
SASTOJCI
Prhko tijesto
• 300 g brasna
• 75 g secera
• 1 prstohvat soli
• 1/2 vanilin secera
• 150 g maslaca iz hladnjaka
• 1 jaje
• 1/2 naribana korica limuna
Parfe krema
• 20 g zelatine ( 2pakiranja)
• 6 dl slatkog vrhnja 30% mm
• 2 dl mlijeka
• 200 g secera
• 6 dl tekuceg jogurta
• 2 zlice limunovog soka
Za izradu
• 150 g marmelade od marelica
PRIPREMA
Prosijte brasno i stavite ga na radnu povrsinu. U sredini napravite udubinu.U udubinu dodajte secer,sol,vanilin secer,na listice narezani maslac,jaje i naribanu koricu od limuna.Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite neka odstoji u hladnjaku cca 20min.Ohladjeno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3mm.Stavite ga u oblik za tortu koju ste prethodno oblozili papirom za pecenje (ja sam stavila u najveci kalup)
Tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 175 stupnjeva oko 15min.Peceno tijesto kad izvadite iz pecnice odmah izvadite iz oblika.Odstranite papir za pecenje.Ostavite ga neka se hladi na sobnoj temperaturi.
Posebno u hladnoj vodi namocite zelatinu da omeksa.Slatko vrhnje umutite u cvrsti snijeg.U posudu stavite mlijeko i secer.Posudu stavite na vatru i kuhajte sve dok mlijeko ne uzavre.Sklonite s vatre i dodajte zelatinu u jos toplutekucinu.Pustite da se malo ohladi al na sobnoj temperaturi.U jos mlaku smjesu dodajte jogurt i limunov sok, pa sve lagao promjesajte.Tuceno vrhnje, postupno dodajte smjesi s jogurtom (ne mjesajte vec prebacujte jedno preko drugog) tek kad osjetite da se smjesa pocinje stezati.Sve mjesajte lagano s silikonskom zlicom.
Ohladjeno peceno tijesto vratite u kalup za tortu te ga premazite s marmeladom.Prelijte parfe kremom i ostavite da se hladi u hladnjaku ( najbolje bi bilo da prenoci ) Ukrasiti po zelji
Izvor: http://www.coolinarika.com/
0 komentari