
• 300 g secera(po zelji moze i manje)
• 1 kesica vanilin secera
• 1 dl vode
• 2 kesice pudinga od malina
• 1 kesica zelatine u prahu
• 15 kasika hladne vode



ZA FIL OD VANILE
• 10 zumanaca
• 600 ml mleka
• 150 g secera u prahu
• 2 kesice vanilin burbon secera
• 1 kesica pudinga od burbon vanile
• 2 kasike brasna
• 250 g maslaca

COKOLADNA KORICA
• 200 g vase omiljene cokolade
• 70 g maslaca
• malo ulja

ZA GANACHE
• 250 ml slatke pavlake(ja koristim Meggle)
• 250 g opet vase omiljene cokolade :D

PRIPREMA
ZA KORICE
Trebate ispeci 2 kore
Umutite 5 belanaca sa 5 kasika secera i vanilin secerom u cvrst sneg.Dodajte orahe,seckanu cokoladu i brasno ,te pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni u plehu velicine 25 x 35.

ZA FIL OD MALINA
Kuvati secer sa vodom kratko,dodati maline.
Zelatin,pudinge izmesati u 15 kasika vode i dodati kada se maline raspadnu.Kuvati kratko dok se fil ne stegne.

ZA FIL OD VANILE
Umutiti jaja sa secerima,dodati malo mleka od onih 600 ml,prasak za puding i brasno,te skuvati u preostalom prokuvalom mleku .
Kada ste skuvali fil,mikserom umesajte ceo maslac i dobro izradite.
.
ZA COKOLADNI PRELIV
otopite cokoladu sa maslacem i uljem na pari,ostavite da se malo prohladi

REDJANJE
KORA - FIL OD MALINA - FIL OD VANILE-COKOLADNI PRELIV-KORA -FIL OD MALINA- FIL OD VANILE-COKOLADNI PRELIV.

ZA GANACHE
prokuvati slatku pavlaku.Skloniti sa vatre te dodati komadice cokolade da se otope u njoj.Dobro prohladiti u frizideru.Pre mazanja na tortu doooobrooo izraditi mikserom.Ukrasite po zelji,prijatno! :)

Izvor: http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
• PODLOGA OD KEKSA
• 160 g keksa Petit Beurre
• 2-3 žlice mljevenih badema ili lješnjaka
• nekoliko žlica (po potrebi) mlijeka ili sok limuna/naranče ili šlaga



KREMA
• 1,5 listića želatine
• 190 g krem sira Dukatela (ili nekog drugog po želji...)
• 30 g šećera u prahu
• 1/2 limuna – soka i korice ili

ili
• 1/2 naranče – soka i korice
• cca 120 ml vrhnja za šlag
• 1 vrećica vanilin šećera



PRIPREMA
PODLOGA OD KEKSA
Kalup promjera 18 cm obložite papirom za pečenje.
Kekse sameljite, dodajte im mljevene bademe ili lješnjake.

Maslac otopite na laganoj vatri, pomiješajte s keksima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Smjesi dodajte i nekoliko žlica mlijeka ili soka naranče/limuna (ovisno da li tart radite s narančom ili limunom).
Umjesto mlijeka ili soka možete umiješati nekoliko žlica istučenog (ne prečvrsto) šlaga. Soka/mlijeka/šlaga dodajte onoliko koliko je potrebno da dobijete sjedinjenu masu (ne više mrvičastu) koju možete lako mijesiti i oblikovati. Ona će se u hladnjaku još stisnuti.
Utisnite ju u kalup i stavite u hladnjak da se stisne sat-dva...

KREMA
Sitno naribajte limunovu/narančinu koricu i iscijedite sok.
Umočite listiće želatine u hlatnu vodu, ostavite 5 minuta.
Istucite vrhnje i vanilin šećer u čvrst šlag.

Pomiješajte krem sir, sok, koricu i šećer u prahu.
Stavite nekoliko žlica smjese od sira u zdjelicu. Želatinu ocijedite te dodajte i nju u zdjelicu. Otopite na laganoj vatri. Ostavite da se prohladi par minuta, a zatim umiješajte u smjesu od sira.
U smjesu pažljivo umiješajte i istučeni šlag.

Završno
Izvadite kalup iz hladnjaka, prođite nožem između podloge od keksa i oboda kalupa te skinite obod i papir za pečenje.
Stavite podlogu od keksa na podlogu za rezanje, vratite obod kalupa te ulite pripremljenu smjesu u kalup na podlogu od keksa. Zagladite i odložite ponovo u hladnjak na 2 sata.
Izvadite iz hladnjaka. Prođite nožem između tarta i oboda kalupa te maknite obod. Ukrasite po želji.

POSLUZIVANJE
NAPOMENE
Ovo su mjere za kalup 18-22 cm. Za kalup 26 cm uduplajte sastojke.
Ako radite u kalupu 18-22 cm (po mjerama navedenim u receptu) i želite više kreme, samo uduplajte sastojke za kremu (podloga od keksa nek ostane ista). Takav primjer s više kreme može se vidjeti dolje i na 2 moje slike (Tart s limunom – na kojima ima više kreme...).

Izvor: http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
200 g maslaca sobne temperature
200 g secera
1 vanilin secer
prstohvat soli



4 jaja
250 g brasna
1 prasak za pecivo
10 g kakao praha
1 mala zlicica cimeta
1/3 zlicice mljevenog karanfilica
naribana korica od jedne narance
175 ml crnog vina
150 g tamne cokolade

PRELJEV
150 g secera u prahu
2-3 zlice crnog vina
naribana cokolada za posip



PRIPREMA
Maslac sobne temperature umutiti zajedno sa secerom, vanilin secerom i soli. Dodavati jedno po jedno jaje.

Brasno pomijesat zajedno sa kakaom, cimetom, karanfilicem i praskom za pecivo.

U masu od maslaca i jaja dodavati polagano naizmjenicno mjesavinu suhih sastojaka i crno vino. Cijelo vrijeme mutiti lagano mikserom. Zatim dodati i naribanu koricu narance i na kraju rucno umijesati nasjeckanu cokoladu.

Kalup za kuglof, namazati uljem i posuti brasnom, te uliti smjesu.
Kolac peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 175 stupnjeva 45-50 min. Nakon 45 min provjeriti cackalicom jeli peceno, ako ne produziti jos par minuta.

Peceni kolac ostaviti u kalupu 15-tak minuta da se prohladi, a onda ga izvadit iz kalupa i ostavit da se skroz ohladi.

Za PRELJEV pomijesati secer u prahu sa crnim vinom i preliti preko ohladjenog kolaca. Odozgo posuti malo naribane cokolade.

Kolac posluzite uz kavu, caj, a mozda i uz vino ;)

Izvor:http://www.coolinarika.com/

četvrtak, 10. rujna 2015.


Screenshot_20

 Koliko puta vam se desilo da ste nanijeli parfem i već nakon par sati više ga niste osjetili? Mislili ste da je, zapravo, stvar u parfemu?

Možda i jeste, ali prije nego ga “okrivite”, razmislite da li ga nanosite na pravi način. Sledećih par trikova mogu vam pomoći da poboljšate postojanost parfema te da mirišete tokom cijelog dana.
Ukoliko želite da vaš parfem što duže traje, nemojte ga čuvati u kupatilu ili na drugim vlažnim, toplim mjestima.
Kako bi se miris parfema što duže zadržao, prije nanošenja na tačke pulsa nanesite vazelin.

Nanesite kremu ili losion bez mirisa prije nanošenja parfema (masnija koža duže zadržava miris pa ako imate suhu kožu, prvo nanesite kremu ili losion pa onda parfem).
Parfem nanosite odmah nakon tuširanja i prije oblačenja.
Nakon nanošenja na unutrašnje strane zgloba, parfem nemojte trljati (ako to uradite, gornje note parfema će brzo “nestati” pa ni sam miris neće dugo trajati).

  Nanosite parfem na tačke pulsa i “toplije” dijelove” tijela (unutrašnja strana lakta, unutrašnja strana zgloba, vrat, potiljak) kako bi miris što duže trajao.
Za blaži miris, pošpricajte vazduh te prođite kroz “izmaglicu” (parfem će se ravnomjerno raspodijeliti preko tijela).
Ukoliko parfem na bazi alkohola nanosite na kosu, imajte na umu da će je on isušiti pa bi bilo najbolje da ga prvo nanesete na četku pa da onda četkom “pređete” kroz kosu.
Ukoliko isprobavate parfem na ruci i on vam se ne svidi, neželjeni miris ćete najlakše odstraniti pomoću vlažne maramice.
Kako biste osjetili “pravi” miris parfema koji isprobavate, sačekajte da se on u potpunosti osuši prije nego ga pomirišete.

vazelin


Za šta je sve koristan vazelin.Vazelin je jedan od proizvoda koji se često potcenjuje, iako ovaj jeftin i jednostavan gel može mnogo toga da učini za svakoga od nas.
On je osnova mnogih skupih krema, ali da li ste znale da vazelin možete koristiti i za sledeće stvari?
Evo za šta vam ovaj jeftin proizvod sve može poslužiti:
1. Dugotrajan miris parfema
Pre nego što naprskate omiljeni parfem, namažite malo vazelina na mesto koj ćete poprskati. Parfem neće tako brzo ispariti kao ranije.
2. Savršene obrve
Ukoliko imate neustrašive obrve, odnosno dlake koje se stalno pomeraju i čine vaše obrve čupavim, namažite veoma tanak sloj vazelina na njih i vaše obrve će biti poslušne.
3. Ispucale usne
Vazelin je jedan od najboljih hidrirajućih sredstava pa ga slobodno možete koristiti i kao labelo. Vaše usne će biti negovane, hidrirane i senzualne.
4. Prelepe duge trepavice
Ukoliko želite da vaše trepavice budu duge i negovane, iskoristite staru četkicu od maskare koju ste prethodno oprali od tragova stare maskare i namažite trepavice četkicom na koju ste naneli tanak sloj vazelina. Ovaj postupak ponovite više dana za redom, promena je zagarantovana. Napomena: prethodno skinite šminku s očiju.
5. Potrošili ste svu šminku
Spremate se za izlazak ali ste zaboravile da ste istrošile omiljeni karmin ili senku. Mrvice šminke koje su vam ostale pomešajte s malo vazelina i nanestite na lice, niko neće primetiti razliku.
6.Mekana stopala
Vazelin je odličan za negu ispucale kože uopšte, a ako imate taj problem sa kožom stopala vazelin je pravo rešenje za vas. Savet je da kada ga namažete obujete i čarape kako bi se što duže održao na koži.
7. Za skidanje šminke
Ukoliko imate osetljivu kožu i reagujete na preparate za skidanje šminke, vazelin je pravo rešenje za vas. Ovaj proizvod ne samo što vam neće izazvati reakciju već je i odličan za uklanjanje šminke koja se ne skida tako lako.
8.Posle depilacije
Koža vam je crvena i iritirana posle depilacije, namažite iritiran deo vazelinom i ostavite da upije. Crvenilo će veoma brzo nestati.
9.Ispucali krajevi

  Ako vam je kosa spremna za šišanje a vi je puštate i ne želite da menjate dužinu, vazelin je rešenje. Namažite krajeve s malo vazelina čime ćete prividno prekriti ispucale krajeve dok se ne spremite za novu frizuru.
10. Fleke od šminke
Slučajno ste uspeli da umažete odeću karminom. Nanestite malo vazelina na fleku i protrljajte, fleka će odmah nestati.
11. Fleke od farbe za kosu
Ofarbale ste se, ali ste i obojile pola lica u novu boju kose. Nanesite malo vazelina na uflekana mesta i blago utrljajte dok se boja ne skine.
12. Stavljanje minjđuša
Ako vas ponekad boli stavljanje i skidanje minjđuša, namažite rupice s malo vazelina i bol će nestati.
13. Potiv BORA
Za šta se još koristi vazelin?
Vazelin sprečava oštećenja kože nastala od uticaja vetra, ublažava psorijazu, kožne alergije, groznice , ekceme, hemoroide, odstranjuje glavene vaši, koristi se kao intimni lubrikant (to sigurno znate), za negu kod muših polnih kožnih bolesti, predupređuje krvarenje iz nosa, a može se njime i sprečiti udisanje polena iz vazduha ako se namaže na nozdrve. Može se koristiti kao zaštitno sredstvo prilikom farbanja, da ne bi farba, lak, masnoća ili ulje dospeli na kožu ili neku osetljivu radnu površinu. Može se njime odstraniti žvakaća guma iz kose, skinuti sa prsta preusko prstenje ili skinuti šminka.



Kinezi su nekad od gloga radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama.

Smatra se da je već tada bio značajan u religiji.

Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja.

Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima, piše Haber ba.

Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, no danas je proširen po čitavom svijetu.

Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.

Lijek za srce

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.



Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.


  Ona su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce.

Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.

Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom.

Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila.

Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Druge primjene gloga

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom.

Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

Vrijedan je i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma.

To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka.



Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog.

Glog raste uz puteve, rubove šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima.

Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa.

Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni.

Cvjetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja.

Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.



Kapi od gloga

20 g usitnjenih listova i cvjetova prelijte s 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte.

Nakon tri sedmice procijedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti.

Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Sirup od gloga

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite tako 24 sata.


  Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata.

Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu.

Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.

Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine.

Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Pomoć kod infarkta

Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpjeli infarkt.

Sastojci:

– 240 ml sirupa od gloga
– 30 ml tinkture od srčanika
– 30 ml tinkture od korijena đumbira
– 30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora
– 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike

Priprema:

Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte.

Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.

(Izvor: Web-Tribune.com)