
SASTOJCI
za podlogu - testo
200 gr brašna
100 gr putera
1 jaje
50 gr šećera u prahu
prstohvat soli
po potrebi kašika-dve ledene vode
za nadev
2 jajeta
220 gr kisele pavlake
300 gr očišćenog ogrozda (može i grožđe!)
150 gr šećera
1 kašika brašna
1/4 kašičice soli
PRIPREMA
U multipraktiku miksati sve sastojke za testo osim jajeta, dok se ne dobiju grudvice.
Dodajti i jaje i miksati nekoliko sekundi. Ako je testo tvrdo, dodati kašiku-dve ledene vode.
Istresti na radnu površinu, skupiti rukama, utapkati u gomilu (ne mesiti!) i uviti u streč foliju. Ostaviti da se odmori na hladnom.
U dubljoj činiji umutiti jaja, pavlaku i šećer.
U drugom sudu lagano pomešati ogrozde, brašno i so.
Mešavinu sa voćem dodati u činiju sa jajima, pavlakom i šećerom i sve pažljivo promešati.
Ohlađeno testo razvući u kalup prečnika 22 cm i izbockati ga viljuškom. Peći desetak minuta na 180°C da površina očvrsne.
Kalup izvaditi iz rerne, izručiti masu sa ogrozdima preko testa.
Peći još 40 minuta da krem očvrsne i tart odozgo dobije zlatnu boju.
POSLUZIVANJE
Tart je izuzetno ukusan i osvežavajući, krem od kisele pavlake i jaja je fin i čvrst, a ogrozd pečenjem promeni ukus i podseća na nešto između pečene trešnje i višnje. Inače, svako zrno ima peteljku i osušeni cvet na vrhu koji treba odstraniti.
Pošto sezona ogrozda relativno kratko traje, s jeseni se on može zameniti kiselijom sortom grožđa. Trenutno je to "moldavija", koja je čvrste opne i kiselkasta. Preko godine mogu se koristiti smrznute maline.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
0 komentari