ispovesti

zabava

zabava recepti vicevi ispovesti

Dobro Došli

.....

"

subota, 19. rujna 2015.




SASTOJCI I PRIPREMA
Za testo
4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike oštrog brašna
1 kašika dobrog kakao praha


 
Razdvojite žumance i belance. Umutite šećer i žumanca dok ne pobele, dodajte kakao i brašno. Promešajte. Dodajte ulupan sneg od belanaca. Prostrite po plehu iz šporeta papir za pečenje, i izručite smesu. Na 220 step. C pecite oko 15 min. Nemojte prepeći koru!
Kad je mala piškota gotova, presecite je na pola. Ja je sečem po širini. Neka se ohladi. Jednu polovinu kad je ohlađeno prelivam čokoladnom glazurom.


 
Glazura
6 štangli crne čokolade istopite sa 50g putera na tihoj vatri. Dodajte umućeno jaje i mešajte na tiho, da jaje ne ostane presno, a da se ne napravi kajgana.
Prelijte glazuru ravnomerno preko te polovine piškote i ostavite da se stvrdne.
Kad se ohladi, secite na kvadrate po želji. Te kvadrate ćete kad nafilujete prvu polovinu testa ganache smesom, samo poređati preko kolača, a pri serviranju kolača posle lako ćete preseći samo donju podlogu i nećete ga “maltretirati”.

Fil
Umutite mikserom 400 ml slatke pavlake (kravica) tri kašike šećera i jedan vanilin šećer. Na pola miksanja dodajte jedan cremfix. Kad je šlag ulupan dodajte 100g najcrnje čokolade, koju ja iseckam na secku-čoperu, na tiho otopim, i sipam polako u 1/3 šlaga. Pomešam dobro, i dodam druge 2/3 šlaga. Sada sve ovlaš promešajte.
Ostavite ovaj čokoladni mus da se ohladi.
Uzmite biskvitno testo, podlogu, i u tankom sloju ga premažite džemom od malina. Sipajte ganache smesu, čokoladni mus, i špatulom ga razmažite ravnomerno. Poređajte kvadrate one polovine testa koje ste isekli i stavite u frižider do sutra. Onda je Rigo Janči najlepši.

Izvor: smek.makar-one.com



SASTOJCI
Svijetli dio
cca 4 dl mlijeka
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica bijelog ruma
3-4 žlice griza
cca 3 žlice kokosovog brašna



Tamni dio
cca 4 dl mlijeka
1/2 žlice smeđeg šećera
100 g tamne čokolade
(ovdje s 85 % kakaa)
3-4 žlice griza
1 žlica bijelog ruma

Još potrebno
cca 2 koluta ananasa
(svježeg ili iz kompota)
za posipanje kokosovo brašno



PRIPREMA
Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve). Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera.

U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos. Ulijte u kalup obložen pek papirom.

Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera. U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).

Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – moja preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha).

Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga.

Kada se prohladi, desert stavite u hladnjak i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.

POSLUIZIVANJE
Napomena: ova varijanta je za odrasle – za dječju varijantu umjesto ruma stavite neku prihvatljiviju aromu (npr. vanilin šećer) i ev. mliječnu čokoladu.
Mjere su odokativne – uglavnom, koliko mlijeka vam inače treba za griz, toliko ga pristavite za kuhanje: kokos i čokolada će ga dodatno zgusnuti … a šećera možete dodati i više ako volite slađe.

Izvor:http://www.coolinarika.com



SASTOJCI
2 tikvice (srednje veličine)
2,5 dl piva (stavila sam karlovačko:-))
2 jaja
1 žlica ulja
malo vegete
glatko brašno



Umak
2 dl ocjeđenog soka od tikvica
2 dl mlijeka
1 žlica glatkog brašna
1 žličica ulja
malo vegete i nasjeckanog vlasca (može i sušeni)



PRIPREMA
Tikvice naribamo na krupnije trakice, posolimo i ostavimo da malo odstoje da puste svoj sok te dobro ocijedimo, a sok još procjedimo i sačuvamo za umak.

U posudi razmutimo 2 jaja, žlicu ulja, dodamo pivo i malo vegete (ne treba puno jer su tikvice bile osoljene da ne bi bilo preslano) te dodajemo brašno miješajući dok ne dobijemo gušću smjesu.
Dodamo naribane i ocjeđene tikvice te dobro promješamo sve zajedno. Po potrebi možemo dodati još brašna jer tikvice malo razrijede smjesu.

U zagrijano ulje na tavi stavljamo žlicom hrpice smjese i pržimo oko 5 minuta s jedne pa isto toliko i sa druge strane dok ne dobiju lijepu boju.
Vadimo ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.

Bilo mi je žao baciti onaj lijepi zeleni sok od tikvica pa sam ga iskoristila za vrlo jednostavan umak koji sam napravila tako da sam sve, desno navedene sastojke za umak, izmješala i skuhala i ispalo je dobro (kao bešamel samo ima ljepšu boju:-))

Još da napomenem da treba pripaziti sa vegetom jer je i sok slan pa najbolje probati (sve ovisi zapravo koliko ste osolili tikvice)

Izvor: www.coolinarika.com



SASTOJCI
300g mljevenog mesa
1 luk
1 cehne bijelog luka



5-6 krompira
1 koncentrat od rajcice (70g)
so, biber, crvena mljevena paprika
1 kafena kasika suhog persuna
4 mrkve
2 rajcice
300ml povrtnog temeljca
1 konserva crvenog graha (255g)
ulje
1/2 kafene kasike secera



PRIPREMA
Zagrijat ulje u dubljoj tavi, przit meso, dodati oba sjeckana luka, dodat i krompir rezan u kocke pa zacinit sa so, biberom i paprikom. Dodati koncenrat dobro promijesat pa preliti sa temeljcom, dodat secer, sjeckanu mrkvu, persun i pustit da se kuha, povremeno dodavat vode pomalo.Ubacit sjeckanu rajcicu.

Pred kraj kuhanja dodat opran grah, sve dobro promjesat i zacinit na kraju. Razne kombinacije povrce su moguce, stavite sta volite i sta se nade u kuci: paprika, grasak itd.
Posluživanje:
Posluzit vruce uz hljeb. Moji vole svi. Zelim vam ugodan tek!!!

Izvor: www.coolinarika.com



SASTOJCI
Biskvit
400 gr šećera
220 gr brašna
90 gr kakaa u prahu Dolcela


 
2 čajne kašike Praška za pecivo Dolcela
1 čajna kašika Sode bikarbone Dolcela
1 mala kašika soli
2 komada jaja
240 ml mlijeka
1 kašika jabukovog sirćeta
240 ml vrele vode + 2 kašike instant kafe
120 ml biljnog ulja

Fil
3 komada jaja
150 gr šećera
150 gr čokolade za kuhanje
200 gr maslaca ili margarina


 
PRIPREMA
Priprema biskvita
Umiješati u dubokoj posudi šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i kakao prah. Dobro sve sastojke izmješati. U mlijeko sipati sirće i ostaviti sa strane. U smjesu dodati jaja i dobro umutiti. Dodati pripremljeno mlijeko i mutiti mikserom dok se sve ne sjedini. Dodati ulje, mutiti do sjedinjenje i na kraju dodati vrelu vodu zajedno sa instant kafom. Ako niste ljubitelj kafe može i samo vrela voda. Sve zajedno dobro izmiksati.

U nauljenu i obloženu pek papirom posudu promjera 26 cm (ili ako želite višu tortu pripremite dvije manje posude promjera 20 cm) sipajte smjesu za biskvit i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta ili da budete sigurni -provjerite sa čačkalicom kad bude pečeno.

Biskvit ostavite u ugašenoj pećnici oko 10 minuta dok ga ne izvadite i ne ohladite u potpunosti. Razrezati vodoravno po pola tako da dobijete dvije kore. Ostaviti sa strane dok fil ne bude gotov.

Priprema fila
U staklenoj ili metalnoj posudi umutiti jaja i šećer dok se šećer ne otopi. Staviti posudu na paru, dodati izlomljenu čokoladu i mutiti dok se krema ne zgusne tj. dok ne bude toliko gusta da kad povučete mutilicom po njoj vidite trag koji ostavlja mutilica. Po želji, u kremu možete dodati i malo kafe. Skloniti sa pare, dodati maslac i dobro umutiti dok se ne otopi. Ostaviti na hladno mjesto dok se ne ohladi krema da se može mazati po biskvitu.

Prvu koru staviti na okrugli tanjur, premazati sa polovinom fila, staviti drugu koru i premazati sa ostatkom fila tortu. Za dekoraciju možete koristiti šlag ili bijelu čokoladu koju otopite i u špric stavite pa dekorišete po želji.

Izvor:coolinarika


SASTOJCI
10 jaja
10 kasika secera
50gr rendane cokolade
15 kasika mlevenih oraha
6 kasika brasna


 
Fil
1l mleko
200gr brasno
250gr secer
250gr margarin
100gr secera u prah
2 kesice vanilin secer

Preliv
150gr cokolade za kuvanje
malo mleka
malo putera


 
PRIPREMA
Jaja umutiti sa secerom.Kada se to lepo sjedini dodati cokoladu,orahe i brasno pa lepo izmesati spatulom.Peci koru na 200 stepeni dok ne porumeni.

Mleko staviti da se kuva sa vanilinim secerom.Kada mleko provre ,maci sa strane i polako dodavati mesavinu brasna i secera  i mutiti mikserom.Kada se fil dobro ohladi dodati margarin umucen sa secerom u prah po ukusu. i sve lepo izmiksati.

Kada se kora ispece u pomoc vlazne krpe koru saviti sa obe strane do pola.

Koru premazati filom celu.Na oba kraja staviti banane i urolati sa obe strane tako da se sasteve na sredini.Ceo rolat premazati sa ostatkom fila.Rolat preliti cokoladom za kuvanje.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

petak, 18. rujna 2015.




Često nam se desi da se prejedemo tokom praznika, ili čak i onako “natrpamo se” i posle imamo problema sa nadutosti i ogromnim trbuhom ispred sebe.

Obična voda, jako dobro pomaže u probavi i izbacivanju raznih toksina iz našeg organizma. Kada spojimo vodu sa određenim namirnicama, dobijemo još bolje rješenje za naš problem nadutosti i velikog stomaka. U malo veći bokal vode dodajte ove namirnice, koje smo vam napisali u tekstu ispod, i ostavite ih da prenođe na hladnome mjestu, a najbolje bi bilo da ih stavite u frižider.

Limun: Voda sa sokom iz svježeg limuna odlično je piće za detoksikaciju. To je poznata stvar. Limunov sok čisti i alkalizira tijelo, a osim toga pun je zdravlja i nutrijenata koji će vas oraspoložiti. Nasjeckajte pola limuna na kriške i bacite u bokal.

Menta: List svježe mente daće posebnu osvježavajuću notu ovakvom piću, a još jedan razlog zašto ga dadati u ovaj miks je taj što će mnogo pomoći probavi i opustiti tijelo i um.

Krastavac: Dodajte nekoliko kriški krastavca i ovo piće će postati još djelotvornije i zdravije, posebno ako imate problema s glavoboljom i nadutosti.

Đumbir: Ponovo je glavna zvijezda jednog zdravog recepta. Samo par tankih kriški ove čudesne biljke u piću učiniće ga boljim sredstvom za čišćenje, za probavu i samim tim za ravnanje trbuha.

(A.A./Namirnice.ba)



Sastojci:
– 600 g nutella
– 200 g ekspandirani pirinač
– 3 l sladoleda od vanile

 
Priprema:
Ako možete prvo napravite sladoled nekoliko dana ranije po ovom receptu a ako nećete da pravite sladoled, onda ga kupite. Ja sam prvo napravila sladoled. Okrugli kalup sa pomerajućim stranicama, prečnika 25cm ili sličnih veličina a možete ako hoćete da koristite i četvrtasti kalup, izbor je vaš,staviti u zamrzivač zajedno sa velikom zdelom za mućenje. U dublju šerpu staviti nutelu i ekspandirani pirinač i na tihoj temperaturi sve zajedno izmešati da se nutela sjedini sa pirinčem. Uzeti veći plah,prekriti sa papirom za pečenje i sipati smesu od nutele. Poravnjati sa spatulom i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne, ali da se ne zamrzne. Sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u frižider da omekne, da može da se meša, ali ne sme da se otopi.

 
Posle 35 do 40 minutaizvaditi smesu od nutele i nožem i viljuškom iseći na sitne zalogajčiće, ako je potrebno vratiti u zamrzivač dok sladoled ne omekša. Kad je sladoled omekšao, izvaditi smesu od nutele, veliku zdelu i kalup iz zamrzivača. Staviti omekšali sladoled u veliku zdelu, koju ste izvadili iz zamrzivača, dodati 3/4 smese od nutele, ostatak vratiti u zamrzivač dok ne napravite tortu, to vam je potrebno da stavite po vrhu torte, i sve dobro sjediniti sa omekšalim sladoledom. Tako pripremljenu smesu sipati u ohlađeni kalup ( sipati sa spatulom ili velikom kašikom i svaki put dobro izravnjati i pritisnuti malo više da izbegnete da imate “džepove” od vazduha. Kad ste završili sa smesom od sladoleda,izvaditi komadiće nutele iz zamrzivača, posuti svuda po vrhu. Zaviti celu tortu i kalup u providnu foliju i vratiti nazad u zamrzivač, najmanje 4 do 6 sati, ili najbolje,preko noći da se potpuno zamrzne.

Izvor: coolinarka.com



Održavati kuhinju čistom nije neka velika umetnost. Bitno je redovno, i na vreme, uklanjati negativne posledice svojih kulinarskih veština.

Čišćenje radnih površina, po pravilu je svakodnevna kuhinjska obaveza. Ali, masne naslage mogu pokrivati gornji deo visećih elemenata i sve ono što stoji na njima.
Predložiću vam efikasan način uklanjanja masnih naslaga sa drvenih površina.
Za to će vam biti potrebna soda bikarbona i suncokretovo ulje. Od ovih sastojaka napravite smesu srednje gustine u proporciji: 1,5 deo sode bikarbone i 1 deo ulja.
Uradite sledeće:

 
Mekom krpom smesu nanesite na zaprljanu kuhinjsku drvenu površinu i prebrišite je uz blagi napor. Ova smesa nije baš homogena, tako da vas to ne brine.
Drvo se transformiše pred vašim očima, počinje da diše, postaje čisto, izgleda kao novo.
Možete upotebiti i staru četkicu za zube.

 
Ovaj hranljivo-čisteći piling treba koristiti na drvenim elementima bar dva puta mesečno. On ne samo što održava čistoću, nego i štiti drvo od isušivanja i prekomerne vlage. Sa ovom smesom možete tretirati sve drvene površine u vašem domu (vrata, stolove, stolice, drvene ramove slika itd).
Masne naslage na plastičnim kuhinjskim elementima lako se uklanjaju uz pomoć rastvora soli i vode ( 1 kafena kašičica na 1 litar vode).



Sastojci:
     1kg sitnog secera
     250 ml mlijeka
     200 gr sjeckanig orasa

  F
Priprema:
250 gr secera staviti u serpu sa malo debljim dnom.Staviti na pec uz stalno mjesanje da se polako otopi.
Kad se secer otopio skroz maknuti na stranu i zaliti sa 250 ml mlijeka.Dobro vodite racuna da se ne opecete jer je jako vruce.Vratiti na pec uz stalno mjesanje da se karamelizirani secer otopi.
Kad se otopio dodati ostali 750 gr secera.Jos uvjek samo mjesati i od trenutka kad prokuha kuhati 5 min.

 
Skinuti sa peci dodati sjeckane orase i mjesati jos oko 15 min.U tepsiju od 28 cm velicine staviti foliju.Istresti masu i ostaviti da se ohladi i stegne.Najbolje cekati preko noci.
Uzivajte sa jednim lijepim komadicem uz kaficu.

Izvor: coolinarika.com



SASTOJCI
Polpete
150g mljevenog govedskog ili teleceg mesa
100g mljevenog svinjskog mesa
1 luk
2 cesnjak
2 zlice mrvice
1 jaje

 
2 zlicice papar
2 zlice persin
1 zlica majcina dusica
2-3 zlicice Vegeta

UMAK
1-2 zlice brasno
maslinovo ulje
250g pelati
1 kokosja kocka za juhu
1 zlica koncentrat rajcice
1 zlicica mljevena crvena paprika
1/2 zlicice chilli u prahu

 
2 zlicice secer

PRIPREMA
1.
U duboku zdjelu staviti meso i dobro promijesati
2.
Na ulju proprziti luk i cesnjak oko 1 minute. Ostaviti da se ohladi 5 minuta i onda dodati u zdjelu sa mesom.
3.
Dodati sve ostale sastojke i jako dobro promijesati.
4.
Oblikovati plosnate mini-burgere, mozete i okruglice, kako zelite.
Prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat.

5.
Na malo ulja prziti polpete 7-10 minuta, okrecuci ih svakih 2 minute. Kad su przene ostaviti ih na toplo.

6.
U lonac srednje velicine dodati ulje da prekrije dno i zatim dodati brasno i uprziti dok ne dobije zutkastu boju. Zatim preliti sa 100 ml vode i stalno mijesati dok se malo ne zgusne. Zatim dodati pelate.
7.
Dodati sve ostale sastojke i kuhati 10 minuta.
Pred kraj dodati polpete i kuhati jos 2-3 minute bez mijesanja da se polpete ne raspadnu.
Ostavite da odstoji 10-15 minuta i onda servirajte.

Posluživanje
Posluziti uz kremasti pire krumpir.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI:
  280 g zobenih pahuljica
  100 g kokosa
  1 zlica maslaca
  100 ml mlijeka
  2 zlice secera u prahu

 
KREMA
  2 pudinga bourbon vanilija, Podravkina
  1 zlica gustina
  1 L mlijeka
  120 g secera
  150 g kokosa
  1 vrecica zelatine
  kokos za posipanje

PRIPREMA:
Zobene pahuljice zavrtite par puta u multipraktiku. Dovoljno da ih napola sameljete. Istresite u plastiku i dodajte kokos i secer pa izmjesajte. Mlijeko zagrijte da bude mlako i u njemu otopite maslac. Kada se vec skoro ohladi i maslac otopi, dodajte u pahuljice i zamjesajte smjesu. Dodajite malo po malo mlijeka i vidite koliko ce vam trebati da dobijete smjesu odgovarajuce teksture. Kalup, 24 cm promjera, oblozite masnim papirom i utapkajte smjesu. Stavite u hladnjak da se stegne i napravite kremu.

 
Za kremu zakuhajte cca 800 ml mlijeka sa secerom i kokosom a u ostatku mlijeka izmjesajte puding i gustin. Dodajte puding u vrelo mlijeko i mijesajte dok ne zgusne. Stavite na stranu i pripremite zelatinu.  Zelatinu namocite u maloj zdjelici sa 4 zlice hladne vode. Kada se stvrde, 10-20 sekundi ju zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Dodajte joj malo kreme, dobro promijesajte i sve vratite u ostalu kremu. Opet sve dobro izmjesajte i izlijte preko podloge u kalup. Hladite.
Prije nego krema potpuno stvrdne, pospite kokosom. Ako budete cekali da se ohladi, kokos se nece moci zaljepiti za kremu.
Dobar Vam tek!

Izvor: www.scena.ba




SASTOJCI:
500 g zamrznutog lisnatog tijesta
maslac za kalupe
1 jaje

ZA KREMU:
1 Želatina Dolcela By Podravka
50 ml vode
500 ml mlijeka

 
1 Prašak za puding vanilin Dolcela By Podravka
1 žlica Gussnela Dolcela By Podravka
3 žumanjka
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
200 ml vrhnja za šlag

ZA POSIPANJE:
šećer u prahu

PRIPREMA ZA ROLNICE
Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte tako da od svakog dijela tijesta dobijete po 12 trakica (24 kalupa).

 
Kalupe za rolice lagano namažite maslacem i na svaki zarolajte po 1 trakicu.
Tako pripremljene rolice posložite na lim na papir za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200 °C oko 20 minuta.
Kad su rolice pečene, vruče ih maknite s kalupa i pustite da se rolice ohlade.
Za kremu:
Želatinu stavite u zdjelicu, zalijte hladnom vodom i ostavite da nabubri 10-ak minuta.
Oko 400 ml mlijeka stavite u posudu i pustite da zakuha.
Puding i Gussnel pomiješajte s ostatkom mlijeka.
U posudu stavite žumanjke, šećer, vanilin šećer i dobro pjenasto izmiješajte.
Dodajte razmućeni puding s Gussnelom i ponovo dobro promiješajte. Lagano usipajte vruće mlijeko neprestano miješajući.
Dobivenu smjesu stavite na vatru i lagano miješajte dok ne zakuha.
Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i lagano miješajte dok se želatina ne otopi.
Kremu pustite da se u potpunosti ohladi pa umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Smjesu stavite malo u hladnjak da se stisne.
Prebacite je u vrećicu za ukrašavanje i njome ispunite pripremljene rolice.
Ovako izgledaju kalupi.
A ako nemate ovakve kalupiće...evo na ovom blogu (kod Minje) imate super ideju kako napravit kalupiće :)
A evo još jedna ideja kako napravit kalupiće od naše TROVE :)
Posluživanje
Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet
Nemojte sve rolice stiskati u jedan lim za pečenje, nego ih pecite u istom limu u dva navrata.
Napomena
Ne ispadne ih baš puno, a stvarno su ukusni, nestanu u roku od 10-ak minuta (bar je u mene tako). :)

www.coolinarika.com



SASTOJCI
Tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
1 kom svježi kvasac
1 žlica velika ravno soli
5 dcl mlijeka i još dodati po potrebi
1 dcl ulja

FIL
50 dkg sira svježeg
12,5 dkg margarina otopiti

 
1žlica ravno soli
Premaz
1 kom kiselo vrhnje od 2 dcl
2 kom jaja

PRIPREMA
1.
Zamijesi tijesto, ostavi 20 minuta da se diže, razvaljaj po mogučnosti u pravokutnik i premaži sa pola fila, preklopi i stavi drugu polovicu fila, ponovo preklopi i razvaljaj na 1 cm debljine. Reži po dužini na štapiće, ufrći ih i stavi u tepsiju. Poslaži ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pusti još malo da se dignu. Odozgo ih premaži sa:
odvoji od fila 3 žlice smjese dodaj 1 kiselo vrhnje, 2 cijela jaja i malo soli. Stavi ih peći na 180 C 30-4o minuta.

 
2.
Dobar tek !
3.
Da nadopišem, kako bi vam bilo lakše možete tijesto podijeliti na 4 dijela, svaki posebno razvaljati u pravokutnik, namazati sa sirom presaviti dva puta da vam presavijeno bude 10 cm, još malo valjkom pritisnite, režite široko 1,5 - 2 cm, ufrčite, lakše će vam biti i svi će biti otprilike iste veličine.( Detaljnije  objašnjenje pod komentarom 91.)

http://www.coolinarika.com/



Sastojci
    1 kg brašna
    2 jaja
    1/2 l mlijeka
    1,5 dcl mlake vode (za kvas)
    1,5 kocka kvasa (svježeg)
    još malo(po potrebi) brašna ( za formiranje kugle i razvaljati tijesto)
    1 velika žlica ruma
    1,5 male žličice soli

 
    1,5 velike žlice šećera (za kvas)
    1 vrecica vanil šecera

    Ostalo :
    po želji: šećera u prahu (za posipanje krafni)
    1 l ulja (za friganje krafni

Priprema
    1.
    U veću plastičnu posudu stavimo brašno (ne sve odjedanput) i sol pa malo sjedinimo mikserom
    2.
    U sredini brašna napraviti malu rupicu u koju stavljamo rum, naribanu koricu limuna i naranče, jaja i vanil šećer
    3.
    Kvas sa šećerom i vodom pustimo da se malo digne
    4.
    Mikserom počnemo mutiti jaja ,vanil šećer i brašno te dodajemo uzdignuti kvas i mlijeko
    5.

 
    Tijesto dobro izradimo mikserom uz dodatak preostalog brašna
    6.
    Pustimo da se smjesa diže
    7.
    Kada se tijesto diglo ponovno ga malo izmiksamo i pustimo opet da se diže
    8.
    Kada se ponovno diglo izmiksamo još malo pa formiramo u kuglu uz dodatak što manje brašna
    9.
    Kuglu prebacimo na pobrašnjenu površinu pa je razvaljamo na debljinu 1 cm
    10.
    Modlicom za krafne ili pobrašnjenom čašom vadimo iz tijesta krugove koje pustimo da se još malo dižu
    11.
    Ulje treba biti vrelo pa u njega ubacujemo izrezane krugove
    12.
    Najprije ih pečemo sa jedne strane dok ne porumene a onda ih okrećemo na drugu stranu
    13.
    Pečene vadimo na papirnate ubruse koji će pokupiti višak masnoće i pustimo da se malo ohlade
    14.
    Malo ohlađene krafne punimo marmeladom ili čime poželimo
    15.
    Punimo ih špricom za ukrašavanje kolača na kojoj je tanki dugački nastavak
    16.
    Punjene premjestimo na tacnu kojoj ćemo ih servirati i posipamo šećerom u prahu
    Dobar tek!!!

Posluživanje
Što se tiče bijelog prstena oko krafne prsten će nastati kada tijesto naraste na onom dijelu gdje je granica sa uljem...Dio tijesta će biti u ulju (u ulje prvo ide ona strana koja je bila okrenuta prema gore kada su se dizale) a dio će biti izvan... Na granici nastaje bijeli krug....
Od ove smjese meni je izašlo 22 veće krafne…

http://www.coolinarika.com



Sastojci:
800gr. brasno
2 case(400 ml) mlake vode
2 male kas. so
1/2 kesice prasak za pecivo
malo putera(margarin,ulje)
sir za punjenje

 
ulje za przenje

Priprema:
Od celog brasna oduzme se malo za ukuvavanje i za posip,a u ostalo brasno dodaje se so i pecivo i sa vodom zamesi se testo da se ne lepi.Ostavi se da malo odmori. Na pobrasnjeni sto razvije se oklagijom sto tanja kora-pravougana,premaze se omeksalim puterom(u tanak sloj),stavi se izmrvljeni sir na cele kore i uvije u rolat.Zatim se rolat isece na 14 komada.Krajevi se fino pritisnu da se zalepe.

 
Onda se oklagijom malo razvuku debljine oko 1 cm.Kada se sve naprave prze se u vrelom ulju sa obe strane.Kako se isprze svaka se stavi u tanjiru sa kuhinjskom hartijom da bi upile visak masnoce.

Posluživanje:
Sluze se sa pavlakom,jogurtom,sirom.

http://www.coolinarika.com/



Hadzijski cevap..Jelo koje cete uvijek naci u Sarajevskim restoranima... Ja sam ga davno, davno nekad probala prvi put u nasem poznatom Sarajevskom restoranu... Dopao mi se ...I nacin serviranja...Po cemu je specifican...




SASTOJCI
500 gr teletine bez kosti
2 krompirica
2 paprike crvena i zuta
1 mrkva
3 cehna bijelog luka
1 glavica crvenog luka
1 kasika persuna
po ukusu so,vegeta i biber

 
1 kasika celera
200 gr gljiva
500 ml gotovog temeljca
1 kasika ajvara
1 kasikica Aleve paprike
jos potrebno
papir za pecenje
spaga za vezanje

PRIPREMA
1.
Meso i povrce sve fino ocistiti i izrezati na kockice...
2.

 
Meso sa lukom proprziti samo bez icega neka ono pusti svoj saft...U to postepeno dodavati ostalo povrce.....Uz mijesanje .
3.
Dinstati uz postepeno podlijevanje temeljcem...
Temeljac mozete napraviti od komada mesa ili koljenice prokuhane i zacinjene u vodi..Ili prokuhajte govedju kocku za supu u 500ml vode..Ja sam pravila temeljac sa mesom...
Dodati pred kraj pecenja ajvar i Alevu papriku...Onda sve lijepo zaciniti po ukusu..
4.
Kad je sve gotovo i onako lijepo sjedinilo svoje ukuse...Ono je spremno za rernu...
Uzmite kutlacu...
5.
Papir za pecene izrezite na kocku..I po kutlacu sipajte pripremljene smjese...
6.
Pa kao na slici zavezite cevap...
Stavite tako cevape u tepsiju u koju ste usuli 1 solju vode...Stavite nekih 20-30 minuta da se zapece u rerni...
7.
Servirajte ga obavezno tako u papiru na tanjir...
Svako ce sebi odvezati svoj cevapcic i uzivati u jelu...
8.
Prijatno !!!

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Za žuti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica (ona najmanja ) praška za pecivo

 
3-4 kašike ribanog (najbolje kozjeg) sira

ZA ZELENI DIO KORE
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blendiranog špinata
između prstiju soli

ZA NARANDZASTI DIO KORE
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 ravne kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo

 
2 ravne kašike ajvara
između prstiju soli

ZA FILOVANJE
krem sir (ja koristim ABC-sir za mazanje)
tanko izrezana šunka ili neko drugo meso po želji

PRIPREMA
1.
Sve sastojke umutiti zajedno samo jaja treba razdvojiti, žumanjke zajedno a šne dodati na kraju i lagano izmješati kašikom.
Tako radite za sva tri dijela u odvojenim posudama.
Kad ste sve umutili mase stavljate u tri odojene kese i cjedite na papir za pečenje po vašoj želji.
Peći samo 15 minuta na 200 stepeni, ne više, jer će vam se kora isušiti i pucati kad je budete rolali.
Vrlo je važno da se pridržavate mjera (naročito brašno, ravne kašike) da ne dođe do pucanja.
Kad je kora pečena odmah je srolajete zajedno sa papirom na kojem ste je pekli i ostavite da se potpuno ohladi.
Namažite krem sirom složite šunku te ponov srolajte.
Ja rolat nisam mazala izvana da bi se vidjela raskoš boja :-)
Kad servirate možete ukrasiti cvjetićima od krem sira, maslinama, mrkvom, peršunom, po vašoj želji…. znam ja da ste vi kreativne drage moje :-)

http://www.coolinarika.com/



Potrebno je:
4 jajeta
300 g šećera
1,5 dl ulja
2 dl jogurta ili kiselog mleka
200 g griza
1/2 limuna (rendana kora)
1 kesica praška za pecivo

 
1/2 kg kora za pitu

Za preliv:
300 g šećera
4 dl vode
1 limun (sok)

Priprema
1

 
Kore podelite na tri dela po 4 kore. Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje i rendanu koru od 1/2 limuna. Kada se šećer otopi dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo i sve sjedinite. Fil podelite kašikom na tri jednaka dela. Uzmite jednu koru i premažite filom, ponavljajte tako sa sve četiri kore. Ja sam koristila domaće kore, pečene na smederevcu, odlične su, malo punije i prelepog ukusa. Pravi ih moja rođaka. Utrošite fil koji ste pripremili za prvi deo kora. Lagano umotajte rolat od filovanih kora i stavite u pleh u kome ćete peći pitu.
2
Tako uradite i sa preostalim korama i filom. Dobićete tri rolata. Ostavite malo fila da premažete zavijene rolate. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite pitu dvadesetak minuta.
3
Dok se pita peče, skuvajte sirup od navedenih sastojaka. Potrebno je da vri desetak minuta. Ohladite sirup i vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Pitu možete izbockati čačkalicom da bi bolje upila sirup. Ohladite, secite na željene komade i sladite se.

http://www.recepti.com/



SASTOJCI
4 veća krompira
3-4 čena belog luka, isečenog na tanke listiće
125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
4 grančice ruzmarina

 
po ukusu vegeta, biber,so,mlevena crvena paprika

PRIPREMA
1.
Za svaku osobu pripremiti po dva krompira,najbolji su oni brašnjavi, ja sam koristila Yukon Gold.

2.
Maslinovo ulje staviti u manju šerpicu i dodati 4 grančice ruzmarina ( koji ste prethodno oprali i dobro osušili) i polako ga zagrevati na najnižoj temperaturi,zajedeno sa uljem oko desetak minuta. Ostaviti na stranu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3.
Krompir oljuštiti, staviti ga na varjaču pa seći popreko što bliže možeš rezu koji je prethodno isečen, varjača će zaustaviti nož da ne idete do kraja krompira.
Čenove belog luka iseći što tanje možete,pažljivo ih uvući tamo gde ste razrezali krompir.
4.

 
Krompir položiti na deo koji nije rasečen do kraja,četkicom ga dobro premazati sa uljem od ruzmarina, povegetiti,pobiberiti i po želji staviti malo mlevene crvene paprike ( ja nisam),iglice ruzmarina iz ulja staviti u razreze u krompiru.
5.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 oko 45 do 50 minuta, u zavisnosti od veličine krompira.U toku pečenja premazivati krompir sa uljem od ruzmarina
.
Ovde sam našla još dva recepta, koji nisu isti, razlikuju se po nekim sastojcima, prvi je od Sandy drugi je od ZmYčE pa pogledajte i njih.
6.
Ovaj krompir se može napraviti još sa vlašcem,slaninicom,parmezanom....ma šta vam je po želji
7.
Prijatno!!!!!

http://www.coolinarika.com/



Sastojci:
200 gr brašna
150 gr svježeg sira
150 gr šunke,šunkerice…
4 jaja
150 gr kiselih krastavaca
2 dl mlijeka
2 dl ulja

 
1 prašak za pecivo
sol

Priprema:
razmuti jaja,dodaj sir,na kockice narezanu šunku i krastavce,mlijeko,ulje,brašno sa p.p

  .
dobro izmješaj i ulij u nauljen i pobrašnjen protvan-peci u pećnici na 180 1/2 h.

Izvor: coolinarika.com


Sastojci:
    ½ kg brašna
    300 ml tople vode
    15 gr soli
    fil po želji, predlažem 400 – 500 gr feta sira
    svinjska mast (ili neka druga)


Priprema:
Ono što se navodi kao veoma važno jeste da se testo jako dobro umesi, dok ne postane skroz glatko. Dakle, od brašna, vode i soli umesite glatko testo, meseći ga 30 – tak minuta. Za to može poslužiti mikser sa nastavcima za mešenje ili mini pekara, ako imate program za mešenje testenine (bez dizanja, jer u ovo testo ne ide kvasac). Ja sam koristila taj program, 3×15 minuta i odlično je umešeno testo. U nedostatku tehnike i ruke će sasvim dobro poslužiti ali samo istrajno icon smile Domaći burek kao iz pekare i kao od šale. Kada ste testo dobro umesili, podelite ga na 4 dela i pošteno namažite mašću i od gore i od dole i ostavite na jednako namašćenu radnu površinu da se odmori pola satićka, prekriveno folijom (ili kesicama u mom slučaju). Za to vreme pripremite fil. Ja sam ovaj put koristila neki sitan sir ali definitivno, kako sam gore rekla, feta sir daje mnogo ukusniji rezultat. Dooooobro namastite radnu površinu.


    Uzmite prvi komad testa, još ga dobro namastite od gore i dole i razvlačite ga nežno rukama po maaaasnoj podlozi, koliko god možete. Kako ženica reče u receptu, može se desiti da pukne a to se meni naravno i desilo. No, to nije nikakav problem. Krajeve testa takodje rastanjiti što bolje možete a ako ne ide, možete ih i odseći. Kada ste rastanjili prvu koru, savijte je u kvadrat i pažljivo odložite sa strane. Uzmite drugu koru i ponovite sve što i sa prvom, sem smotavanja. Onda postavite smotanu prvu koru na ovu drugu i pospite polovinom fila. Sada presavijte drugu koru preko fila, savijajući preko ćoškova, da se izbegne da dobijete konačan proizvod icon smile Domaći burek kao iz pekare i kao od šale kvadrat. Ponovo odložite pažljivo sa strane. Ponovite postupak rastanjivanja treće kore, uzmite odložene smotane dve kore, postavite ih na treću, pospite ostatkom fila, ponovo smotajte preko prve dve i odložite.
    Na kraju, razvucite četvrtu koru kao prethodne tri, uzmite smotane tri, stavite na razvučenu četvrtu koru i zamotajte četvrtu preko smotane tri. Stavite u okruglu (a i ne mora) tepsiju i pravac u lernu ugrejanu na 200°C na pečenje sve dok burek ne porumeni a to bude nekih 30 – 40 minuta. Kada je gotov, prevrnete ga na tanjir, isečete na komade i uživate u bureku koji ste potpuno sami pripremili!!! Prijatno i verujte, recept je zaista odličan! Potrebna je samo volja i hrabrost za prvi put!

Izvor: www.kuvajmo-blogovski.com


SASTOJCI
4-5 (zavisi od veličine) paprike
5-6 komada krompira
300gr sira

 
2 kašike kisele pavlake
3 komada jaja
ulje po potrebi

PRIPREMA
1.
Paprike očistiti i malo ih posoliti iznutra.
2.
U sir, dodati jaja, kiselu pavlaku i 5 kašika ulja, sve izmešati i napuniti paprike. Paprike poredjati u nauljenu djuvečaru.

 
Ove mase od sira će nam ostati, u nju ćemo iseckati krompir, dodati začin, mleveni biber, sitno seckani sveži peršun ili sušeni i vrlo malo posuti sa tučenom alevom paprikom.Sve dobro izmešati i redjati krompir izmedju punjenih paprika. Pomešati 4 kašike ulja i 4 kašike vode preliti odozgo. Peći isključivo u djuvečari da bi krompir bio sočan. Peći dok krompir ne dobije zlatno- žutu boju.Paprike kada ih napunite ne treba ih ničim zatvoriti, jer dok se peku polako će malo nadeva izaći i bude krompir jako sočan.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
 18 komada petit keksa
 1 vrećica sladoled deserta

 
 200 ml mlijeka
 malo čokoladnog mlijeka

PRIPREMA
Pripremite sladoled prema uputstvu.Možete pripremiti i sladoled,po najdražem vam receptu ili koristiti gotov sladoled,koji ćete ostaviti da se blago otopi.Plastičnu posudu ili manji pleh obložiti folijom.Petit keks kratko potopiti u čokoladno mlijeko,pa redati u pleh.Sipajte sladoled preko keksa.Preko sladoleda poredajte još jedan red keksa,kratko potopljenog u čokoladno mlijeko.
Ostavite u zamrzivač,da se ohladi i stegne.

 
Izvadite iz zamrzivača,pa odstranite foliju.Tanak nož potopite u vrelu vodu,pa režite na parčad.Nož prije svakog reza potopite u vrelu vodu.Ledene sendviče vratite u zamrzivač do posluživanja.

Izvor:  www.coolinarika.com



Coko-plazma smesa:
1 kesica slaga
150 ml. mleka
200 gr. mlevene plazme
50 gr. prah secera
50 gr. cokolade

Puding smesa:
500 ml. mleka

 
4 kasike secera
1 kesica pudinga od vanile

Slag smesa:
2 kesice krem slaga od vanile
300 ml. mleka
Za posipanje:
150 gr. mlevene plazme

Dekoracija:
1 kesica slaga
po zelji mini coko plazmice

Priprema
1.
 Coko-plazma smesa:
Umutiti slag sa mlekom. Plazmi dodati prah secer, izmesati pa dodati u umucen slag i sve dobro sjediniti mikserom. Cokoladu otopiti i dodati u umucenu smesu pa sjediniti.
2.
 Puding smesa:

 
Odvojiti malo mleka i u njemu razmutiti prasak za puding, ostatak mleka staviti sa secerom da provri. U provrelo dodati razmucenu smesu i kuvati uz mesanje dok se ne zgusne.
3.
Slag smesa:
Krem slag umutiti sa mlekom.
4.

Redjanje:
Na dno desertne case staviti po kasiku coko-plazma smese, zatim 2 kasike pudinga, na puding naneti 1 kasiku coko-plazma smese pa 1-2 kasike slaga i posuti sa 1 kasikom plazme.
5.

Dekoracija:
Slag umutiti sa mlekom i odozgo naneti pomocu sprica. Dekorisati po zelji sa mini coko plazmicama i rendanom cokoladom.

 http://www.coolinarika.com



Pravila sam ovu baklavu i što drugo reći nego savršeno. Ni jedna do sada nije bila ovakva. Čini se previše oraha i šećera, ali na kraju sve ispada fantastično. Svi oduševljeni i od sada baklava samo po ovom receptu. Hvala za recept!


Sastojci:
Gotove kore (jufke) za baklavu:
1 kg gotovih kora za baklavu
Smijesa za posipanje
900 g mljevenih oraha
100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nozem)
150 g secera
PRAVA TRADICIONALNA BAKLAVA KOJA ĆE SVE ODUŠEVITI
Smijesa za premazivanje
250 g maslaca (putera)
100 ml ulja

Zalijev (agda)
1 kg secera
voda
1 limun ( po zelji )

Priprema:
Izrezati kore po mjeri pleha u kojem cemo peci baklavu.
Iztopiti puter i izmijesati zajedno s uljem. Paziti da nam puter ne izgori ili promijeni boju.
Narezati manju kolicinu oraha (100 g), a vecu kolicinu samljeti.
Priprema zaljeva (agda)

 
U lonac srednje velicine sipati 1 kg secera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad secera. To bi otprilike trebalo biti malo vise od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta na jacoj vatri. Provjeriti da li je prava gustoca tako sto cemo izvaditi malo agde na tanjuric, pustiti da se ohladi i povuci prstom po sredini agde. Agda ne smije biti pregusta jer nam baklava nece fino upiti i bit ce suha. Prava gustoca je nesto izmedju sirupa (sok koji se muti sa vodom) i vode , znaci nesto izmedju. Ovako vam objasnjavam jer je jako bitno ukuhati pravu agdu , od nje mnogo znaci kakva ce baklava izgledati. Agdu se moramo ohladiti da bi prelili vrucu baklavu. I ovo je jako bitno, jedno od ovo dvoje mora biti hladno a drugo vruce.
U agdu mozemo dodati po zelji sok jednog limuna (dodati pri kuhanju)
Slaganje baklave
Namastimo pleh velicine 35×25 cm u kojem cemo peci baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge i savaku premazemo rastopljenim vrucim puterom. (takodjer vrlo bitno da je puter vruc da bi imali hrskave korice i dobro pecene)
Zatim stavljamo sve narezane orahena na trecu koru koju smo premazali puterom te pospemo malo secerom.
Nastavljamo tako sto cemo staviti koru, premazati je rastopljenim vrucim puterom i uljem, na nju jos jednu koru koju ponovo premazemo puterom.
Zatim posuti s mljevenim orasima koje smo predhodno pomijesali s 150 g secera.
Sad nastavljamo istim redoslijedom do kraja, Dvije kore koje svaku od njih premazemo puterom zatim slijede mljeveni orasi.
Moramo paziti da raspodjelimo smijesu oraha i kora tako da potrosimo sve u isto vrijeme.
Za zavrsetak baklave ostavimo tri kore tako sto svaku slozimo jednu preko druge i premazemo puterom osim gornje kore. Prije rezanja pritisnemo baklavu dlanovima da je poravnamo.
Na kraju izrezemo ostrim nozem baklavu na kusove (romb).
Baklavu stavimo peci prvo na jacu vatru (kod mene je to 190 stepeni na vruci zrak)10 minuta da dobije lijepu svijetlo smedu boju, zatim smanjimo vatru na 150 stepeni i pecemo jos 45 minuta, pazimo da nam ne potamni previse.
Baklava se pece priblizno 1 sat. Ako primjetite da ce vam baklava biti pretamna slobodno stavite foliju preko i nastavite sa pecenjem.
Baklava je pecena kad dobije lijepu boju od vrha do dna.
Provjerite tako sto cete viljuskom malo razmaknuti romboide i pogledati da li je donji dio jednako pecen.
Zalijevanje baklave
Vrucu baklavu zalijemo hladnom agdom i pritisnemo s jos jednim plehom da bi nam se kore koje se uviju pri zalijevanju lijepo izravnale.
Baklava ne smije biti vise od desetak minuta pritisnuta jer moze da prmijeni boju ispod pleha s kojim smo pritisnuli.
Baklavu moramo ostaviti da prenoci na hladnom mijestu.

Posluživanje
Posluziti hladnu baklavu.

četvrtak, 17. rujna 2015.




Dosadili su vam komplikovani recepti koji iziskuju mnogo vremena i truda? Ova piletina će prosto postati vaš najomiljeniji recept. Spremanje ukusnog ručka nikad nije bilo lakše.
Samo tri sastojka će vam biti potrebna za ovaj gastonomski specijalitet.


POTREBNO JE:

– 500 gr pilećeg filea
– 1l pavlake za kuvanje

– 2 kesice instant supe od pečuraka
PRIPREMA:
U vatrostalnu činiju poređajte iseckanu piletinu, zatim pospite supom iz kesice i nalijte pavlakom za kuvanje.
Stavite u rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumeni. Za manje od pola sata imaćete savršen ručak uz malo truda.
Prijatno! Ne zaboravite podijeliti s prijateljima
Izvor: zena.blic.rs




Sastojci

jedne gotove kore za rozen-tortu
Vanili-krema:
1,5 l mlijeka
4 vrećice pudinga od vanilije
10 jušnih žlica šećera
25 dkg margarina
25 dkg šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
Voćna krema:
25 dkg jagoda

3 jušne žlice šećera
3 dcl vode
1 vrećica pudinga od vanilije
sok jednog limuna
ako ne radite djeci savršeno bi se uklopilo pola dcl nekog finog voćnog likera



Šlag za premazivanje:
2 dcl slatkog vrhnja
1 dcl kiselog vrhnja

Priprema

Dakle,da se bacimo na posao !
Od 1,5 l mlijeka dio odvojite u posudicu sa 4 vanili-pudinga,a u ostatak mlijeka stavite 10 žlica šećera i stavite kuhati
Kada mlijeko zavri umiješajte onaj dio mlijeka u kojem su pudinzi i kuhajte dok se puding ne zgusne(3-4 min.)
Stavite hladiti.
Nemojte čekat da se skroz ohladi nego u mlaku smjesu umiksajte 25 dkg margarina,25 dkg šećera u prahu i naribajte koricu jednog limuna.
Prva krema je gotova
Sad se možemo bacit na izradu voćne kreme
Ja sam imala svježe jagode zato jer moja princeza voli baš jagode ,ali da je bilo po mom guštu to bi bile višnje u koje bi dodala malo likera od višanja ,ali tako ću jednom drugom prilikom …ova je torta bila za moju princezu 😀
Očistite jagode i narežite ih na ploškice,dodajte 3 žlice šećera ,sok jednog limuna i stavite na laganu vatru.
Kada jagode počnu ispuštat sok i kada se sav šećer rastopi uzmite štapni mikser i izmiksajte ih tek toliko da nestanu oni malo veći komadi ,a da baš ne napravite pire od jagoda

U posebnoj posudici izmiješajte 3 dcl vode i jednu vrećicu vanili-pudinga i tu smjesu ulijte u jagode ,miješajte par minuta i maknite sa vatre
I druga krema je gotova.

Sada vam slijedi čisti “piece of cake” tj.mazanje kora.
Ja sam imala kupovne,al vjerujem da ima vas koje znate te kore i same napravit. Kad sam vidjela kako su to tanke kore ,ja sam se u trenu predomislila oko kućne izrade.
U mom je pakiranju bilo 10-tak kora. Mažite ih tako da na svaku treću koru namažete voćnu kremu…znači 3-6-9-mažite voćnom, sve ostale kore uključujući i zadnju premažite vanili-kremom.
Ostavite kolač da se dobro stisne do sutra ….meni je bio malo pre nizak pa sam ga prerezala po pola i stavila polovice jednu na drugu.
Izmiksala sam 2 dcl slatkog vrhnja u koji sam pred kraj miksanja dodala 1 dcl kiselog vrhnja. Uvijek u šlag dodajem kiselo vrhnje jer mi odgovara taj blago kiselkasti okus….ne sviđa mi se onaj slatki,slatki okus šlaga :)
Tortu ukrasite kako želite. Ja imam dvije lijeve po pitanju ukrašavanja pa je to u mom slučaju bio samo šlag!
Uživajte u svakom zalogaju…ja jesam :
Izvor: www.coolinarika.com
Puding mjeseci


Odlični keksići, prhki i sa famoznim mirisom vanilije. Jednostavni i prigodni za svaku priliku, od jutarnjeg ispijanja kave pa do svečanih trenutaka.



Sastojci

440 g glatkog brašna
220 g maslaca ili margarina
190 grama šećera

  1 vrećica vanili šećera



80 g praška vanili pudinga
4 žumanjka

  4 žlice mlijeka

Priprema
1.
Od svih sastojaka zamjesite tijesto, pa trgajte komadiće i pravite polumjesece.

Pecite na 180 stupnjeva oko 15 min.


www.coolinarika.com


Ovo testo je pogodno za brzo spremanje pita, sa bilo kojim nadevom. Sastojke za ovo testo ima u svakom domu. Njegova priprema traje samo deset minuta, a dobićete odličan rezultat.
Ovako brzo pripremljena pita spasiće vas u svakoj situaciji. Predlažemo vam pitu sa nadevom od mesa, ali možete koristiti bilo koji nadev – slatki ili slani, po vasem izboru.




Sastojci za testo:
2 jajeta
1/2 kašikice soli


  1 šolja (250 ml) jogurta
1 ista takva šolja brasna
1 kašikica sode bikarbone





Nadev:

300 gr mlevenog mesa (sirovog)
2-3 glavice luka (isećene na kockice)
so i biber po ukusu

Priprema:


  Pomešajte jogurt sa sodom i ostavite da odstoji 5 minuta.

Zatim dodajte preostale sastojke (za testo) i dobro promešajte.
Namazite tepsiju sa uljem (ili mascu) i pospite brasnom. Za ovu kolićinu ne treba koristiti veliku tepsiju ( ja sam uzela okruglu tepsiju, 20 cm u prečniku).
Naspite u tepsiju polovinu testa, poredjajte nadev i od gore sipajte drugu polovinu testa.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite 40 minuta na 170 stepeni.
Vaša pita je gotova. Prijatno! :)


Izvor: Uspesnazena
Novi okus – starog kolača…..

Pravo čudo, slasno i lijepo. Brzo i jednostavno za napraviti.



Sastojci
Za biskvit
1 jaje
1 šalica 2 dl šećera
1 šalica 2 dl mljevenih oraha
1 šalica 2 dl mlijeka
1 šalica 2 dl glatkog brašna 550
1 dl ulja
1/2 vrečice praška za pecivo
Za kremu

  2 pudinga Bourbon Vanilija premium – dolcela
6 žlice šećera
6 dl mlijeka
20 dag maslaca
Za posipavanje
naribana čokolada

Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke za tijesto: prvo dobro izmiješati jaja i šećer, zatim dodati ostale sastojke, pa sve dobro izraditi.
2.
Smjesu izliti u namašteni lim veličine 35×20 cm i peči u pećnici na 180°C 30-35 minuta ovisno o debljini biskvita.
3.

  Još topli biskvit poškropiti sa rumom
4.
Skuhati puding, mlijeko i šećer, zatim ohladiti te umiješati razrađeni maslac. Sve dobro izmiksati i sa tom kremom premazati biskvit u limu za pečenje. Kremu posipati naribanom čokoladom.
Posluživanje
Moj savjet:
Nakon što sam iprobala novi proizvod “Podravkinog” branda “dolcela”- puding Bourbon Vanilija premium, koristeći ga u pripremi ovog kolača , predlažem i svima vama, kojima se sviđa ovaj jednostavan kolač, da ga probate i na ovaj način……





http://www.coolinarika.com


SASTOJCI
1 l mlijeka
150 grama šećera
250 grama margarina
150 grama griza ili krupice
100 grama bijele čokolade

 
1 žlica ruma
2 vrećice vanili šećera
petit keksi

PRIPREMA
1.
U zakuhano mlijeko sa šećerom dodajte griz i kuhajte dok se ne zgusne, pa zatim ubacite margarin i čokoladu i mješajte dok se sve ne poveže pa na kraju dodajte rum.
2.

 
U protvan veličine 20x30 poslažite petit kekse pa na njih izlijte toplu smjesu i ponovo složite kekse po vrhu te stavite da se hladi.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Podloga
200 g svjetlih keksića
50 g otopljenog malaca
Krema
2 dl mlijeka
1 štapić vanilije
450 ml slatkog vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
2 šlag fixa

 
2 vrećice želatine
po želji 100 g naribane bijele čokolade

PRIPREMA
1.
Mlijeko prokuhajte sa štapićem vanilije, kad zakuha maknite sa vatre, poklopite i ostavite 15 tak minuta zaklopljeno.
2.
Procijedite ga i ostavite da se ohladi.
3.
U multipraktiku sameljite keksiće, pa im dodajte otopljeni maslac, sve dobro sjedinite i malo više od pola smjese utapkajte rukama na dno kalupa.
4.

 
Ja sam samo prsten od kalupa stavila na tanjur, dakle bez dna i stavila smrvljene keksiće. Koristila sam kalup promjera 20 cm, naravno možete bilo koji kalup, torta će onda biti niža, tako da možete povećati smjesu kreme i keksića, a i ne morate.
5.
Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite da nabubri 10 minuta.
6.
Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i na kraju dodajte šećer u prahu.
7.
Želatinu lagano zagrijte da se rastopi pa ju umiješajte u mlijeko koje se ohladilo.
8.
U istučeni šlag polako ulijevajte mlijeko, cijelo vrijeme lagano miksajući dok smjesa ne bude jednolična.
9.
Po želji možete dodatno umiješati 100 g bijele čokolade, sitno naribane.
10.
Pažljivo i polako iskrenite kremu na sloj keksića kako se ne bi napravila rupa u keksićima ili da se krema ne bi pomiješala sa mrvicama keksića.
11.
Posipajte ostatkom smrvljenih keksića po površini i stavite u hladnjak preko noći.
12.
Idući dan pređite oštrim nožem oko ruba kalupa, skinite prsten i poslužite.

Posluživanje
Vanilolina presjek
Količinu šećera također možete povećati, ukoliko volite slađe, ali kao stavite bijelu čokoladu, onda nije potrebno.
Bijelu čokoladu možete, a i ne morate staviti, ja sam radila jednu sa čokoladom i jednu bez, i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja, tako da niti u jednom slučaju nećete pogriješiti. Torticu možete raditi i u pravokutnom plehu, i poslužiti sa svježim voćem.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
1 kg junecih ili govedjih snicli
1 stapic celera
1 manji crni luk
2 kasike pire paradajza
po potrebi brasna
2-3 kasike kajmaka
1/2 l vode
1 dcl vina ili

 
3-4 kasike vocnog ili sampanj sirceta
1 kasika soy-sosa
1 kasikica senfa
1ravna kasikica meda ili secera
sol, biber u zrnu,lolberov list,ruzmarina ,sok od limuna
seckanog persina

PRIPREMA
1.
Snicle izlupat,utrljat so i biber te ostavit da odstoje.
Svaku sniclu uvaljat u brasno i przit na vrelom ulju sa obe strane.
2.
Snicle  izvadit iz ulja i na tom istom ulju przit sitno seckan luk i celer. U medu vremenu napravite mesavinu od vode u koju ste dodali  pire paradjz, 2-3 kasike brasna, vina ili vocnog sirceta,med-secer,soya-sos i zacine.
3.

 
Kad je luk postao caklast dodat mesavinu od vode, pustit da prokuha, tada dodat snicle. Snicle moraju da ogreznu u tecnoj mesavini, ako nemate dovoljno tecnosti, slobodno dodajte jos malo vode. Sad snicle pretresite u odgovarajucu posudu sa poklopcem za renu ako posuda nema poklopac stavite aluminisku foliju.
4.
Ovako pripremljene snicle stavite u zagrijanu renu na 220'C i pecite-kuhajte ih 45minuta.Proverite dovoljnu mekocu snicli, slanocu te dodajte kajmak, senf i limunov sok, sve lagano promesajte i jos pecite- kuhajte 5-10 min.Kada su snicle gotove dodajte  sitno seckan persun.
Na ovaj naci pecenja-kuhanja niste ih obavezni mesat,nece prionut za dno posude, snicle su mekane, a sos pitijasto gust.Ako vam je sos pregust, slobodno mu dodajte kajmaka ili jogurta, nece vam pokvariti okus.

Posluživanje
Sluziti sa restovanim krompirom, barenim makaronama,pire od krompira,cuspajzom od mrkve,lovacke knedle, graska......Prijatno!!!!

http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
500 gr pilećeg filea
200 gr mrkve



malo korijena celera i peršuna
50 gr bamije
20 gr riže
200 ml vrhnja za kuhanje
3 kom žumanceta
malo soka od limuna
po potrebi so i biber
malo lista peršuna



PRIPREMA
Namjerno sam slikala bamiju, jer mnogi ne znaju šta je to. Kod nas ima da se kupi na svakoj pijaci ovako nanizana na lančić. Ovaj lančić košta 2 EUR a teži 50 gr. Na vama je da računate koliko je 1 kg ovog blaga.
Ledo ima u novom programu zaledjenu ali je meni prevelika i nisam je kupovala. Može i ona.
 
Ja bamiju uvijek uveče namočim u toplu vodu i ostavim preko noći da odstoji. Da malo omekša. Stavim i 2-3 kapi limuna. Po receptu ide sirće/ocat, ali ja to ne koristim u ishrani, pa vi kako volite.
U hladnu vodu staviti piletinu, dodati mrkvu, korijen peršuna, celera i so. Staviti da se kuha.
Ovdje imate recept za pileću supu ko ne zna.
Ovamo odvojeno skuhati rižu.
Bamiji prosuti onu vodu, isprati pod mlazom vode i staviti u šerpicu da malo prokuha, opet sa 2-3 kapi limuna. Ponovo isprati i ostaviti da se ocijedi.
Kad je supa gotova, procijediti je. Meso isjeckati na kockice.

Nije striktno da se moraju koristiti pileća prsa, možete bilo koji komad piletine, samo da ima mesa.
Isjeckano meso staviti u šerpu, dodati mrkvu koju ste isjekli na kockice, skuhanu rižu, isječen korijen celera i peršuna i ocijeđenu bamiju.
Sve zaliti sa pilećom supom i staviti na vatru da malo prokuha.
 
U zdjelu staviti žumanca i vrhnje za kuhanje i izjednačiti tu masu.
   .
Ugasiti vatru i ovu masu dodati čorbi uz neprestano miješanje. Dodati malo bibera i lista peršuna.
Po izvornom receptu prije dodavanja vrhnja ide da se opet dodaju 2-3 kapi limuna, ali ja ne dodajem.
 
Da biste skratili postupak pravljenja, supu možete pripremiti dan ranije i ostaviti meso i mrkvu u njoj.
Može se koristiti i supa koju imate u zamrzivaču, naravno sa dodatkom mesa i mrkve.

Izvor: www.coolinarika.com



SASTOJCI
Kora
5 jaja
4 kasike secera
5 kasika brasna
1 kasika kakaoa
1 kesica praska za pecivo
Preliv za koru:
1 dl. hladnog mleka



Fil
400 ml. mleka
200-250 gr. secera
1 kesica vanil secera
5 kasika brasna
200 gr. margarina
200 gr. zele bombona

Dekoracija
60 gr. otopljene cokolade
40 gr. rendane cokolade



PRIPREMA
Kora
Odvojiti belanca od zumanaca. Belanca umutiti u cvrst sneg sa secerom, dodati zumanca i umutiti. Brasno pomesati sa kakaom i praskom za pecivo pa dodati u umucenu smesu i sve lagano sjediniti varjacom. Smesu uliti u podmazan i brasnom posut pleh.

Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Pecenu koru izbockati nozem i jos dok je vruca preliti je hladnim mlekom. Ostaviti koru da se ohladi.


Fil
200 ml. mleka staviti sa secerom i vanil secerom da provri. U ostatku mleka razmutiti brasno pa razmucenu smesu dodati u provrelo mleko i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Margarin umutiti penasto i sjediniti ga sa ohladjenim filom, zatim dodati iseckane zele bombone.

Dobro izmesati varjacom.

Pripremljen fil naneti na ohladjenu koru.

60 gr. cokolade otopiti sa malo ulja pa kolac prosarati sa otopljenom cokoladom, zatim posuti sa 40 gr. rendane cokolade.

Izvor:http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
200 gr masti
2 dc jogurta
oko 500 gr brašna
1 kašika šećera
1 kašikica soli,1 jaje
1 prašak za pecivo


 
još
pekmez
prah šećer
vanil šećer



PRIPREMA
Umutiti mast sa šećerom i jajetom pa dodati jogurt,pecivo, brašno i so,kad se testo umesi biće lepo i kompaktno i jako se lepo razvlači,testo podeliti na 2 dela,pobrašnjaviti podlogu gde ćete izručiti testo,rastanjiti ga oklagijom u krug i podeliti testo na željenu veličinu kolke će vam kiflice biti,puno su lepše kad su male,staviti na svaku po malo pekmeza i smotati je,ređati ih u podmazan pleh i peći ,kad počnu da rumene izvadite ih iz rerne,moraju da ostanu skoro pa bele,kad su pečene uvaljati ih u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.

Izvor:http://www.coolinarika.com

srijeda, 16. rujna 2015.




SASTOJCI
2 odreska pilećih prsa
pola šalice (light) jogurta
prstohvat chillija
pola žličice curryja
pola žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice garam masale (nije uvjet)
po želji prstohvat kurkume
malo soli

 
malo papra
1 režanj češnjaka
1 manja šaka svježeg peršina

PRIPREMA
1.
Pileća prsa istucite batićem za meso.
2.

 
Za marinadu pomiješajte jogurt sa svim začinima i naribanim češnjakom. Na kraju umiješajte sitno sjeckani svježi peršin.
3.
Ovom marinadom prelijte pileća prsa, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se mariniraju najmanje sat vremena (najbolje nekoliko sati).
4.
Izmariniranu piletinu specite na tavi s malo maslinova ulja. Gotovo meso po želji prelijte s još malo jogurta i lagano popaprite.
5.
Poslužite uz omiljenu salatu i guštajte u ovom finom, laganom jelu!

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
TIJESTO
4 jaja
4žl šećera
1žl brašna
2žl smeđe lino lade
15dg prženih mljevenih lješnjaka



KREMA
0,75l slatkog biljnog vrhnja
1 želatina u vrečici
1 šarena lino lada

GLAZURA
10dg čokolade sa lješnjacima
3žl ulja



PRIPREMA
Istuci bjelanjke sa šećerom, dodaj žutanjke, brašno, lino ladu i lješnjake. Peci na 175 stupnjeva dok ne porumeni.

Slatko vrhnje istuci u čvrsti šlag. Pripremi želatinu po uputama na vrečici i ulij u slatko vrhnje. Smjesu podijeli na dva dijela. U jedan dio stavi smeđu, a u drugi dio bijelu lino ladu.

Čokoladu sa kosanim lješnjacima rastopi sa tri žlice ulja i kada bude mlaka prelij kolač.

Izvor:http://www.coolinarika.com/




SASTOJCI
500 gr pileceg filea
400 gr svezih sampinjona
Besamel sos
30 gr putera
1 i po kasika brasna
300 ml mleka

 
100 gr kisele pavlake

PRIPREMA
1.
Filete belog mesa iseci na tanje snicle, pa ih onda blago izlupati tuckom za meso. Onda svaku sniclu proprziti na malo ulja, tek toliko da dobiju boju.
2.
Posebno izdinstati sampinjone, na ulju na kome se przilo meso.
3.

 
Besamel sos napraviti tako sto se rastopi puter, u njemu izdinstati kasiku i po brasna, naliti mleko, a kada pocne da vri, razmesati i kiselu pavlaku.
4.
Vatrostalnu posudu namazati margarinom i posuti prezlama, a onda redjati red belog mesa, pa red pecuraka, a onda to preliti besamel sosom. I tako raditi dok se ne utrose svi sastojci.
5.
Meso malo posoliti pre przenja, a i sampinjone malo posoliti. Bilo bi lepo da jelo ostane blago, a ne mnogo slano.
6.
Na kraju, odozgo narendati trapista ili gaude i ubaciti u rernu da se zapece, dvadesetak minuta na umerenoj temperaturi.

http://www.coolinarika.com/



SASTOJCI
Palačinke ( za 5 komada od 26 cm )
125 g brašna
300 ml mlijeka
1 jaje
malo soli
malo ulja
Nadjev
pileća prsa
krastavci
majoneza
sol i papar

 
češnjak ( po izboru )
I još....
jaje ( umućeno )
brašno
krušne mrvice

PRIPREMA
1.
Od navedenih sastojaka umutite tijesto za palačinke i ispecite ih.( tako da prvo stavite brašno, a jaja, mlijeko i ulje izmješate i dodate brašnu )
2.
Stavite pileća prsa kuhati u posoljenu vodu.
3.
U međuvremenu narežite kisele krastavce na sitne kockice.
4.

 
Nakon što se piletina skuhala, izrežite ju na sitne komadiće i pomiješajte sa krastavcima.
5.
Posolite i pobiberite, i dodajte majoneze kako bi se smjesa povezala. (Začini, majoneza i krastavci su po ukusu ). http://www.coolinarika.com/slika/42750
6.
Punite palačinke sa smjesom i motajte ih tako da prvo preklopite nasuprotne krajeve, i ponovite to i sa gornjim
krajevima. http://www.coolinarika.com/slika/42752
http://www.coolinarika.com/slika/42754
7.
Uvaljajte u brašno ( dobro držite palačinke na mjestu gdje su zatvorene ), jaja i krušne mrvice. Stavite na zagrijano ulje ( prvo na stranu na kojoj su zatvorene ) i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
8.
Poslužite odmah. Dobar tek!

http://www.coolinarika.com/