
Sastojci:
Za tijesto:
300 g oštrog brašna, 2 žumanjka, 200 g maslaca ili margarina, 100 g šećera, 1 žličica pecilnog praška, malo soli, kora limuna, 1 žlica vrhnja ili mlijeka ako treba da se poveže.
Za nadjev:
1- 1,5 kg kiselijih jabuka, 4-5 žlica šećera, sok limuna, 2-3 žlice krušnih mrvica, 70 g maslaca i krupno mljeveni orasi po želji
Za bijeli nadjev:
600 svježeg sira, jedno kiselo vrhnje, 3 bjelanjka, 160 g šećera, 2 vanil šećera, 2 žlice brašna
Priprema:
Prosijati brašno s praškom za pecivo i utrljati maslac. Dodati sve navedene sastojke i umijesiti tijesto... omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak pola sata.
Tijeso - razvlačenje -
Razvući tijesto na pobrašnjenom pek papiru oko 5 mm debelo i oprezno ga prebaciti u oblik za pečenje promjera oko 30 cm - ja sam pekla u običnoj tepsiji premazanoj maslacem, posuto brašnom... Tijesto razvući u krug promjera većeg od 30 cm i višak odstraniti i izravnati rub...Tijesto nabockati da se ne diže prilikom pečenja.
Očistiti i naribati jabuke. U dubljoj posudi ili tavi karamelizirati šećer na srednje jakoj vatri. Kad je lijepe karamel boje dodati jabuke i pirjati 15 min u svom soku.
Nakapati limun i ohladiti.. Dodati krušne mrvice .
Izmiksati... bjelanjke u čvrst snijeg i dodati pola količine šećera... tući još 1 min i ostaviti sa strane. U sir dodati preostali šećer, vanil šećer i miksati dok ne postane kremasto.
Ručno umiješati brašno i bjelanjak ... Smjesu izliti u kalup s razvučenim tijestom
Poravnati i polako preko njega rasporediti jabuke...
Otopiti maslac, nakapati preko jabuka i dodati šaku - dvije krupno sjeckanih oraha po želji. Peći 40 min na 170 - 180°C u zagrijanoj pećnici.
Svaka sličnost s popularnom mileramkom je slučajna! Osim imena koje namjerno sugerira bliskost.
Objavio/la Sena Omelić
0 komentari