ispovesti

zabava

zabava recepti vicevi ispovesti

Dobro Došli

.....

"

nedjelja, 27. rujna 2015.

ROLAT OD SPANAĆA!




SASTOJCI
za koru
400-500 g spanaća
100 g putera
60 g brašna
250 ml mleka
6 jaja
1.5 kašičica soli


 

za fil
400 g sremskog sira, ili drugog čvršćeg krem sira blažeg ukusa
100 g suvog goveđeg ramsteka, ili drugog dobrog suvog mesa


 

PRIPREMA
1. Ako je spanać svež, očistiti (otkinuti višak peteljke), oprati, tako vlažnog ga staviti u veliku šerpu i kuvati dok sav ne padne na dno, ocediti i iseckati. Ako se koristi zamrznut spanać u briketima, samo odlediti i dobro ocediti.

2.  Od putera, brašna i mleka napraviti bešamel. Bešamel se pravi tako što se otopi puter na sredjoj vatri, doda brašno i prži par minuta uz stalno mešanje i pažnju da ne potamni, jer mora da ostane svetle, žućkaste boje. Onda se doda mleko i meša dok se masa ne sjedini. Ovaj bešamel će biti vrlo gust i nalik kuvanom testu. Izmaći sa ringle, umešati žumanca i so. Dodati iseckan spanać i dobro promešati. Umutiti čvrst sneg od belanaca i lagano ga umešati u prethodnu smesu.

3. Rasporediti smesu ravnomerno po velikom plehu od rerne, prethodno obloženim pek papirom. Peći 15-ak min na 180-200°C. Ne sme mnogo da potamni ni da bude reš. Ova kora nije vazdušasta, više liči na veliku zelenu palačinku. Sa ovom korom nema žurbe, nema umotavanja u krpu, može stajati i čekati, i ostaće sočna i elastična. Prilikom rolanja neće se "naborati", ostaće ravna.

4. Iseckati suvo meso na vrlo sitne komadiće i pomešati sa sremskim sirom. Probati, dosoliti po potrebi, u zavisnosti od toga koliko je sir slan. Fil ne sme da bude preslan, jer će pokriti ukus spanaća, ali ne sme da bude ni neslan, jer će razblažiti celokupan ukus.

5. Premazati koru ravnomerno. Ostaviti par cm na kraju duže, udaljene strane nenamazano, da se kore vizuelno lepo spoje na tom mestu. Urolati tesno po dužoj strani. Kako umotavate rolat, tako skidate papir. Na kraju celu rolnu ponovo umotati u papir ili plastičnu foliju i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru. Zatim poravnati rolnu odsecanjem ivičnih parčića. Može se ceo rolat premazati tanko krem sirom i posuti nekim struganim kačkavaljem, a i ne mora. Čuvati u kutiji, zaštićeno od sušenja. Seći oštrim nožem.


Izvor: mamajacooks.blogspot.com/

0 komentari