![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidi2zfygONuTzo5N2kYuDGS4TENztKok8_MpW626cfxA-kVCh44tAiScl3dOw-7_MFbN02JS7sqSdyueSi6swW8RwHAOMHS53YCnKrT-XrmyqI6EjIOi5_nBSIYcL_nhRw-naFHaoMkGc/s640/domaci-mascarpone-sir-by-minjab-b5a973af3c341d824fa057f603f653ea_view_l.jpg)
Od sada pravim isključivo ovaj domaći mascarpone. Mada, moram da vam priznam,u startu nisam bila sigurna u srećan ishod.
Sastojci
Za 250 gr mascarpone sira
500 ml slatke pavlake (vrhnja)
15 ml soka od limuna (to je 1/2 limuna)
Priprema
Slatku pavlaku “sipati u šerpicu i zagrejati na 80-82 °C. To vam je odprilike kada stavite vrh prsta u pavlaku veoma vreo osećaj ali ne dozvolite da pavlaka provri.
Sipati sok od limuna i još minut na vatri mešati a onda skloniti na stranu.Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.
Sutradan ( biće već malo gušća ) stavite gazu(2-3 sloja) na cediljku i u nju preručite masu i ostaviti da se cedi.
Kada podignete malo gazu, videćete kako se višak cedi. Nemojte nikako da stiskate da se iscedi.
Vratite opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.
Kada prođu i tih 24 h, izvadite iz frižidera i maskarpone je spreman za vaš omiljeni desert sa njim kao što je recimo Tiramisu torta ili neki drugi desert
Posluživanje
Koristila sam pavlaku sa 36 % mlečne masti.
Stvarno je vrlo jednostavno spremiti,samo što se mora čekati 48 h (ali se isplati) pre prve degustacije. Na kraju, kada sam izmerila dobila sam 260 gr mascarpona.
Preuzeto sa: coolinarika.com
0 komentari